自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

shop_baby 發表於 23-6-3 14:31
你歧視得好嚴重,抑鬱症,過度活躍症之類都稱為精神病,好多精神病既人冇症狀唔嚴重,大眾見到既小部分就 ...

X2,憑咩話人廢柴

公爵府

mondd 發表於 23-6-3 16:11
我冇呢方面嘅知識,唔知精神科葯有無咁長效。 但係其實可唔可以好似打避孕針咁,每幾個月覆診時打一次藥, ...

有針藥比成日唔記得食藥既病人打,每月一次,但大前提係要病人記得去覆診打針,另覆各jm所有藥都有副作用,就算私家既藥都有副作用,藥唔係用價值計算係適唔適合病人計,夾唔夾到隻藥都係重點
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

TinyTomato 發表於 23-6-3 12:59
諗唔到好方法,總不能用希特拉果套。

不如教正常市民如何自保、如何自衛,而非單單講所謂的「共融」。 ...

我都想知有咩自衛方法,但似乎好難防

大宅

shop_baby 發表於 23-6-3 17:14
有針藥比成日唔記得食藥既病人打,每月一次,但大前提係要病人記得去覆診打針,另覆各jm所有藥都有副作用 ...

私家醫生有時間可以同病人試藥
試藥時每星期返去覆診一次,定期睇邊隻藥岩病人
唔係貴同平既問題,係醫生有幾多時間可以同病人溝通

公爵府

lalachi 發表於 23-6-3 20:53
私家醫生有時間可以同病人試藥
試藥時每星期返去覆診一次,定期睇邊隻藥岩病人
唔係貴同平既問題,係醫生 ...

政府醫生都有試藥,都係試下邊隻藥岩病人,但認同覆診時醫生比病人時間比較少,要睇彩數會唔會遇到好醫生,初期嚴重時政府醫生仲有心理學家安排比病人做心理輔導

私家醫生費用唔係一般人負擔到,已經係平貴問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kecyc2003 發表於 23-6-3 12:41
咁多其他有需要嘅人唔幫幫呢班野?

又唔駛用「呢班野」黎形容嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

lovemisha 發表於 23-6-3 16:16
其實我唔明點解要共融佢地,不如佢地自己有一個社區咪仲好,冇人會對佢地投以歧視眼光,佢地唔洗因為哩啲眼 ...

獨立一個地方,
根本就係想困住所有病人
呢個地方唔係社會,係一個囚室

如果你家人有精神病,仲會唔會咁諗

子爵府

回覆樓主:

香港人口密集,好容易刺激到精神病人。其實政府可以考慮係國內起一個社區,將嚴重精神病人或有需要家庭安置並提供良好治療,休養好後先返香港

咁樣唔係歧視,只係優化治療

大宅

shop_baby 發表於 23-6-3 20:56
政府醫生都有試藥,都係試下邊隻藥岩病人,但認同覆診時醫生比病人時間比較少,要睇彩數會唔會遇到好醫生 ...

我有睇過政府醫生3年,每次10至15分鐘
明白醫生已經盡左佢能力去幫醫人,但資源有限
臨床心理醫生要排年半,唔係同步

伯爵府

kecyc2003 發表於 23-6-3 12:31
成日話要同佢哋共融,接納佢哋,但係放佢哋出嚟等如擺個計時炸彈喺隔離,咁樣對正常市民又公平咩?兩個死者 ...

不如搵個無人島起樓安置佢地。

公爵府

lalachi 發表於 23-6-3 21:04
獨立一個地方,
根本就係想困住所有病人
呢個地方唔係社會,係一個囚室

完全同意,好多精神病人其實都對其他人冇影響,唔應該成日話比個地方困住佢地
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 23-6-3 13:15
情緒病好多種類:抑鬱、躁鬱症、焦慮、等等。

思覺失調=精神分裂係嚴重精神病,患者有機會產生幻覺,以前 ...

所以其實唔應該放有精神分裂嘅人出嚟社區,其他抑鬱焦慮的精明問題,對其他人唔會有影響嘅共融無問題

水晶宮

lalachi 發表於 23-6-3 21:15
我有睇過政府醫生3年,每次10至15分鐘
明白醫生已經盡左佢能力去幫醫人,但資源有限
臨床心理醫生要排年半 ...

私家醫生,覺得你穩定都係咁上下,之後配藥咋

珍珠宮

成日話要同佢哋共融,接納佢哋,但係放佢哋出嚟等如擺個計時炸彈喺隔離,咁樣對正常市民又公平咩?兩個死者 ...

又唔喺 得精神病人先會殺人,你驚得幾多

珍珠宮

kecyc2003 發表於 23-6-3 12:41
咁多其他有需要嘅人唔幫幫呢班野?

你想帶頭歧視精神病人?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

明白精神病人都係人,但係當佢哋失常時而做d失常嘅事就真係好恐怖。
所以當喺街度見到啲人大聲喺度周街鬧人(馮人鬧),或者自己大聲笑大聲講嘢,我都一定會行開啲。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 lalachi 的帖子

我都會咁諗 因為嚴重既精神病 家人根本沒辦法照顧到 有咁既地方可以安置佢地唔會俾佢地出社會危害到正常人
我OK架! 歸根究底係政府支援不足,家庭亦無能力負擔,或請人照顧,再講成人,有手有腳…啲人都話根本冇得綁住佢會周圍走,咁點解唔劃個地方俾佢地生活?又唔會造成社會不安?
唔好成日話如果係家人我會唔會咁,我自問自己都未必照顧到有精神病既家人,如果政府肯咁做,我真係會俾佢地住入去!

咁我想反問你,唔通要放哂哩啲極度危險既人出黎?下一個係邊個?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 lalachi 的帖子

輕微精神病都話姐,跟醫囑食藥見醫生都有機會好返,咁都已經去到有幻聽妄想症,精神分裂等等,仲可以俾佢周圍走?咁你又置香港普通正常市民既性命何地?精神病人應該有人權,咁哩單點?果兩位死者有冇人權?憑咩有病可以斬人,我地又要默許哩啲危險係身邊?都只係話劃個社區俾佢地自己生活,唔係牢房喎,只係一個大型療養社區又有咩問題?點解冇人權?點解市民每日都要活在恐慌之中? 我真係冇咁偉大,我係非常擔心有一日同樣事情會發生係自己身上!哩刻你同我講精神病需要人權需要在哩個社會共融,我真係沒辦法接受,亦無奈要接受。
BTW 精神病範圍好廣,我只針對果班嚴重又唔睇醫生唔食藥家人又唔理既白卡人。食藥好得返,肯跟醫囑積極面對病情既人,我係非常非常樂意佢地融入社會

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mondd 發表於 23-6-3 16:11
我冇呢方面嘅知識,唔知精神科葯有無咁長效。 但係其實可唔可以好似打避孕針咁,每幾個月覆診時打一次藥, ...

好似無咁疏,要打密 d

男爵府

我覺得吾係接吾接納嘅問題,癲佬斬人以前都發生過,有關部門仲係後知後覺,點解吾多注意有嚴重精神病嘅人,個兇手原來曾經襲擊過親人,又住過小欖,家人表示過佢最近精神非常狂燥,有晒預警但都阻止吾到悲劇發生

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊