自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

俾兩千蚊,都好過哽老一族,而家啲後生一代千祈唔好期望太高

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yauchuchu 發表於 23-5-30 15:18
好驚啲父母有咁既心態:
我幾百萬供你外國讀書
宜家俾得雞碎咁多!

如果有咁諗法,供之前同仔女講咗先,返嚟先追數?同仔女之間就係用錢量化?

水晶宮

yauchuchu 發表於 23-5-30 15:18
好驚啲父母有咁既心態:
我幾百萬供你外國讀書
宜家俾得雞碎咁多!

Duplicated

伯爵府

唔明點解咁多人覺得駛幾百萬比仔女去外國讀書就一定掂咁,死慳死草都要比佢地去外國讀。其實有冇想吓佢地過到外國就一定讀書?唔掂,唔肯讀去邊都一樣,所以比完就唔好怨。亦攞唔番

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

比家用,同有冇供過佢去外國讀書唔應該扣埋一齊講!咁佢父母覺得點?

珊瑚宮

要睇吓佢人工幾多睇吓佢係咪自己有儲錢如果佢又冇拖拍為自己諗都應該你自己同我開心建成傾了解吓

侯爵府

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:03
每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

如果係要咁計,當初就唔好俾佢去外國讀書⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

唔好望有回報,呢樣唔係投資。

大宅

每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

如果同住,$2000好似少左d 。唔好話咩養父母,自己份開支(按比例嘅水電煤,伙食)都未夠,好似父母仲補貼緊。

子爵府

回覆樓主:

最少比5000啦,都返工至少揾20000。
2000太太太冇心肝

子爵府

回覆樓主:

就算冇去外國讀書,年過40, 在家包食包住,都要比5000啦...唔係多啦

伯爵府

單身俾2千都話自己仔女唯有硬吃,有親戚個細仔娶左個大陸婆,一家四口住響父母度交4千家用全包,個大陸婆仲覺得自己老公養埋老爺奶奶,日日黑口黑面嫌3嫌4,三文魚扒多蟲唔吃,冰鮮雞唔吃得,買舊豬肉俾佢仔煲粥,因為入過冰格成舊掉落垃圾桶,折墮到。

水晶宮

Myluckybaby 發表於 23-5-30 15:58
單身俾2千都話自己仔女唯有硬吃,有親戚個細仔娶左個大陸婆,一家四口住響父母度交4千家用全包,個大陸婆 ...

我見過你講嘅 case,$4000 都無,仲話唔好比咁多錢 99,唔使咁多嫁~

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-30 15:26
仲要唔請工人
要父母幫手湊
倒貼奶粉尿片錢

全中,幼稚園學費都比埋

珍珠宮

露比2006 發表於 23-5-30 15:56
就算冇去外國讀書,年過40, 在家包食包住,都要比5000啦...唔係多啦

jm講得好啱

侯爵府

除非你事先講明讀完返嚟要還錢俾你,否則俾幾多家用都係佢自願,去外國讀書係想佢哋擴闊視野,唔好要求有乜回報,唔好諗住外國畢業返嚟一定搵到錢,如果要死慳死抵供嘅就要衡量吓值唔值得

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

俾嘅資料太少,見人點俾意見呢?

1)係咪傾全家之力去俾仔女完留學夢? 仔女有冇承諾學成歸來會回報家庭?
2)兩千蚊一個月係多定少呢?對比佢每個月嘅收入佔幾多?延伸落去,知否呢個仔女,
喺其他方面嘅支出係點呢?譬如有冇外遊,去咩地方?頻率幾耐?
3)係一搵到工,就每個月俾兩千定係幾時開始每個月俾兩千呢?即係究竟俾咗幾耐?
4)已經步入中年(過左40),仍然住喺父母家,究竟係誠心想做啃老一族,定係積極儲錢想置業呢?

其實答案早就係嗰對父母心中啊,認為當初所付嘅努力。得唔到足夠回報咁可以點呢?
要求個仔女俾多啲家用,其實睇邊一方肯捨得下面皮啫⋯⋯
究竟係家庭關係重要吖?定係金錢重要呢?

伯爵府

如果想仔女讀完書後要有適當既家用回報,就要讀書時灌輸觀念,唔係到四十歲先覺得有問題,太遲了,一係趕佢走啦

男爵府

回覆樓主:

如果揾一萬, 俾二千, OK
如果揾4萬, 俾二千仲要食、住、用屋企嘅有d冇良心.

公爵府

其實應該心痛佢揾得少要靠屋企,可能要同佢傾下有乜理想。
而唔係同佢計。

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊