自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

早日康復少拉

公爵府

搵耳鼻喉照下聲帶呀

象牙宮

早日康復!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大少拉 發表於 23-5-27 20:33
我已經叫佢唔好講咁多嘢。

你失聲定屋企人?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

祝早日康復

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

貓咪達人 發表於 23-5-27 20:54
搵耳鼻喉照下聲帶呀

明白,唔該哂。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

losttoa 發表於 23-5-27 20:38
早日康復少拉

有心,不過唔係我。

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-5-27 21:01
早日康復!

有心.

翡翠宮

Vin仔媽 發表於 23-5-27 21:28
祝早日康復

有心。

伯爵府

大少拉 發表於 23-5-27 17:05
睇咗2次西醫,2次中醫。又買過鹹竹蜂,胖大海果d,都係開唔到聲。
依家想打開聲針。 請問應該搵普通西醫定 ...

我都係感冒, 星期一完全失聲, 我都係睇咗中醫同西醫1次, 今日把聲先好啲, 但重有啲聲沙, 從來未試過咁嚴重致失聲。 講唔到嘢個種感覺好辛苦, 我好明白, 祝你早日康復!

翡翠宮

cheuklokmom 發表於 23-5-27 22:04
我都係感冒, 星期一完全失聲, 我都係睇咗中醫同西醫1次, 今日把聲先好啲, 但重有啲聲沙, 從來未試過 ...

唔係我呀,但都多謝你咁有心。

好老實,我寧願係自己。我睇見佢好似好用力先講得少少聲,又幫佢唔到。都心痛。

其實都睇咗2次西醫,2次中醫。 但都係開唔返把聲。 依家想睇專科。

子爵府

我好幾年前突然間 一個朝頭早起身 把聲沙曬,以為自己傷風感冒,
除咗聲沙,冇其他病徵,
有睇西醫又睇中醫,
最後都係睇耳鼻喉專科係即刻照內窺鏡,原來聲帶有水囊~
醫生話冇得解釋 ,建議講野細聲D~
之後keep住一兩年都返去 睇下有冇病情惡化 我就冇再理佢~

翡翠宮

SUMSUMMAME 發表於 23-5-27 22:34
我好幾年前突然間 一個朝頭早起身 把聲沙曬,以為自己傷風感冒,
除咗聲沙,冇其他病徵,
有睇西醫又睇中 ...

其實佢都好似你咁。 同埋……就係有睇醫生都係咁。 所以想試下睇專科。

請問,你果時要幾耐先開返聲?

子爵府

其實冇㗎,係長期時好時壞~
因為睇咗耳鼻喉專科,亦都知道係一個水囊, 醫生亦都好肯定同我講90幾%糸良性, 而且我每1至2年就會返去照下~ 上年醫生直情同我講,你唔改善用聲,你唔洗再嚟睇我
所以我之後就冇乜理啦~
其實我到而家呢一刻都係時好時壞,不過已經習慣成自然

洋房

大少拉 發表於 23-5-27 20:33
明白,請問係咪是但一間耳鼻喉科都已經ok㗎?

我以前睇開耳鼻喉科朱權國醫生,喺旺角中心
好耐無去啦,印象中只收現金,可以打電話問下收費先

翡翠宮

SUMSUMMAME 發表於 23-5-27 22:59
其實冇㗎,係長期時好時壞~
因為睇咗耳鼻喉專科,亦都知道係一個水囊, 醫生亦都好肯定同我講90幾%糸良性 ...

明白,其實睇專科都希望知道咩事。請問你介唔介意講一講果醫生叫咩名呀? 我又唔知邊個醫生好d同有醫德。

翡翠宮

Brownieman 發表於 23-5-27 23:11
我以前睇開耳鼻喉科朱權國醫生,喺旺角中心
好耐無去啦,印象中只收現金,可以打電話問下收費先
...

好呀~唔該哂你。 我上網睇睇。

男爵府

我屋企人都試過係咁,一定要睇耳鼻喉專科,我屋企人最後發現係聲帶生繭!

珍珠宮

2024年龍年勳章

有冇試過煲"人參葉"? 專開聲

中藥舖有得買

小時候失聲一飲呢劑就好返,但係好鬼苦
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

試過早幾年把聲因太大聲講嘢傷左,後來愈來愈差,睇過中醫,西醫,試過一星期禁聲等,都冇幫助,更加睇埋語言治療學吸氣用聲,但都係講得好辛苦,最後睇左一個耳鼻喉醫生,佢見議做手術…. 手術後再禁聲差唔多一個月,跟住慢慢好返,而家把聲好返九成

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊