自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

麟媽媽 發表於 23-6-3 12:15
支持,亦有登記,我銀包入邊有張捐贈器官咭。我知道就算我願意,但如果我身故後我嘅家人反對的話,都係不能 ...

呢d野冇可能強制,要睇定義係咩先,如果捐贈者已經簽左同意,家人不可阻止,呢個我同意,但如果每人過世後必要捐我就反對啦!
你個仔就心水清啦,人性既野,有d有錢既人有咩做唔出。又或者醫生自己仔女等緊,佢私心起.....

琥珀宮

回覆樓主:

強制,就唔算係「捐贈」啦
咁做等同用法例將遺體擁有權給予醫管局
我覺得反而可以立例,如死者生前已簽自願器官捐贈,咁所列器官即歸醫管局所用,不用再得到家屬同意

珍珠宮

虎到金來勳章

無話可說 發表於 23-6-3 15:31
強制,唔好啦…我想死左骨灰落海喎

骨灰同捐器官有關?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

強制好難,可能以前咁國啲犯會暗地裏提取囉。或者可以係 監倉搞,不過以人權黎講,應該無國家可以立到法

想認識多啲屯門友

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

華妹妹 發表於 23-6-4 08:50
呢d野冇可能強制,要睇定義係咩先,如果捐贈者已經簽左同意,家人不可阻止,呢個我同意,但如果每人過世後 ...

到時怕d 後生仔女
係街
無Lala 出事

唔可以強制

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

威逼不如利誘。例如捐贈者可得和合石骨灰位一個或免費殯儀服務。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

支持自願捐贈,但唔應該變成強制責任

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

支持自願

公爵府

hashtag影視迷勳章

cattz288 發表於 23-6-3 11:14
強制意思係咪唔理家人反對,跟故人意願?如果係,我贊成

同意,一個成年人經過考慮才填表願意過世後捐贈器官,其他人,包括家人都應該遵從他的意願。

侯爵府

牛年勳章

支持自願捐贈,唔支持強制

公爵府

回覆樓主:

唔支持

子爵府

cattz288 發表於 23-6-3 11:14
強制意思係咪唔理家人反對,跟故人意願?如果係,我贊成

所謂強制做法係, 死後器官自動作為捐贈用途, 除非生前曾簽紙反對

珍珠宮

我贊成default ,唔願意可以opt out 。

珍珠宮

polliebb 發表於 23-6-4 09:43
骨灰同捐器官有關?

呢位jm 一向都咁出位,咪認真。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔支持,捐唔捐個人意願。

珍珠宮

15週年勳章

強制, no

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

強制就唔叫捐啦!點為之強制捐贈呀?咁叫搶呀!

子爵府

唔支持

子爵府

LoveYinYin1215 發表於 23-6-4 10:08
到時怕d 後生仔女
係街
無Lala 出事

真係強制的話,香港應該會少一半後生仔女,只要俾得起錢嘅都會叫仔女走,淨返真係”養兒防老”的子女留港養父母。政府稅收會再派少一半報稅表。稅庫等乾塘。

男爵府

Vengerov 發表於 23-6-3 15:40
照計如果強制死後器官捐贈,會增加供應,就會少啲黑市販賣

死後捐贈條隊係俾無錢既平民慢慢排。
黑市販賣,係俾有錢權貴有需要時即刻換。你有權有勢,即刻安排學校體檢,幫你搵個啱用既,都仲得。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊