自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-5-28 04:22
我個又係、坐我車同朋友傾電話、ba le dar lar .......又大聲、完全當我們成車人無到、唔講電話、一上車就 ...

你依家用緊嗰個賓定印呀?

伯爵府

大力大力 發表於 23-5-28 04:29
之前我夠試過、有個係新加坡做過、30幾歲、返到嚟屋企、竟然話唔識劏魚、 有冇搞錯、我問佢佢從來唔食魚架 ...

無寫包單㗎,請工人始終都係搏一搏。

但你講劏魚,話時話,唔識一D都唔奇喎!例如我做咗十年嘅工人,真係一次都無劏過魚,因為我哋買親魚一定係街市劏完先攞返屋企煮喎!我諗,大部分家庭都係咁啩?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bbbusy 發表於 23-5-28 09:20
主人要EQ高和忍耐力高

冇計又唔係咁有錢成日比a準費黎請人或炒人。唯有照用,佢肯做唔駁嘴,手腳乾淨就算

彩鑽殿

cheung2000 發表於 23-5-27 22:56
今日叫佢買烏頭,買咗兩條,因為佢話我圏左兩條...

叫佢買嘢要講得好specific ,講少左都可能煮出新菜式.. ...

我笑左

男爵府

pomanlife 發表於 23-5-27 15:05
你哋屋企嗰個會唔會咁?

1. 蒸肉餅,佢刴好豬肉包左保鮮紙,蒸嗰時唔整左保鮮紙咁蒸(雖然係微波 ...

我家豬隊友事件

1 洗浴缸唔識攞開塊防滑墊來洗,如是者過了15 日我先發現

2 吸塵機吸左塊tissue 塞左架機唔理,係度照吸塵。 架吸塵機差d 燒熔左

3 煎三文魚永遠都唔熟,次次切開都是生的

彩鑽殿

大力大力 發表於 23-5-28 04:29
之前我夠試過、有個係新加坡做過、30幾歲、返到嚟屋企、竟然話唔識劏魚、 有冇搞錯、我問佢佢從來唔食魚架 ...

我個印姐都代表佢國家領事館出席佢地係香港大大小小既音樂表演,但佢地個腦真係唔知諗乜既

佢要去既就算唔係星期日,我哋都會盡量配合佢

佢啲演出花絮:
https://fb.watch/jmRbp6H1M0/?mibextid=RUbZ1f

伯爵府

大力大力 發表於 23-5-28 04:22
我個又係、坐我車同朋友傾電話、ba le dar lar .......又大聲、完全當我們成車人無到、唔講電話、一上車就 ...

呢樣真!D賓唔講嘢好似唔得咁,我都請過一日到黑一有機會就要傾電話嘅,有D話唔聽。我而家用緊其中一個又係咁,之前餵BB食飯喺度傾電話,我同佢講咗話湊住小朋友時唔可以講電話,之後佢就唔敢。仲有,因為我屋企有兩個,D賓一有兩個以上就一定會吱吱渣渣嘈怨巴閉,我成日話住佢哋,佢哋把口真係忍唔到,嘈到嗌交咁,其實係傾計,話得多而家收斂D。我都都好唔明,成個民族都把口唔停!

男爵府

ChaBean 發表於 23-5-27 21:27
我之前係呢度咁講,有人鬧㗎,話要俾愛工人,當佢家人咁對佢好先會俾心機,唔可以睇唔起人
...

嗰啲一係無請過工人,一係真係好好彩遇到好工人無換過,一係傭工agent

男爵府

pomanlife 發表於 23-5-27 22:04
我個又係咁喎,冇米冇油冇蛋冇糖全部到最後先講,好彩樓下有梯屎,如果唔係真係比佢反死
...

同我嗰個一模一樣,呢個係咪佢地通病嚟㗎

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-5-28 10:08
我笑左

不過佢琴日係last working day(今朝一早走) ,肯幫我買埋個餸,洗埋碗幫細仔沖涼都多謝佢

最攪笑係走左之後佢表姐(表姐係我舊姐姐)問我點解無俾annual leave 錢佢,我話我俾左,埋單加埋其他allowance齊頭4800,佢話佢哋以為做夠3個月就entitled 7日annual leave錢....見到啲字火都嚟,洗成皮嘢請佢嚟做2-3個月就唔做仲諗住有7日大假錢

珊瑚宮

你哋屋企嗰個會唔會咁?

1. 蒸肉餅,佢刴好豬肉包左保鮮紙,蒸嗰時唔整左保鮮紙咁蒸(雖然係微波 ...

sorry唔應該笑要讚吓你E Q極高

翡翠宮

回覆樓主:

嘔血

彩鑽殿

Happyhappylive 發表於 23-5-28 11:22
sorry唔應該笑要讚吓你E Q極高

仲有用鹽焗雞粉醃豬扒,搞到我成晚都覺得怪怪地,諗左成晚what’s wrong 終於比我搵到原因

大宅

ganggang 發表於 23-5-27 18:07
我果個,企係度,望住個水煲煲水,叫左好多次煲水時可以做其他野

呢個好笑……哈哈……

大宅

cheung2000 發表於 23-5-27 22:56
今日叫佢買烏頭,買咗兩條,因為佢話我圏左兩條...

叫佢買嘢要講得好specific ,講少左都可能煮出新菜式.. ...

哈哈……好好笑

子爵府

你哋屋企嗰個會唔會咁?

拆飲品全部放雪櫃最可惡!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊