自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

做家務真係好攰!!! 已經唔係全職主婦,啲家務有時有得skip就skip, 例如地兩星期拖一次,又甚少吸塵,唯有著住拖鞋眼不見為乾淨就算。但呢刻見到又有機衫要洗,跟住又要晾衫,又要摺衫,洗完又要手洗內衣褲,跟住又諗起冬天啲被未清潔又塞埋響某個角落。望住啲床單被單,唔知排期排到幾時,仲有廚房、廳啲嘢又亂七八糟,執完又亂過,抺完又好快污糟,真係好攰,大家有咩方法/ 秘訣保持屋企乾淨企理?

男爵府

yeahyeah111 發表於 23-5-27 23:43
做家務真係好攰!!! 已經唔係全職主婦,啲家務有時有得skip就skip, 例如地兩星期拖一次,又甚少吸塵,唯有著 ...

做唔黎都無計,唯有左眼入右眼出
有時攞啲被袋床單出去洗,掃地就用掃地機械人好過唔掃。

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我自問堅懶,每日必做只有吸塵(其實係吸頭髮為主)、洗晾衫,懶到唔想煮同洗碗時就外賣搞掂。

廁所都唔係日日洗,床單一至兩星期換一次,試過一個月先換,但枕袋會隔日換。絕少拖地,會著拖鞋。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做家務真係好攰!!! 已經唔係全職主婦,啲家務有時有得skip就skip, 例如地兩星期拖一次,又甚少吸塵,唯有著 ...

安排家人一齊分擔少少家務

不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

請鐘點!買robot !

男爵府

我一湊二,細既歲幾好痴身,大既小學溫書功課好勞氣同仍然要接送,所以我都係家務簡單化咋。

廁所,星期六日洗一次

地,成日用dyson吸,因為我同女長頭髮成日甩/ 小朋友食野食物碎;拖就好少拖,間中會用下濕巾抹

洗衫,二合一洗衣乾衣機,臨訓開,第二朝收衫加摺,5分鐘做完。內衣褲唔會手洗,都係同機洗

碗,座枱洗碗機,洗唔到鑊煲架,不過洗到7-8成已經好好

床單枕頭被袋,一星期換一次,同樣洗衣乾衣機處理

成日用濕紙巾,無法,係唔環保,但我一個人做唔掂咁多家務。

男爵府

洗碗機乾衣機掃拖機械人,
起碼減省你一半以上時間。

男爵府

我早上反半日工 下午教仔做功課 用好少時間做家務 每日都吸塵拖地 洗衫就一星期三機
床單每星期換一次
廁所就用濕紙巾抹 半個月至一個月大洗一次
其他見有塵就用濕紙巾抹
見野就汁

男爵府

兩星期先拖一次地?
我一日起碼拖3次

大宅

屋企唔要嘅野真係掉得就掉,盡量簡潔,唔好堆積雜物,冇謂野唔好買咁多。。如果煮飯多最好買部洗碗機。。。每晚晚餐後都拖地洗廁所,其實做慣真係半個鐘就搞掂,屋企雜物少,玩具都冇幾多,所以唔洗點執野。。。

MICLOH168    發表於 23-5-29 01:43

珍珠宮

2星期一次
2日已經系我極限。

未生小朋友,有返工就1星期一次,啲塵系一舊舊⋯

其實我覺得系無秘訣,一係請姐姐。
雖然家務真係好討厭,唔想做都要做,睇你頂唔頂得順。不過做完晒,真係好有滿足感,好舒服囉。
我都明白在在職主婦⋯真心攰。不如調整你自己心態⋯盡量星期六/日抽一日做晒佢囉。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

2星期拖一次, 我最少2日唔次, 日日吸塵

子爵府

1. 有斷捨離習慣,定期把吾用嘅物品棄掉/捐出去(必須狠心執行)

2. 唸方法令同住嘅人要有手尾,用完嘅野放回原位。

3. 添置洗碗機

黃金定律:屋企越少野就越容易打理。

yeung_ma    發表於 23-5-28 21:06
raylife    發表於 23-5-28 09:38

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實做做吓就習慣,掃地拖地連洗廁所基本一小時內搞掂,我屋企冇乜雜物,唔洗點執。同埋我好怕曱甴,所以幾攰都要做清潔,剩係呢樣野已經迫我冇得偷懶

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

全屋人個個都要做d。

用機器。

唔強求乜都分機洗。

唔生bb。

侯爵府

一部乾衣機及一部拖地機械人會減去你唔少時間

子爵府

chu_peipei 發表於 23-5-28 00:10
我一湊二,細既歲幾好痴身,大既小學溫書功課好勞氣同仍然要接送,所以我都係家務簡單化咋。

廁所,星期六 ...

請問邊款電動洗衣乾衣機好??

珍珠宮

減齡達人勳章

prettyhousewife 發表於 23-5-28 00:29
兩星期先拖一次地?
我一日起碼拖3次

你係主婦,一日拖十次都得, 樓主要返工, 唔好拎你哋主婦標準同在職媽媽比較。

Prosperous    發表於 23-5-29 13:00

男爵府

屋企幾多人住?一定要分工,唔好自己做哂,辛苦死。

吸塵:隔日吸。
洗衫:睇多唔多衫,儲夠一機先洗,兩至三日先洗。
晾衫 / 摺衫:叫屋企人 share.
內衣褲:每晚沖完涼洗,唔好儲。
廚房:每日用完簡單清潔就算,大清潔要放假先做。
廁所:平日我用濕紙巾抹下,太污糟時先洗。
做好要養成好習慣,就係用完嘅野要有手尾,同埋唔好買太多野,要做斷捨離。
最理想就係請鐘點做。

伯爵府

路過
我工人姐姐年紀大話將會唔做了
想問吓大家有咩牌子洗碗碟機同吸麈機械人直得推介?

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊