自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我岩岩參加左,只係去左一次,試左一堂,就被夾左參加,見周圍對呢間嘢嘅評價都唔多,咁我就可以分享一下,等各位多一個真實參考。

背景:我個人之前係參加過舒適堡同Pure,所以平同貴gym room我都有分別試過。

月費:

間嘢嘅聲稱月費最低係$1188x24個月,每個月包四堂團課,gym room設施任用,平均每堂$297,但係而家佢話做咩有friend喺度俾個優惠,$688x24個月,咁就平均每堂$172。佢就標榜每堂團課,最多只有八個人上堂,話叫做小班教學。(你相信一間gym room係冇逐個月收費嗎?)

地點:

我參加咗嗰間,係喺黃埔,講真其實我就覺得個地點唔係好方便,雖然而家地鐵開通左,佢嗰個地點係喺落咗地鐵之後大約要行510分鐘,嗰邊其實周圍都好靜,旁邊有一間酒店,講真Pure都係旺角朗豪坊,去完都覺得仲有好多地方可以去。(一陣就會明點解我不停都會用呢間嘢同Pure做比較,因為我係比緊Pure嘅價錢,但係我用唔到Pure嘅服務同質素。)

設施:

講真間嘢係唔大,廁所得三格,換衫得兩格,沖涼好似都係兩格,因為當日我係無沖涼,唔係好記得。而場內嘅設施,其實真係唔多,跑步機幾部,健身架一部,另外有一邊長係做TRXBoxing,另外就有一間房係做瑜伽。所以其實我覺得,就算參加佢$688一個月嘅計劃,個收費咪同Pure一樣,但Pure仲要有咁多間分店,間間分店都好就腳,沖涼設備充足,又有乾濕桑拿,重點係Pure仲有衫褲襪子同埋毛巾提供,講真真係方便好多,同埋設施都齊同埋大好多。

團課:

間嘢標榜小班教學,每班團課最多八個人,但係佢間嘢嘅月費係用買團課形式收費,例如依家$688一個月,就只係得四堂團課,講真,Pure收呢個價錢,仲可以無限去上任何團課,所以大家如果真係細心比較下,就會知道其實你可以用呢個價錢去參加Pure,當然除非你係住喺黃埔。

服務:

當日只係試完一堂瑜伽,又有個私人教練同我做分析,之後就局比個saleshard sell,當中佢完全係冇sell過自己間嘢有幾專業同有幾好,佢只係sell平,$172一堂課好平,可想而知佢自己都唔知點sell自己間公司。講真,間嘢當日就咁睇,只係得一個sales,個sales仲要係唔係斯文嗰隻,當日我係參加咗$688x24個月,一共有96堂課,講真其實我係唔想參加嘅,因為當日去到其實都覺得間嘢嘅地點同埋服務麻麻,團課嘅到時我唔覺得個導師特別專業,不過係少人一齊上係真,當時我已強烈表示我唔會即時參加,但最後都參加左。事後我再打去比個sales問可唔可以降低個plan?因為我擔心根本去唔到24個月(其實又因為個sales嘅銷售手法,同埋間嘢嘅設施環境比我嘅感覺都答唔到我覺得Pure嘅質素,所以其實我都唔想去24個月),或者公司有冇7日冷靜期?個sales就好鬼串咩都話無,當然財到光棍手又點會退返錢俾我,個sales表示該公司係冇七日冷靜期,亦冇較低嘅月費,亦沒有先參加一個月的月費,講真連最cheap嘅舒適堡都有七日冷靜期,而且都可以俾貴啲錢,但係先參加一個月,但係呢間嘢竟然話冇,係冇第二個選擇,咁大家又會唔會覺得呢間嘢有啲古怪?重點係,個sales態度其實真係好差,俾錢佢賺,我自己都覺得條氣唔順,要服務冇服務,仲話歡迎我去各大媒體告佢。

總結:

其實如果大家再有類似俾人hard sell,其實應該起身走人,唔好好似我咁。

**但如果你只係想參加平嘅團課或者班,係抵。但係你如果講要拉平均值享用所有嘅設施,咁我覺得佢嘅優勢只係得小班教學,每一間gym room有佢自己嘅特色,如果有人想要專業嘅器材操大隻,或者想做完gym有埋桑拿嘅設施,咁呢間就唔岩佢地。**

—啱啱個post被禁止左,所以而家重新發一次,啱啱有人留言表示點解又要參加又要上嚟鬧,其實我相信去完一間餐廳食飯比完錢你都可以點評一下嗰間餐廳好食定唔好食,我都係想比完錢想分享一下,到底呢間嘢嘅性價比高唔高,同埋大家唔好對間嘢有錯誤嘅期望,我相信所有嘅Gym Room都有鍾意佢嘅人同唔鍾意佢嘅人,大家都係想有唔同嘅聲音一齊分享同討論下,又唔使上嚟鬧我嘅⋯

男爵府

pinkylam88jp 發表於 23-5-29 15:38
我岩岩參加左,只係去左一次,試左一堂,就被夾左參加,見周圍對呢間嘢嘅評價都唔多,咁我就可以分享一下, ...
你 join 之前點解唔免費試堂先?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

洋房

回覆 ckmammy 的帖子

我咪就係參加左免費試堂,試左一堂瑜珈就俾人hard sell

洋房

回覆 Chowying 的帖子

果日真心好低能,衰心軟,俾個親戚叫我去試堂,試完其實我覺得唔係好啱,點諗到個親戚會好似個sales咁,最後變成二對一,所以呢啲嘢真係冇得心軟,我依家都只可以話當自己去上平價團課,咁樣去安慰自己

男爵府

pinkylam88jp 發表於 23-5-29 16:32

我咪就係參加左免費試堂,試左一堂瑜珈就俾人hard sell
你去餐廳食飯無輪好唔好食都要畀錢, 畀咗錢你當然可以隨意評論。 但 gym 畀你免費試堂, 你亦都好清楚價錢同嗰度嘅環境同設施有幾多種類, 試完唔鍾意但你又照畀錢 join? 試完堂sell 你好正常,冇可能有一間 gym 完全唔 sell 就比你走。 如果你真係唔鍾意就直接講, 佢哋唔係電視嗰啲困你喺個房度唔畀你走喎。

水晶宮

畀面勳章

pinkylam88jp 發表於 23-5-29 15:38
我岩岩參加左,只係去左一次,試左一堂,就被夾左參加,見周圍對呢間嘢嘅評價都唔多,咁我就可以分享一下, ...

既然joint咗,就勤力去鍛練啦 荃灣分店靚D大D,想寬敞就去荃灣 太古/黃埔我都未去過 其實你係未想退plan?打去同佢哋傾下,好過上網聲討,你直接投訴個銷售硬銷啦!我去過十幾廿間gym試堂,最後joint了air fitness

男爵府

pinkylam88jp 發表於 23-5-29 16:34

果日真心好低能,衰心軟,俾個親戚叫我去試堂,試完其實我覺得唔係好啱,點諗到個親 ...
同埋老實講,佢哋嗰度人又少, 每班得三幾個人, 真係小班教學, 我真心覺得唔錯,之前仲成日撞到明星去做 gym 添

水晶宮

畀面勳章

pinkylam88jp 發表於 23-5-29 16:34

果日真心好低能,衰心軟,俾個親戚叫我去試堂,試完其實我覺得唔係好啱,點諗到個親 ...

唔好難為自己,做運動,心態好重要

伯爵府

回覆樓主:

一次過比左$16500?

水晶宮

畀面勳章

ckmammy 發表於 23-5-29 16:50
同埋老實講,佢哋嗰度人又少, 每班得三幾個人, 真係小班教學, 我真心覺得唔錯,之前仲成日撞到明星去做 ...

我係荃灣,試過幾次企E登呂隔離 我報上午group class,好多時得一兩個人上 仲經常1:1 一個人報都照開班,真心覺得正

男爵府

$688 4 堂+gym任用都抵。
Pure點止$688 呢個價錢..仲要超大班上堂呢
Join 左就好好享受、最緊要唔好執

男爵府

701003 發表於 23-5-29 16:53
我係荃灣,試過幾次企E登呂隔離

嘩,呢個post 之後肯定好多人 join 荃灣
咁你好彩啲,黄埔我淨係見過坤哥,阿田,東東

水晶宮

畀面勳章

ckmammy 發表於 23-5-29 16:59
嘩,呢個post 之後肯定好多人 join 荃灣
咁你好彩啲,黄埔我淨係見過坤哥,阿田,東東
...

名星有保姆企隔離保護的 我非鏡迷,碰見都認唔到個後生仔係邊個

男爵府

chanti 發表於 23-5-29 16:57
$688 4 堂+gym任用都抵。
Pure點止$688 呢個價錢..仲要超大班上堂呢
Join 左就好好享受、最緊要唔好執
其實如果醒目同佢講下價,我同佢講簽兩年太多,最多簽一年。 最後我畀咗一個月五百幾蚊四堂,簽15個月

大宅

荃灣個場好呀,我兩年前比左大概一萬join 一年member,跟大約100 堂group class, 只限荃灣分店,多數玩空中同hot yoga , 空中星期六日都試過一對一,好正

洋房

咁荃灣比黃埔應該大d,我當然有試過打去降低plan啦,降低plan就簽一年,$1188一個月,4堂團課。

洋房

如果我出post令到多人參加左,咁當自己做左件好事,真實分享,大家多個比較。

洋房

回覆 fivebeanrice 的帖子

係,因為間野無得做分期,要做分期就要用匯豐或者恒生信用卡,之後要自己打去銀行或者網上做申請分期。

洋房

大家下次醒目,仲有5百幾蚊既plan

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊