自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

雪雪媽 發表於 23-5-29 19:59
中學都有啦,話俾阿媽迫返學,最後班主任整咗個隔離角俾佢嘆,全人類都彈開幾尺怕咗佢!其實阿病人同學係 ...

係呀我就係諗唔明啲樣嘢,D阿媽迫啲仔返學,但係佢發緊燒又咳又流鼻水,返到去都上唔到堂啦。 你不如俾佢喺屋企瞓兩日嗱嗱聲搞掂精精神神返學好過啦⋯⋯

子爵府

tingho 發表於 23-5-29 21:10
我女都同我講
前排有個女同學狂咳又流鼻水好多日
仲要唔戴口罩

我自己病,咳到甩肺都照返工,不過我有帶口罩

大宅

其實係咪2條線真係咁重要咩?2條線無病徵都唔可以返學,病到死死下但1條線,只要戴口罩返學就無問題?我發覺而家好多人都當口罩係免死金牌,覺得有病,只要戴口罩就唔會傳染俾人,我試過有朋友帶個病左既女黎我家玩,又係覺得戴口罩就無事,結果咪一樣傳染俾我d小朋友

珍珠宮

好媽媽勳章

princesssarah 發表於 23-5-29 20:43
所以我仍堅持家裡嘅小朋友返學要戴口罩,人哋點我控制吾到,唯有自己小心。
...

咪就係,隔離post講到戴口罩唔同唔戴口罩玩十惡不赦咁,我之前就係試過考試其間中,我真係唔想再考試中囉!

侯爵府

回覆樓主:

之前爸爸去完澳洲公幹返嚟中招,我同兩個細路冇病徵,我都幫佢哋請兩日假加埋long weekend日日檢測五日冇事先返學,如果有事無謂惹到其他人

公爵府

而家學校好得意,學生嘔完可以繼續上堂。

男爵府

moon_o_o 發表於 23-5-29 18:39
個確診同學自己講出嚟,之後學校叫佢做快測兩線,打俾家長叫佢返屋企
d家長離曬大譜,自私到死:cens ...
我囡d同學有d第2次中,有人請假2-3日,又有人請假成個星期。
宜加基本上無咩病徵,好似學校真係無權要求中左既學生返屋企?

男爵府

人地控制唔到,最緊要自己戴好口罩保護自己

別墅

畀面勳章

回覆 venusbbpig 的帖子

咪就係,啲人都雙重標準講到新冠係世紀疫症!
咁大鑊政府就唔會取消隔離啦,全世界都復常緊
連醫生都照樣當流感咁醫,啲病假都越嚟越少就知真係冇事啦

男爵府

moma1023 發表於 23-5-29 21:55
係呀我就係諗唔明啲樣嘢,D阿媽迫啲仔返學,但係佢發緊燒又咳又流鼻水,返到去都上唔到堂啦。 你不如俾佢 ...

Exactly ! 唉,臨近考試,希望唔好再整多幾個,唔係真係攬炒

男爵府

Shellyxlk 發表於 23-5-29 20:03
點解冇權?朋友個女傷風流鼻水,國際學校都打電話嗌佢接返屋企

人哋有冇犯校規先

男爵府

IHateSummer 發表於 23-5-29 20:12
其實依家個個都話2條線已經係風土病
照出行照返工開始
都預左學校啲家長有同一個諗法

確實如此,所以只能自己盡量小心

水晶宮

畀面勳章

上星期仔第二次中,除了喉嚨痛,冇燒冇其他病徵,但因為睇了醫生要食藥,食完藥又眼瞓,所以都冇返兩日,好彩隔了個星期六日,唔會miss太多堂,始終快考試都有d擔心跟唔上

不過以我所知,有同學、老師,兩條線都有返學

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 moon_o_o 的帖子

你學校都好呀﹐叫佢即做快測。我地學校話無權要求學生做怏測呀﹐家長話無事就無事架啦。結果我仔被傳染 (二次感染) 老師都中埋。你要考試你要呈分你緊張我唔緊張嗎? 自私家長何其多最後咪一樣變代課﹐因為老師都中埋返唔到學

子爵府

Boeing_747 發表於 23-5-29 19:35
政府都俾人返學返工啦,大驚少怪

做學生嘅,發燒...未有新冠前,每日探体温,學校都會叫你唔好返,现在新冠是傅染病.更加唔應該返學。
真係要閙爆的自私無良無道德要中咗子女返學嘅家長

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

病緊應該都無精神,上堂都無心機啦

侯爵府

自私

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好自私

公爵府

回覆樓主:

自私

伯爵府

Tobbyy 發表於 23-5-29 22:45
而家學校好得意,學生嘔完可以繼續上堂。
我小朋友尋日考試
有同學嘔,照考試
只係安排佢坐遠少少
我記得我以前中學,嘔,即刻送去醫療室
等阿媽接

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊