自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ope 發表於 23-6-3 16:36
係好擔心!

我女之前間學校係 SEN 共融,有一次有個男仔唔知係咪未食藥,上上下堂見到隔離個同學嘔,原來 ...

我有類似經歷呀!升中果時,政府剛推行共融,所以格離班黎左個輕度智障的女同學,而我咁岩同佢簡埋同一個課外活動,課外活動第一堂果時,負責老師+學校社工叫左我們要特別包容果位同學,儘可能照顧佢多啲

聽同佢同班的同學講,大家討厭她非因她智障,而係因佢性格,佢大小姐脾氣(即今時今日的公主病),打到同學受傷(女同學好大隻,孔武有力果種),大小便時不去廁所,直接坐係位柯(所以校工們都有怨言)。補充,至於你提及會傷害自己的事,這女同學就無嘅

課外活動方面,外判老師覺得佢存心搞事,老師鬧到失聲,之後要求學校踢果位女同學出組。同時我們都覺得學校對佢好包容,好多時上堂時間,女同學係球場散步,原來學校批准佢,如果覺得上堂悶或者辛苦,可以落去行下鬆下吹下風;有時佢係課堂做自己野,即使嚴重騷擾到其他同學,老師都由佢

這同學的媽咪的返工地點係學校附近,不知係好彩定係政府刻意安排,都方便見家長的,老師都就返佢媽咪的返工時間,安排午膳時間見家長

學校規定,每個同學最多留2次班,都達不到升班要求,就要踢出校。這女同學讀左3年中一就離校了

到我中六果年,學校收左一個自閉症的中一男仔,我就無接觸過佢,有時上堂途中傳來陣陣尖叫聲,聽老師講,尖叫聲就出自這男同學

珍珠宮

wannabe118 發表於 23-6-4 18:41
平常心啦 唔係精神病都會殺人啦

X2

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

D..D 發表於 23-6-3 00:42
我好驚白卡!
我好驚白卡!
我好驚白卡!

驚都無用,你唔會知邊個係,我會減少出街,最緊要唔好同人嘈交

首頁