自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

回覆樓主:

預咗,但佢哋無理據,即使在國際上一定唔會得到認同,只會自揭瘡疤,自討沒趣!

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Carol999 發表於 23-5-25 12:01
其實國泰都承認錯架喎,亦都已經炒左,咁仲想點?要個別員工道歉?

國泰高層道歉,
但國泰工會代表不認錯,
仲罵乘客錄空姐音不合法,
反罵乘客行為不當,
又話公司有錯(冰積一非三日之寒),
空姐操守不好關公司咩事!?

死不認錯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果單野系一個美國人既遭遇,間公司隨時比人告到可以執笠。搭飛機已經唔系有錢人至坐得起,就算窮窮地鄉下人都搭得起,雖然窮或者鄉下人,但唔代表要比你譏諷,我比錢搭飛機點解要比你諷刺?你離開班機我聽唔到理得你講飽去,國泰空服唔鐘意服務內地人咪唔好起國泰做Lor。
咩人工低士氣無比低落,同之前飛機師起跑道上dump 波鐘一樣無恥。

男爵府

LokYauYau 發表於 23-5-25 12:07
對,有錯,但3人的罪不致令公司執。但工會再咁搞,真係好難講。試想想3人犯錯,可以話係枯枝。。。依家工 ...

係架,公司代表唔到員工但工會就一定代表咗員工,總之就係不忿公司道歉囉

琥珀宮

szesze_lam 發表於 23-5-25 11:39
成班X人仲死撐班空姐冇錯, 係被恥笑的人玻璃心, 自卑, 唔識聽人話所以俾笑係正常
首先, 唔講政治,

以前港龍做,而家國泰做埋,咁就出事

子爵府

yuyueng 發表於 23-5-25 12:43
如果單野系一個美國人既遭遇,間公司隨時比人告到可以執笠。搭飛機已經唔系有錢人至坐得起,就算窮窮地鄉下 ...

啲人成日針對大陸人,話人玻璃心。試吓呢單嘢係美國發生,比白人黑人聽到你恥笑佢,話佢唔識某啲語言?佢一樣會話你歧視佢,一係告到你甩褲,一係即場打爆你。

公爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 23-5-25 12:41
國泰高層道歉,
但國泰工會代表不認錯,
仲罵乘客錄空姐音不合法,

空姐唔係專業人士,係工作上犯錯,原則上係公司負責,點解唔關公司事?
但如果員工犯刑責,例如偷竊,就係員工自己責任,與公司無關,明白?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

LedTV 發表於 23-5-25 12:29
國內好多人用國泰飛國際線㗎
本地空姐識兩文三語係基本
仲有個名牌,最好寫明佢地識講咩語言

加拿大航空嘅官方語言係英文同法文,我次次搭佢哋,次次廣播都聽到有英法普通話,甚至廣東話。亦一定有華人空姐以普通話或廣東話serve客。國泰空姐憑咩話國泰官方語言係英文,就唔使講其他語言serve客咁巴之閉?

侯爵府

個工會真係豬隊友, 本來可以淡化, 、因為佢哋嘅歪理再燒起, 等睇整頓, 自己攞嚟嘅

男爵府

yuyueng 發表於 23-5-25 12:43
如果單野系一個美國人既遭遇,間公司隨時比人告到可以執笠。搭飛機已經唔系有錢人至坐得起,就算窮窮地鄉下 ...

我至鍾意聽人講野有冇邏輯,而工會及其支持者之雙標真正令我失笑囉

我在所謂休息間恥笑你係我嘅言論自由,但你在飛機上錄我音就係手段卑下侵我私隱;我話你唔識聽人話只係我地輕鬆講笑冇歧視,但你投訴我就係不實指控又玻璃心;公司因為我言詞要公開道歉就係大公司應份做嘅,但公司炒咗我令我冇收入就係冇人情味呀好離譜…. 總之我係無辜啊…..

L.O.V.E.    發表於 23-5-25 15:14

水晶宮

waterlilymonet 發表於 23-5-25 12:55
我至鍾意聽人講野有冇邏輯,而工會及其支持者之雙標真正令我失笑囉

我在所謂休息間恥笑你係我嘅言論自由 ...

空姐一夜之間學識用中文反駁乘客

男爵府

Carol999 發表於 23-5-25 11:58
係要求航空公司道歉而唔係要求個別員工道歉,你明唔明?

涉事員工不但不知悔改, 仲同工會一齊死撐!

男爵府

ddkaka 發表於 23-5-25 12:59
空姐一夜之間學識用中文反駁乘客

但我估果封講粗口的信不是果三位空服寫嘅….

公爵府

牛年勳章

waterlilymonet 發表於 23-5-25 13:08
但我估果封講粗口的信不是果三位空服寫嘅….

真假都好,被人炒後以自己個人名義宣泄不滿啫,根本不必理會。
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

牛年勳章

Carol999 發表於 23-5-25 12:16
係呀!其實國泰真係唔抵幫,但以事論事,而家已經係有人將件事無限放大囉!
...

將件事無限放大既米就係工會囉,根本CEO道歉4次,炒完嗰3個兇姐之後,投訴人已經話唔會再跟進呢件事,件事已平息,過幾日就被人淡忘。但工會宜家出嚟challenge公司既決定,唔單止想blame the victim, 什至想將victim變assailant,企圖去聲討投訴人喎。工會唔單止代表緊被炒員工,仲係supposedly代表緊全體現職cabin crew,咁即係代表工會不單不認為被炒兇姐有錯,什至係鼓勵緊現職cabin crew繼續秉持歧視內地人既態度同行為囉

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

szesze_lam 發表於 23-5-25 11:39
成班X人仲死撐班空姐冇錯, 係被恥笑的人玻璃心, 自卑, 唔識聽人話所以俾笑係正常
首先, 唔講政治,

搭過英航/美航未?

大嬸空服
非常有「禮」對華人架

珍珠宮

fundfund 發表於 23-5-25 11:48
要讚吓嗰位內地乘客,佢已經盡量用佢識嘅英文去表達自己。
國泰而家咁多機飛中國,我強烈建議國泰應該要班 ...

後生女點會唔識國語,發音唔標準都識聽啦。
不過好想知係咪真係有指引要通過某啲語言考核先可以同個客用普通話溝通,如果係咁可能政策指引上可以適量調節。

公爵府

hashtag影視迷勳章

媽媽最勁 發表於 23-5-25 11:55
果幾個空姐完全唔覺得自己有錯囉
好無語,仲拉埋人工低來講,嫌人工低可以唔做,唔係自己唔專 ...

即係工會都承認人工低所以只能請低質廢柴呀

伯爵府

依度都有對菊花與野獸係咁係度唱雙簧

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊