自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

newuser 發表於 23-5-28 10:30
個人看法,讀書是靠自己,叻唔叻看天份興趣性格。
另外是老師,碰到好老師或同老師夾,會幫到。補習老師同 ...

好同意。好多90年代前大學畢業生既父母都唔係高學歴,亦唔似而家d人咁跟足仔女功課,有好多人一樣讀到書。

子爵府

的確會有影響,不如意睇下仔女叻d咩仲好,吾好強迫佢

男爵府

睇完呢個post , 好擔心

男爵府

回覆樓主:

心態先係最強家庭教育
如果嗰d父母諗住有公屋已經係世一,唔好再努力的話,我諗再叻嘅小朋友都會變成一樣

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Yeung456 發表於 23-5-27 09:38
係就係可以搵補習老師幫手 , 但仔女都會同父母比較 , 而且讀唔讀到書既人應該在思想上有 d 分別 , 或多或 ...

我會考得2分,我仔宜家band1A頭中學喎

侯爵府

回覆樓主:

我識人讀書叻但冇思想、吾喜歡思考、完全傾吾倒深層次題目

男爵府

我覺得家長態度好重要,例如有心幫仔女揾間好學校,重視學業,吾係求其屋企附近一間就算,叫仔女快D出黎揾錢幫補屋企個種。

當然,家長有知識梗係再好D,例如補充練習都識得揾啱既俾仔女。

大宅

Yeung456 發表於 23-5-27 09:38
係就係可以搵補習老師幫手 , 但仔女都會同父母比較 , 而且讀唔讀到書既人應該在思想上有 d 分別 , 或多或 ...

想係冇用,你諗方法點做好過, 最好你陪佢一齊讀,讀書條路辛苦架,天生資質唔太好,要比人付出更多,走得更辛苦去將勤補拙,
冇得迫,容易做既,你做左啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊