自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我以前鼻敏感極度嚴重,差唔多有7成嘅時間都有流鼻水, 堅持食咗一排維他命C,好返好多, touch wood 而家只係好間中發作

別墅

kcpak 發表於 23-5-29 22:06

以前都幾嚴重,起碼有半年個鼻都塞,鼻涕係長流不息
早幾年諗住減肥,唔食甜,唔飲凍(無戒曬)鼻敏感 ...

咁即係體質好咗,鼻敏感都無埋

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

TINACOFFEE 發表於 23-5-29 22:18
睇鼻專科,對我仔極其有效。你有興趣的話我可以PM你。

請問可以pm嗎?我仔敏敏感很嚴重,thanks!

水晶宮

luckyall 發表於 23-5-29 19:24
我同我10歲嘅仔,我地朝朝早起身都打乞痴流鼻水,差唔多呻鼻涕呻足一個鐘先開始停
我屋企清潔都算做得好足 ...

樓主現在住緊嗰度空氣質素係點?我自己就係由市區搬咗去低密度住宅,鼻敏感不藥而癒

大宅

回覆樓主:

試下用辛夷花沖水飲

複式洋房

濕度同溫差都有影響的

大宅

回覆樓主:

做天炙
我同老公及媽咪kerp住做左好多年,鼻敏感改善左好多

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我同我10歲嘅仔,我地朝朝早起身都打乞痴流鼻水,差唔多呻鼻涕呻足一個鐘先開始停

有時未必關你清唔清潔事,而係環境問題。我由一種鼻敏感變左另一種鼻敏感。

別墅

granja 發表於 23-5-30 22:08
有時未必關你清唔清潔事,而係環境問題。我由一種鼻敏感變左另一種鼻敏感。
...

點樣變法?

別墅

happyty 發表於 23-5-30 14:18
樓主現在住緊嗰度空氣質素係點?我自己就係由市區搬咗去低密度住宅,鼻敏感不藥而癒
...

我住荃灣,係人多車多,不過我住得幾高,所以空氣質素可以接受

大宅

我曾經鼻敏感到懷疑人生,之後上網搵資料,之後在迎香穴做穴位按摩,而家鼻敏感已經好少發作。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我40歲前係完全無鼻敏感, 仲好唔明點解d人成日要索鼻, 有鼻涕又唔呻.
到我由新界搬左出市區, 開始到我有鼻敏感, 郁d就打十幾個乞痴, 流鼻水, 仲要鼻塞. 鼻塞先至係最慘.

我開始買藥黎噴 (安x靈), 睇中醫, 做左兩年天灸, 但個鼻只係越來越塞, 訓覺晚晚都塞醒, 跟住又要起身噴藥.

原本只係間中需要用藥, 結果我係每兩三個鐘就要噴, 唔噴根本訓唔到.

我開始驚自己結構有問題, 結果都係去睇專科.

醫生幫我照鼻喉, 無生衰嘢, 只係個鼻甲有腫同少少歪, 叫我留意係咪需要做手術.

醫生開左鼻眼X叫我噴, 叫我唔好再用安X靈, 因為會噴壞鼻, 雖然鼻眼X有類固醇, 但劑量唔大無問題. 仲叫我早晚洗鼻.

結果我乖乖跟佢講, 朝晚都用鹽水洗鼻 (講緊每次每邊鼻腔洗5支20ML鹽水), 洗乾淨再用鼻眼X.

過左幾日, 我開始無塞, 再過左幾日, 我唔再用鼻眼X, 只係朝晚洗鼻, 個鼻都無再塞.

到依家已經幾個月, 我個鼻好左8-9成, 雖然有時都會痕, 有時都會流鼻水同打乞痴, 但至少唔再塞, 訓到覺.

所以勤力啲去洗鼻, 真係好有幫助架!!!!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同細仔做運動
鼻敏感好返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊