懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽媽媽group講開刀好多時無咁快上奶, 有d擔心到時無奶俾bb, 有冇jm可以分享點樣可以盡快上奶? 感謝大家

水晶宮

比bb 密密啜
佢唔啜嘅時候就爭取時間休息
飲大量飲料,有上奶湯就飲多d, 無嘅飲其他飲料都得,總之人要夠水份先會做奶

大宅

每三小時埋身或泵一次,目的係刺激大腦

同時要不停飲水,如果怕「涼」就飲炒米茶

要不停飲不停飲同埋唔可以偷懶

湯水我都有間唔中飲,但唔係成日飲

開刀可以落床後密密埋身,第二次埋身個胸極脹,用泵奶機泵左成120ml. 姑娘都嚇親

刺激胸部+水份=大腦覺得你需要,就會不斷製造奶

複式洋房

虎到金來勳章

我會準備定上奶湯水,諗住到時一食得野就一日一煲當水飲囉…
不過我都已經揀咗水奶俾阿B…自己少啲壓力應該易啲上奶

複式洋房

回覆 NATCCO 的帖子

上奶湯水我仲諗住出院先煲, 睇黎要叫c6準備定, 有無煲湯新手都易上手嘅選擇? 之前返港安產檢都有問我, 我未confirm佢, 問過係個度開刀嘅親戚話hipp好, 有無jm都係港安生? 又會揀邊隻?

複式洋房

虎到金來勳章

回覆 serenalw 的帖子

hipp好野黎啊,我女都係飲呢隻,飲左幾日便便又靚之餘,腸胃都好好!點知出院後轉飲另一隻就開始稀便,飲左2個星期仲搞到出埋patpat疹!轉返hipp先冇事

複式洋房

eminh 發表於 23-5-27 12:29
回覆 serenalw 的帖子

hipp好野黎啊,我女都係飲呢隻,飲左幾日便便又靚之餘,腸胃都好好!點知出院後轉飲 ...
me too…其實醫院揀水奶嗰陣見佢係唯一一隻有機水奶 好快就揀左佢

別墅

serenalw 發表於 23-5-26 21:25
回覆 NATCCO 的帖子

上奶湯水我仲諗住出院先煲, 睇黎要叫c6準備定, 有無煲湯新手都易上手嘅選擇? 之前返港 ...
要睇返你C6新手成點喎…如果真係連出水係咩都唔識的話, 你最好訂月子餐啦

複式洋房

虎到金來勳章

米人pinklady 發表於 23-5-27 17:58
me too…其實醫院揀水奶嗰陣見佢係唯一一隻有機水奶 好快就揀左佢
我第一胎唔係好識,都係跟消委會奶粉張圖揀

複式洋房

人體母乳機制係你身體愈感到bb需要,就會愈供應得多,你比個B啜多d就應該ok,當時有時都因人而異,煲多啲花生雞腳湯或者我之前飲過隻上奶沖劑應該都ok...無奶又唔洗好擔心嘅,你自己帶定奶粉去就得,我上次醫院都有enfinitas水奶賣,可以餵住先嘅...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊