自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

早前同個朋友講開,佢話冇结婚,冇後人,將來誰人幫佢執屍?辦理身后事?想問香港有什麼機構,協會私人都可以幫手做這些事情?

大宅

fullmoney 發表於 23-5-26 12:18
早前同個朋友講開,佢話冇结婚,冇後人,將來誰人幫佢執屍?辦理身后事?想問香港有什麼機構,協會私人都可 ...

家人朋友呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

早前同個朋友講開,佢話冇结婚,冇後人,將來誰人幫佢執屍?辦理身后事?想問香港有什麼機構,協會私人都可 ...

https://ecs.tungwahcsd.org/index.php/Tc/Service/life.html
放下自在

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

榕光社

公爵府

2024勳章

榕光社

男爵府

將來嘅事,將來先算

男爵府

佢係獨女,冇結婚。
我本人都好想知,現今好多不婚不嫁,就算結左,都係養狗算,咁後事誰人辦理?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

fullmoney 發表於 23-5-26 13:20
佢係獨女,冇結婚。
我本人都好想知,現今好多不婚不嫁,就算結左,都係養狗算,咁後事誰人辦理? ...

應該政府會處理。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

榕光社
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

好朋友都可以幫手嘅

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你......如果你願意既話。

佢可以搵親友,或一早收定契仔女....

大宅

回覆樓主:

到時你做好心帮佢,找榕光社或社署/東華三院,應該有免費殮葬

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

榕光社

男爵府

你都知道佢冇人冇物,作為佢朋友都可以幫佢嘅~

男爵府

[quote]yingying貝 發表於 23-5-27 15:19
你都知道佢冇人冇物,作為佢朋友都可以幫佢嘅~[/quot
到时你覺得我还年輕?

到時我一把年紀啦。我和她相差好大,就可以幫到一把她,但是同齡咁點呢?

男爵府

開心的來,
有尊嚴活
安心的去,
榕光社裡望見!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

榕光社 或入教會.

我見好多無結婚, 無兒女的人, 臨老會入教會, 教會會做身后事, 安放在教會骨場, 但所有遺產要捐俾教會(某些)
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

佢係獨女,冇結婚。
我本人都好想知,現今好多不婚不嫁,就算結左,都係養狗算,咁後事誰人辦理? ...

總有d親戚吧

男爵府

fullmoney 發表於 23-5-27 16:51
[quote]yingying貝 發表於 23-5-27 15:19
你都知道佢冇人冇物,作為佢朋友都可以幫佢嘅~[/quot
到时你覺 ...

咁到時能力範圍做到嘅咪幫囉如果係自己都自身難保咁冇辦法啦~只好搵社工或義工幫忙

公爵府

2024年龍年勳章

佢係獨女,冇結婚。

訓練隻狗狗啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊