自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:03
每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

應該同佢計以你家庭的家用係幾多,列出嚟,以人頭計,柴米油鹽水電煤雜費,租金,呢個係個人責任,出去獨立,2千蚊都唔得,學有所成,出左嚟做野,都不求回報但都要盡家庭責任。按你家實際開支去計不過份吧,不是獅子開大口吧!

如果佢能2千蚊又租到地方,又獨立到就搬出去

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

亞Q精神, 有得俾好過伸手問我攞
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

自己親生 四張野 都冇辦法 唔通趕佢走咩 如果勸唔郁 都要比個地方佢

佢睇穿 可以慳租錢 ? 可否 間唔中 開口拎多少少幫補下

琥珀宮

mercurycc 發表於 23-5-30 15:34
年年同父母講全家旅行,
父母比,見唔小.

呢啲全家旅行,多數係由父母提出,子女願意用珍貴既假期陪父母出行,已經好難得,所有預訂由父母安排,費事咁計較開口問子女比番錢。

其實我而家都係咁,子女一個已工作、一個仲求學。

伯爵府

回覆樓主:

只要佢有正職,生活開心,冇所謂

男爵府

回覆樓主:

唔講有冇供佢走外國讀書。
$2000 根本唔夠佢嗰份食用家庭用品開支,佢咁大個人,梗係要負責返自己嗰份。

珍珠宮

每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

個父母應該一早同個仔講明,比四分一或三分一人工,而家介意就應該出聲同佢講而吾系自己暗啞底

男爵府

3Qlove 發表於 23-5-30 19:27
自己親生 四張野 都冇辦法 唔通趕佢走咩 如果勸唔郁 都要比個地方佢

佢睇穿 可以慳租錢 ? 可否 間唔中 ...

如果四肢健全,身體冇問題,我會請佢自己搬開住

象牙宮

木土土 發表於 23-5-30 19:27
呢啲全家旅行,多數係由父母提出,子女願意用珍貴既假期陪父母出行,已經好難得,所有預訂由父母安排,費 ...
你地係父母出聲,就預左比晒,
又點會計較.

我講係一家大細孫仔女,
個女話個孫想去日本廸士尼,
想公公婆婆或老爺爺嫲嫲一齊去喎!
但父母比錢果隻.

公爵府

我都識女性朋友,40幾歲,單身,俾少少家用,住喺父母間屋嘅一間房!(私樓)女性朋友唔係搵唔到錢,只不過佢想自己儲起!

其實咁大個人都唔應該黐住屋企!

大宅

yauchuchu 發表於 23-5-30 15:18
好驚啲父母有咁既心態:
我幾百萬供你外國讀書
宜家俾得雞碎咁多!

同意,父母養仔仔養仔,唸住養兒防老真係唔應該生

象牙宮

回覆樓主:

四十幾歲住係屋企比二千蚊家用又真係少左d。咁即係間接父母仲要養佢少少。

子爵府

我反而想問唔接受每月二千家用既JM
假設佢搵萬五左右既情況下,要俾幾錢家用先夠?

公爵府

如果我老咗,無經濟負擔,而仔女有正當工作又孝順,可能會唔介意仔女同住兼唔係點收家用,起碼日日都見到佢,好過自己一個守住間屋。反正過身所以嘢都係留俾佢。

子爵府

做父母,一就要仔女出去住,一就唔好講咁多,供仔女讀書是責任不是投資,點解仔女住不住屋企同有無供佢讀書掛鉤?

公爵府

2024勳章

咁佢搵幾多錢先?

珍珠宮

露比2006 發表於 23-5-30 15:53
最少比5000啦,都返工至少揾20000。
2000太太太冇心肝

我認同!我覺得是基本責任

珍珠宮

fayefa 發表於 23-5-30 19:08
我有朋友個仔都26歲,畢業返黎做保險,但無生意果種,屋企所有開資全部唔駛俾之餘,我朋友依舊每個月俾零 ...

縱壞曬 唔夠錢洗就自己揾,父母幫佢補貼到幾時 。父母間接令佢冇承擔。
時下不少做人仔女,俾果一二千蚊家用,真係連自己在家裡嘅洗費都未夠cover,俾多少少就話父母搶錢。但有錢去玩去旅行買東買西。
有啲父母就好似仔女唔向自己攞錢洗,唔安樂咁,成日塞錢佢哋洗,又話佢哋賺咁少,唔洗俾家用,屋企又唔等錢用。

伯爵府

其實問題係你供過佢去外國讀書使左好多錢? 咁如果係香港讀咪慳返好多錢?咁2000就接受到?

男爵府

不如父母每人比兩千叫個仔當家囉!正常生活到咪以後係咁算!
利申:支持祖國 反對移民

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊