自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

偏心, 唔係專登。同期比較, 大家的處境唔同, 所以待遇有唔同。細仔真是我親力親為, 迪士尼都去多幾次, 因為大仔大, 無乜點理佢了。唔知佢會唔會因為我理少左佢而唔開心。佢唔多會同我講真心話。因為都去到青少年階段了。
反而成日鬧細仔鬧得好勁, 大仔細個反而無咁兇, 可能大仔細膽D同乖D, 所以鬧少D。

大宅

sammitoffee 發表於 23-6-2 23:25
冇乜難受,只係我同父母冇好親密嘅關係咁,但又間接訓練我好獨立

咁針冇兩頭利,有利必有弊

男爵府

2023年兔年勳章

kit2004 發表於 23-6-4 01:23
其實我有,會偏心對我好,錫我多d果個
同你一樣

大宅

Vengerov 發表於 23-6-2 17:24
我覺得我心裡有啲,比較喜歡較caring果個。但買嘢食嘢玩都係一樣,唔會刻薄誰。做錯事都唔會偏幫誰。
...

x2, 我都係比較鍾意caring多啲果個, 不過佢哋嘅所有嘢都會係一樣, 唔會邊個多啲少啲, 做錯事都一樣會話。

複式洋房

回覆樓主:

我有三個仔女,仔18,仔12,女11
兩仔一女

我都有偏最大果個仔,佢比較最乖最聽話

物質上冇偏心

子爵府

畀面勳章

卜卜卜 發表於 23-6-2 23:07
一個上進,一個躺平,性格差好遠

咁我又唔會因為呢樣野喎.

係佢地對我有無心, 只要個心是有我既, 無論佢識唔識表達, 或者性格會唔會鍾意表達都好, 我都會有所回應。
我亦都教佢地要表達出黎, 同埋凡事要感恩。
其實講到尾, 做媽咪既又點會有太大出入呀!
都係自己生既~

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

CCHINGC 發表於 23-6-2 17:12
我地無,我地係兩姐弟,但唔會要求大嘅一定要讓細,反而教佢地要輪流,如果一定要爭就兩個都唔好玩,尤其宜 ...

不過我係兩個仔,其實如果要兄弟姊妹感情好,一定唔可以偏心

男爵府

我覺得我唔會偏心。大仔,咩都係經歷第一次,而且佢性格乖。生細仔前小產一次,而且陀細仔咁多個月都流血,所以得來不易。細仔又叻d醒目啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊