自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我體質偏差,比一般人較易病,唔知捐唔捐得血.係未去左1次之後,如果發現我d血唔得,就會通知我,咁我之後都唔洗去捐?
如果收唔到通知,即係我d血正常,可以定期去捐?

子爵府

長期食藥/有唔舒服要申報,捐血前要篤手指check 捐唔捐得。全部ok過關即場可以捐血。

子爵府

parrot1208 發表於 23-5-27 23:13
長期食藥/有唔舒服要申報,捐血前要篤手指check 捐唔捐得。全部ok過關即場可以捐血。
...
我冇長期食藥,食維他命呢d保鍵品姐,篤手指係未見血?

子爵府

ic310 發表於 23-5-27 23:17
我冇長期食藥,食維他命呢d保鍵品姐,篤手指係未見血?

篤手指見血架,check 血色素值。

子爵府

parrot1208 發表於 23-5-27 23:22
篤手指見血架,check 血色素值。

咁通常係walk-in都得?

子爵府

回覆樓主:

有冇做過呢個問卷?

https://www5.ha.org.hk/rcbts/donation-test

另外,女士血色素要11.5 - 16.5先捐得
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

回覆樓主:

捐血程序

https://www5.ha.org.hk/rcbts/donation-procedure
正義或會遲來但不會缺席

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ic310 發表於 23-5-27 22:59
我體質偏差,比一般人較易病,唔知捐唔捐得血.係未去左1次之後,如果發現我d血唔得,就會通知我,咁我之後都唔洗 ...

就算人地俾,但明知自己體質偏差就無謂勉強,幫人仲有好多方法。

大宅

捐完之後幾耐可再捐嫁?

男爵府

你去咗人哋會幫你check,你合格先會要你的血,佢會驗,唔使自己估估下
反而有一次我訓得少,帶埋朋友一齊捐,我就唔合格捐
成日聽啲朋友都話自己貧血,其實邊有咁多體質差
另外佢會寫埋下次可捐血日子

公爵府

捐血前會有評估~ok就捐得

子爵府

我上個月去咗, 在紅十字驗血色素係13, 我一向都容易暈, 見jm話血色素低先會暈, 我之前都因為見暈去驗血, 醫生又話正常, 咁咪試下去捐血囉, 點知捐到大半包,之後啲血已經唔係咁出到嚟, 姑娘要我用力握棒再逼啲血出嚟先至捐得曬成包血,而且要用超過十分鐘先至載得滿一包血(里個係姑娘話比我知,話太慢),後來就開始頭暈暈標冷汗, 要瞓咗好耐先至可以坐定,之後就通知我屋企人嚟接我走, 所以身體唔好,都係唔好去捐啦!重有,個姑娘叫我要捐多幾次就會好好多, 不過要捐細包, 唔好捐大包

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果真係去捐,同姑娘講捐包細,300cc

不過我都驚你暈,最好搵人陪你去啦!有咩事可送你回家
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

MICLOH168 發表於 23-5-28 02:21
我上個月去咗, 在紅十字驗血色素係13, 我一向都容易暈, 見jm話血色素低先會暈, 我之前都因為見暈去驗血 ...

捐前要飲多2杯水

MICLOH168    發表於 23-5-28 14:34

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見人捐完暈,俾職員一頭一腳抬去張矮床,頭低腳高要佢瞓低!容易見暈嘅自己考慮風險,陣間暈時撞到頭就麻煩!

珍珠宮

回覆樓主:

如果身體差
不如搞掂自己先幫人啦

象牙宮

MICLOH168 發表於 23-5-28 02:21
我上個月去咗, 在紅十字驗血色素係13, 我一向都容易暈, 見jm話血色素低先會暈, 我之前都因為見暈去驗血 ...
捐血前飲多d水,唔好飲茶或咖啡。

公爵府

ic310 發表於 23-5-28 00:08
咁通常係walk-in都得?

walk- in ok, 星期六日可能人較多
我昨天去旺角捐血站,大約等咗半小時就輪到我捐血

捐血前要篤手指做血紅素評估,記得飲多幾杯水,食完早餐或午餐後,身體狀態ok先去捐血

子爵府

唔該晒各位,搵日試下

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

學樓上話齋幫人都有好多方法
自己本身身子弱 捐一包血其實都唔惹少
陣間捐完又暈 又要回復其實都好辛苦

我曾經試過幾次意外整到流好多血(又未至於一包血咁多)
我都唔知自己係一下子流好多血暈 定係見血暈
總之就次次同類情況都會暈 暈到眼前一黑企唔隱嗰隻
所以c6叫我一齊捐血我都no
因為我知如果去捐血我9成會暈

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊