自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

之前參觀過基督教崇真中學、有一科好似係有關思想嘅科目、有冇人知道係教啲乜?真係教人怎樣思考?

身邊好多人真係唔會思考;又或者思維好特別、行多好多冤枉路而不自知、做錯好多決定.....如果中學有一科係教學生怎樣思考其實都幾好

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 23-5-28 10:23
之前參觀過基督教崇真中學、有一科好似係有關思想嘅科目、有冇人知道係教啲乜?真係教人怎樣思考?

身邊好 ...

好易會被有心人利用
思想交返俾父母吧
而且統一教 個個一式一樣

侯爵府

mike89 發表於 23-5-28 11:42
好易會被有心人利用
思想交返俾父母吧
而且統一教 個個一式一樣

所以都想知中學呢個科目係點教?

應該唔止基崇有呢個科目

男爵府

回覆樓主:

小心被洗腦,仲要呢間學校係基督教

侯爵府

bb060908 發表於 23-5-28 12:12
小心被洗腦,仲要呢間學校係基督教

如果冇記錯好似係政府推行呢個科目?

所以想問下有冇人知係咩一回事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

gilgilgilgil 發表於 23-5-28 12:34
如果冇記錯好似係政府推行呢個科目?

所以想問下有冇人知係咩一回事

你指通識?致府已經收返,改咗 syllabus

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-5-28 10:23

身邊好 ...

是否教 critical thinking 呢?廿幾年前我讀高中時學校都有教。

其實呢樣好重要,正正係對抗洗腦嘅工具,點解樓上會有人即刻話學校洗腦

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-28 14:27
你指通識?致府已經收返,改咗 syllabus

唔係通識科

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 23-5-28 14:30
是否教 critical thinking 呢?廿幾年前我讀高中時學校都有教。

其實呢樣好重要,正正係對抗洗腦嘅工具, ...

唔肯定係咪、我係咁以立一立、唔記得咗個名

你讀嗰科critical thinking、係教啲乜?點教法?應該唔係間間學校都有?我以前冇讀過呢科

我就係覺得思想教育其實好緊要、因為有啲人不能從錯誤中學習 .....當然亦唔可以抹殺有心人從中洗腦

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-5-28 15:00
唔肯定係咪、我係咁以立一立、唔記得咗個名

你讀嗰科critical thinking、係教啲乜?點教法?應該唔係間間 ...

其實嗰時我地讀 critical thinking 係通識教育課程中其中一環,唔係獨立一科。主要係講點樣理性地思考、分析資訊。我唔清楚課程後來有咩改變,只知到最終被了結/改頭換面。

子爵府

BK Milk勳章

身邊好 ...

嗰科叫 Thinking Skills, 教分析,將問題分類之類。

嗰科唔洗考(中一中二),所以上堂都係發夢

宗教係另一科

侯爵府

ada_fung 發表於 23-5-28 17:40
嗰科叫 Thinking Skills, 教分析,將問題分類之類。

嗰科唔洗考(中一中二),所以上堂都係發夢

教分析几好喎

好多人諗嘢好片面、或只憑感覺......之前咁多人畀人洗腦、就係唔識分析事情吧!

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 23-5-28 16:12
其實嗰時我地讀 critical thinking 係通識教育課程中其中一環,唔係獨立一科。主要係講點樣理性地思考、分 ...

內容幾好喎

我覺得學生好需要學習怎樣思考

大宅

建議全港中學開設思考科,中一至六都要讀,要考dse 冇標準答案 要自己思考

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊