自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

李婉華、林子博, 佢哋都睇TBB?

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3537115/%E4%B8%80%E8%88%9E%E5%82%BE%E5%9F%8E%EF%BD%9C%E6%9D%8E%E5%A9%89%E8%8F%AF%E9%AC%A7%E5%8A%87%E6%83%85%E5%BC%B7%E8%AA%BF%E3%80%8C%E8%B3%A3%E8%99%95%E3%80%8D%E5%94%94%E5%90%88%E7%90%86%20%E9%9B%A3%E7%82%BA%E3%80%8C%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E3%80%8D%E8%A2%81%E6%BD%94%E5%84%80%EF%BC%9A%E7%84%A1%E5%8F%AF%E8%83%BD%E5%96%8A%E5%BE%97%E5%87%BA

TVB劇《一舞傾城》自開播以來引起不絕討論,當中情節惹起非議。由李婉華、杜挺豪與林子博主持的網台節目《豪華博客》,早前一集提到《一舞傾城》中袁潔儀強迫個女「下海」賣初夜一幕。李婉華直斥劇情不合理,更指難為了袁潔儀,要為這劇本喊得聲淚俱下!

李婉華說,劇集一幕令她驚訝,「我睇咗少少,唔係睇晒……內容好誇張,個阿媽強迫自己個女下海……」她一邊鬧劇情不合邏輯,一邊七情上面地扮袁潔儀的角色(KK媽),說︰「以前呢個年代唔係咁……一個又唔係跛嘅阿媽,係咁叫個女︰『阿女,你試一次啦!你咪當自己唔係處女囉,你為咗阿媽,800萬呀!跟佢我哋咪脫貧囉,我真係唔想咁窮呀!』但佢唔係窮㗎喎!」

李婉華鬧《一舞傾城》劇情唔合理。

她憤怒的是劇中不斷強調「賣處」,「講真我哋拍咗幾廿年戲,呢啲劇本冇可能未見過。但呢套劇講嚟講去都係媽媽生點樣𠱁個客,要呢個女仔嘅處女……一日到黑都係講處女,要畀好多錢,因為佢係處女。喂大佬!佢擺喺咩時間播呀?喺9點半時段,重複又重複講呢個女仔係處女。套劇佢用嚟撼ViuTV《全民造星V》94位小鮮肉。」

《一舞傾城》與台劇《華燈初上》都是用夜總會做背景,李婉華睇落發現對白好有問題。「起初以為係咪好似《華燈初上》咁?點知佢日日對白都係處女……救命!我覺得寫呢類題材劇本冇問題,你拍古裝,或者好似《胭脂扣》都係講青樓,但你唔係將處女二字重複又重複,媽媽生講完,同個阿伯強調佢係處女,跟住返屋企佢阿媽又講,『你係處女好珍貴』,值800萬……」

李婉華、林子博都覺得難為了飾演強迫女兒下海的「媽媽」袁潔儀,林子博又「讚」陳星妤及袁潔儀喊得出,「我想講嗰啲演員做得好好!喊得出有眼淚,仲要扮阿媽嗰個叫袁潔儀。就咁睇劇本,真係……點喊呀?但兩母女都喊得出,呢個勁!」李婉華:「根本冇可能喊得出。成套劇根本唔make sense啦!」

男爵府

回覆樓主:

佢有經驗?

水晶宮

元朗73 發表於 23-5-31 15:47
佢有經驗?

唔多唔少應該有
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 23-5-31 15:48
唔多唔少應該有

珊瑚宮

回覆樓主:

晒Q氣
講咁多, 咪又係睇TVB劇,無TVB無話題
套劇拍成點已經唔係重點, 講到TVB咁差的一樣睇, 先至係無骨氣代表

公爵府

mickeywinnie3 發表於 23-5-31 15:48
唔多唔少應該有

唔好講得咁白

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

賣女落海以前都聽唔少啦!以前蔡少芬個阿媽咪一樣賣女比人包!

琥珀宮

mickeyeva 發表於 23-5-31 15:40
李婉華、林子博, 佢哋都睇TBB?

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3537115/%E4%B8%80%E8 ...

佢好煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

林子博做過d 咩戲?

大宅

呢個李婉華都越嚟越走火入魔,講野語氣越嚟越八婆,又成日串你香港呢樣咁嗰樣咁,去佢channel 聽佢講幾句我都頂唔順要close

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

好心佢地2個啦, 唔係tvb, 邊有人識佢地

禁止訪問

男爵府

"…睇咗少少,唔係睇晒… "
但係又"…日日對白都係… "
大姐,咁你即係睇咗少少定日日睇呀?

公爵府

hashtag影視迷勳章

cbeyond 發表於 23-5-31 16:10
晒Q氣
講咁多, 咪又係睇TVB劇,無TVB無話題
套劇拍成點已經唔係重點, 講到TVB咁差的一樣睇, 先 ...

每次睇到呢啲黃C行為就覺得超好笑

子爵府

回覆樓主:

真係慘,黄人都唔睇妖台反而睇TVB, 重要攞黎做刷存感

男爵府

回覆樓主:

佢兩個吾係移左民咩? 咁關心香港電視節目

已刪除用户

回覆樓主:

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

呢個女人以前我好鍾意佢架,而家既佢……不了

子爵府

其實套戲抄 星星月亮太陽
當年無人話唔合理,係咪因為主角係do姐 曼玉 同楚紅。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊