自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:17
巳經四張嘢

有4x歲,當佢做咗10年嘢,除非收入好少,應該至少比6000元家用,包佢食住,父母負擔都好大。

水晶宮

karshing 發表於 23-6-1 16:36
首期你比都好金喎

唔一定買貴架嘛,上車盤都得,反正一個人住,市區一房一廳都足夠啦。我只想佢第日條路好行d, 同埋有層樓綁住,出糧唔會亂洗錢。起碼佢每日自己煮飯,帶飯返工。同埋唔敢亂轉工因為有經濟壓力。22唔上車,32都要上車。不如早點上車啦我係咁諗。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

GreenMaDad 發表於 23-5-31 22:40
我真係吾信賭王仔女要俾家用,吾俾就係冇責任心!!??

賭王個女 唔使做 冇得畀家用
同未婚夫 週遊列國

大宅

回覆樓主:

呢個post好多人已經將所有情況混為一談。
個個家庭經濟唔同,仔女對家人嘅付出亦唔同,有啲自己有能力,但個仔女識諗自願比多啲屋企,我相信呢啲情況如果父母都仲頂到都唔捨得要曬某個數,只會象徵式收返小小。
某啲case個仔女比較自我啲,覺得父母又唔係無錢,點解仲要問佢拎家用呢個心態點都會心淡啦。
其實供得去外國讀書點都唔會差得去邊,又係咪真係爭2000開飯。都係想睇下仔女出咗身後,對屋企或自己有無個責任感。

男爵府

我覺得唔問屋企借錢,已經好好,起碼仲有少少錢俾屋企。

珍珠宮

回覆樓主:

我估樓主係覺得呀仔住屋企食屋企仲要幫佢洗埋衫褲供應埋日用品,二千根本唔夠。。。

子爵府

大家都為人子女,如唔比家用或只比$2000家用父母而長住屋企,自己父母係咪都唔介意呢?我諗大部分父母唔會接受,咁大個人仲住屋企,對父母/家庭都應有合理嘅付出同貢獻

別墅

去外國讀書都要睇下讀咩科
之前有d 舊同學讀咩心理, 法律
冇用架,要香港再考到牌,實習先有用
ps. 睇到好多case 返黎香港都唔係做返果行
有個讀完返黎做補習, 有個做整甲,有d 就嫁人
另外有d 返黎都係開網店

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

JoeBrenBren 發表於 23-6-1 23:15
我覺得唔問屋企借錢,已經好好,起碼仲有少少錢俾屋企。

珍珠宮

回覆樓主:

二千乾手淨腳都好
六千放低2個孫24小時全托仲攞命
餵奶換片接送放學又彈你做得唔好

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

tung0409 發表於 23-5-30 15:21
當怪自當年做錯決定,情願攞舊錢供多層樓收租都唔供個衰仔岀國讀書,四十幾歲人仲痴屋企住俾2仟家用,真係 ...

我老公都係咁樣講法,一係你去香港讀完書跟住再搵錢,跟住再去外國進修

男爵府

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:17
巳經四張嘢

咁係家長從小既教育了!比家用多少就是大家互相傾完的嘢,冇話多定少,可能個仔女想自己儲錢為將來,我地外人唔知好難比評語。而你個case也叫做有比家用,只係覺得少而已,亦好難因為供過佢去外國讀書就要下半生賣身比父母。我唔知其他人點睇,我供仔女出去讀係為左佢將來條路好行d,有左基本學歷,除非佢賴,否則肯做應該唔會餓食要我擔心。

子爵府

pauline_c 發表於 23-6-1 15:34
我同意你。我只係想講,有 d 父母,唔好話要用錢栽培,即使栽培都唔做,更阻礙佢獨立嘅機會,浪費原本可以 ...

栽培既父母一半都無
唔係話有無經濟能力

子爵府

廷廷媽 發表於 23-6-1 16:14
中國人傳統觀念有時真係一種束縛, 如果父母唔體諒或者太聞塞, 仔女真係好大壓力, 所以我對阿仔係不望回報, ...

東方人(大陸,韓國,日本)都係咁
要子女跟到父母所謂既“標準”
跟唔到就被嫌棄

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊