自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

會唔會影響結構及上面幾層的樓價?
https://std.stheadline.com/realtime/article/1928444/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%BA%B7%E5%9F%8E%E5%96%AE%E4%BD%8D%E8%A3%9D%E4%BF%AE%E4%B8%89%E6%88%BF%E8%AE%8A%E4%B8%80%E6%88%BF-%E8%A8%AD%E8%A8%88%E5%85%AC%E5%8F%B8%E9%80%A0%E9%96%80%E7%96%91%E9%91%BF%E7%A9%BF%E4%B8%BB%E5%8A%9B%E7%89%86-%E5%AE%A2%E5%8B%99%E8%99%95-%E6%AD%A3%E8%B7%9F%E9%80%B2%E8%AA%BF%E6%9F%A5
attach0/tmp/phpeDYgUB

伯爵府

KKLLYang 發表於 23-5-28 07:31
https://std.stheadline.com/realtime/article/1928444/%E5%8D%B3%E6%99 ...

我覺得分分鐘會影響成支大廈既樓價

伯爵府

裝修公司咁大整蠱呀

象牙宮

都唔知咩裝修公司,
常識都無,個業主唔覺得有問題?

水晶宮

回覆樓主:

大陸就係有商戶拆咗一面主力牆,整棟樓就出現一條裂縫,商戶要賠億元給成棟業主。最後都無力賠償

子爵府

回覆樓主:

間公司唔擺張相出嚟冇人知。
一日唔賣樓,一日都冇人知仲有幾多人間屋拆咗主力牆

侯爵府

https://std.stheadline.com/realtime/article/1928444/%E5%8D%B3%E6%99 ...

另外一個post有講如果要维修返主力牆,可能涉及上下層單位,所以現在新聞一出,應該全楝大厦樓價有影響,冇人敢買

侯爵府

前幾日睇另一單新聞,有個屋苑有人裝修私自改了水喉之類(唔太confirm詳情),之後影響全座大厦被釘契,仲要有人賣樓賣唔到才知

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katrinamama 發表於 23-5-28 11:03
前幾日睇另一單新聞,有個屋苑有人裝修私自改了水喉之類(唔太confirm詳情),之後影響全座大厦被釘契,仲要 ...

香港?
放下自在

大宅

設計師有做評估嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

spikenard 發表於 23-5-28 10:55
大陸就係有商戶拆咗一面主力牆,整棟樓就出現一條裂縫,商戶要賠億元給成棟業主。最後都無力賠償
...

早幾年土瓜灣塌樓都係因為主力牆被拆

子爵府

睇到呢單野就興幸自己買吾起貴價樓,買左全部都系開放式的,想折都折吾到

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

多年前
以前住個屋苑有業主買咗左右兩個單位,
將主力牆打咗個門位,
方便同隔離屋出入
自制孖屋
據聞業主係有向屋宇署申請並獲批
但大廈公契唔批
同管理公司打咗場官司
大廈公契win
業主要還原
而家無理由會咩都唔申請就拆主力牆喎

男爵府

回覆樓主:

真係太無常識。
我都估這個改動,直接影響整橦樓的樓價,馬頭圍一事,太嚇人了,怕歷史重演。

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-28 11:35
香港?

我之前睇過類呢單新聞,如果屋主改過d野,可能會影響屋契

利申: 我唔熟悉法律,所以唔知今次主力牆單野會否影響賣樓
我只是突然諗起呢單新聞
有錯請更正及可以delete此 message
attach0/tmp/phpExYyap

Bbpig2014    發表於 23-5-28 11:47

侯爵府

katrinamama 發表於 23-5-28 11:03
前幾日睇另一單新聞,有個屋苑有人裝修私自改了水喉之類(唔太confirm詳情),之後影響全座大厦被釘契,仲要 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katrinamama 發表於 23-5-28 11:46
我之前睇過類呢單新聞,如果屋主改過d野,可能會影響屋契

利申: 我唔熟悉法律,所以唔知今次主力牆單野會 ...

放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

垃圾設計師,佢係完全唔識建築條例,定明知故犯?

珍珠宮

內地boss ?

https://youtu.be/vSH1UjXfu9c

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://m.facebook.com/story.php ... amp;mibextid=qC1gEa

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊