自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我張大陸卡一直插喺電話,香港、大陸2張可以同時開,不過我會關大陸嗰張!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kennwl 發表於 23-5-28 15:25
咁奇怪?我係收到短訊,無收漫遊費!
佢會唔會係誤會你意思?你再問一下不要數據漫遊,只要收短訊!
又或 ...

好,唔該晒你,我再聯絡客務

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-28 12:57
本身用香港plan
尋日開通內地plan後就用雙卡
咁如果我一直唔移除大陸卡有無咩問題(一年至返幾次大陸,會建 ...

我三月開通內地plan後就一直放大陸卡係手機,只需係流動數據關閉漫遊(如圖),一直都收到sms,因為間唔中都想登入大陸Apps搵資料,收到短訊較方便登入。

大陸聯通卡回到香港就會自動轉CSL台,但如果你唔買/開通漫遊plan係收唔到亦打唔到電話。我試咗咁耐一直冇額外收費(¥8 plan)。

題外話,大陸plan收短訊及來電(指身在大陸時)係唔收費/唔扣通話時間,可能是因為被動原因。
attach1/tmp/phpgyN4ju

別墅

pauline_c 發表於 23-5-28 15:01
CSL 同我講,開通語音漫遊可以收 sms,我開通晒語音漫遊同數據漫遊,喺國內都收唔到 sms。
...
應該收到bor, 會唔會你放左電話slot 2, 但開緊slot 1用?

瑪瑙宮

stopmebye666 發表於 23-5-28 13:18
我返到香港,直頭會閂左張大陸sim卡。

咁咪接收不到信息

象牙宮

回覆樓主:

無問題,你去設定揀用邊張卡上網!不過唔知你大陸張卡可唔可以收漫遊電話,如果聽左就要比錢

水晶宮

Poddlero 發表於 23-5-29 12:27
應該收到bor, 會唔會你放左電話slot 2, 但開緊slot 1用?

我唔太清楚問題喺邊度,因為連數據漫遊都用唔到。我試過兩張卡開晒,又試過只開 CSL 張卡,都係收唔到。

翡翠宮

pauline_c 發表於 23-5-28 14:59
我同客務 check 過,文字回覆喺香港收到 sms,不過當我關咗漫遊,係收唔到嘅,開返就收到。漫遊日費25蚊人 ...

25人仔應該指數據漫遊,手機關咗數據漫遊功能就唔會誤用;香港收sms一定係免費。

水晶宮

lyh80115 發表於 23-5-29 13:39
25人仔應該指數據漫遊,手機關咗數據漫遊功能就唔會誤用;香港收sms一定係免費。
...

我再問咗聯通,用 ¥8 plan 係收唔到漫遊 (sms),要另外買漫遊 plan,¥19個月。

翡翠宮

pauline_c 發表於 23-5-29 13:51
我再問咗聯通,用 ¥8 plan 係收唔到漫遊 (sms),要另外買漫遊 plan,¥19個月。
...

離譜啲卦,漫遊喺我心目中係好普通嘅服務……

有無用緊聯通app?到「服务」→「出境漫游专区」→「出境服务」試下可唔可以開通。
attach0/tmp/phpb7pChc

水晶宮

lyh80115 發表於 23-5-29 20:17
離譜啲卦,漫遊喺我心目中係好普通嘅服務……

有無用緊聯通app?到「服务」→「出境漫游专区」→「出境服 ...

唔該晒你,要收 sms 先可以 activate,暫時做唔到,我下次去深圳嘅時候,試吓 set。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊