自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lojo11 發表於 23-5-26 17:31
呢個階段, 仲識自己去街約人, 屈人偷野...應該未算嚴重... 有無搵社工?

有揾過,幫佢在附近一星期一次參加助腦活動!

男爵府

Fishqqma 發表於 23-5-26 17:36
你c6知唔知?

緊係知啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

maggie789 發表於 23-5-26 17:37
有揾過,幫佢在附近一星期一次參加助腦活動!
邊個照顧99? 我99最近比醫生評左係晚期腦退化... 你講嘅情況同我99十年前一樣...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

maggie789 發表於 23-5-26 17:39
緊係知啦!

知唔知自己阿媽有冇照MRI呀?

珊瑚宮

lojo11 發表於 23-5-26 17:40
邊個照顧99? 我99最近比醫生評左係晚期腦退化... 你講嘅情況同我99十年前一樣...
...

99現在住老人院嗎?

翡翠宮

Fishqqma 發表於 23-5-26 17:41
99現在住老人院嗎?
未,不過已經排到在位... 終於鬆一口氣...

珍珠宮

好明顯了

珊瑚宮

lojo11 發表於 23-5-26 17:43
未,不過已經排到在位... 終於鬆一口氣...

入院社安全些

翡翠宮

Fishqqma 發表於 23-5-26 17:45
入院社安全些
係... 準備入院舍見一見佢地嘅姑娘, 姑娘同我地講, 話我地唔容易, 知道照顧者嘅辛酸... 我真係即時眼濕濕... 過去十年, 睇住呢個病嘅變化... 成家人嘅配合... 唔係個個人明白我地... 當然去照顧父母本來唔係咩偉大事.. 但個種壓力, 真係有苦自己知...

男爵府

maggie789 發表於 23-5-26 17:06
佢仲好記得以前嘅嘢,例如佢唔鍾意嘅人和事!
去交電話費明明交左成日話未交
成日話有人入屋偷嘢!曾獨自去 ...

已經好明顯了,有親友差唔多一模一樣,過多幾年會急轉直下,連身邊嘅人都唔認得,提早食藥應該可以減慢退化速度

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

maggie789 發表於 23-5-26 17:16
診斷左,宜家早晚食藥!

但佢如常出去食嘢,買餸等,未試過迷路,識路返家咁都不算輕微?

識返屋企,呢啲比較耐記憶到唔出奇
但係你話佢成日話咩以為有人入屋偷野,仲報警
呢d幻想/妄想症咁,仲輕微?

長老初確診時真係輕微,係約左人忘記左時間或記錯時間,去櫃員機㩒錢,無攞企左喺度。。。。

早晚食藥,有咩藥食啊?
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lojo11 發表於 23-5-26 17:51
係... 準備入院舍見一見佢地嘅姑娘, 姑娘同我地講, 話我地唔容易, 知道照顧者嘅辛酸... 我真係即時眼濕濕.. ...

十年。。
辛苦曬
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

maggie789 發表於 23-5-26 17:06
佢仲好記得以前嘅嘢,例如佢唔鍾意嘅人和事!
去交電話費明明交左成日話未交
成日話有人入屋偷嘢!曾獨自去 ...

算嚴重了

子爵府

想生BB熱投

應該早期,未去到中期。中期好些日常生活需人協助,且混亂長期及現實情況。

珍珠宮

lojo11 發表於 23-5-26 17:40
...

請問晚期大概咩狀況?

翡翠宮

redhot 發表於 23-5-26 18:37
請問晚期大概咩狀況?

自理唔到,要人協助!

伯爵府

sandy1018 發表於 23-5-26 18:07
已經好明顯了,有親友差唔多一模一樣,過多幾年會急轉直下,連身邊嘅人都唔認得,提早食藥應該可以減慢退 ...

老人家都有樓主家人嘅症狀但唔肯去睇任何醫生。食B12或B雜是否有幫助延緩症狀?

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-5-26 18:19
識返屋企,呢啲比較耐記憶到唔出奇
但係你話佢成日話咩以為有人入屋偷野,仲報警
呢d幻想/妄想症咁,仲輕 ...

我媽媽都係咁,三年covid隔離令佢腦退化得很快,佢依然行得走得去買餸,識出街識返居企,不過日日都係買個樣餸,星期幾都唔知,節日都唔記得。

男爵府

lojo11 發表於 23-5-26 17:51
係... 準備入院舍見一見佢地嘅姑娘, 姑娘同我地講, 話我地唔容易, 知道照顧者嘅辛酸... 我真係即時眼濕濕.. ...

10年其實佢都好慘,如果係我唔該三年埋單,唔想後生照顧我咁辛苦!

男爵府

LoveCorgi2 發表於 23-5-26 19:37
老人家都有樓主家人嘅症狀但唔肯去睇任何醫生。食B12或B雜是否有幫助延緩症狀?
...

唔會肯去睇㗎,因爲佢哋連醫生都會懷疑,早期可以食萬寧好似有隻叫全活腦,我親友當年就喺冇留意佢有呢方面,身體狀況越嚟越差,疑神疑鬼又會老屈屋企人,又玩火搞到差啲燒屋
好彩個囡極孝順,辭職24小時貼身照顧,維持十年左右走咗

首頁

尾頁

跳至