自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾年前帶隊去旅行,搞活動的人影了我們的護照。想不到幾年後,他說可以看到所有參與過的人的歲數,在辦公室大大聲講出所有人的出身年份。這情況,怎樣做?我的護照資料被公開了…
老細的歲數也被公開。
我比大口仔大6年,他成日笑我老….

客戶的旅遊證件都在同一個檔案,他足足keep 左好幾年。 我-直以為公司會做好保密功夫。不知道走左的同事會求其交低比個無品的人。 冇品的人好像剛剛再傳比另-位同事。

可惜我沒有條link, 不然可以告佢,但甘做即告埋公司。

沒想過其他人會不斷問li 個幾歲,嗰個又幾歲… 無耐….

這檔案是公司的共用file。為什麼仍要keep 到今時今日?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tamwendy 發表於 23-5-27 00:11
幾年前帶隊去旅行,搞活動的人影了我們的護照。想不到幾年後,他說可以看到所有參與過的人的歲數,在辦公室 ...

其他人咩反應?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

集體要求公開的人出示佢自己的個人資料

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

幾年前帶隊去旅行,搞活動的人影了我們的護照。想不到幾年後,他說可以看到所有參與過的人的歲數,在辦公室 ...

最好有證據在手,然後再去私隱專員公署投訴

伯爵府

好無品

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

點解佢要大大聲講出嚟?

大宅

crystal媽咪 發表於 23-5-27 00:32
其他人咩反應?

(emoji)其他人不斷問其他人的歲數(emoji)

大宅

gruntel 發表於 23-5-27 00:36
集體要求公開的人出示佢自己的個人資料

佢講左自己的歲數

大宅

Debbie0331 發表於 23-5-27 04:24
好無品

係,我比佢大6年,佢笑我老

侯爵府

我公司都係咁

大宅

Anpanmama 發表於 23-5-27 01:00
最好有證據在手,然後再去私隱專員公署投訴

客戶的證件,佢都有keep…. 但係google drive

大宅

opclk99 發表於 23-5-27 04:25
私隱專員公署can help u...

我會冇左份工? 公司都錯?

大宅

lingluk1306 發表於 23-5-27 07:38
我公司都係咁

阿,
原來也不是我有這經歷

男爵府

同老細講~同埋個google drive 是否他個人 account?
我有一次都係public drive 見到全公司人工資料,個HR真係癡癡地!

大宅

gooseho 發表於 23-5-27 08:05
同老細講~同埋個google drive 是否他個人 account?
我有一次都係public drive 見到全公司人工資料,個HR ...

Google drive 係公司幫佢開的戶口。 資料可以share 來share 去。
你個人資料係public drive …. 仲衰喎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個係個人操守問題, 唔關公司事, 可以只告呢個人, 佢如果未得公司同意KEEP住你地資料, 公司都可以告佢。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 23-5-27 08:11
呢個係個人操守問題, 唔關公司事, 可以只告呢個人, 佢如果未得公司同意KEEP住你地資料, 公司都可以告佢。

...

謝謝你明白了

男爵府

andyman 發表於 23-5-27 08:11

...

可以去邊度告?

大宅

SHEEPYEUNG 發表於 23-5-27 10:02
可以去邊度告?

https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/complaints/how_complaint/procedure/complaint_proced.html

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊