自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

他們會對個別性別、膚色,甚或穿著特定顏色的衣服及飾物的人,執意他們會企圖對他不利。其實應該困住啲精神病者, 好危險!
https://news.tvb.com/tc/local/647ac942166b02326d800088/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E3%80%90%E5%95%86%E5%A0%B4%E8%AC%80%E6%AE%BA%E6%A1%88%E3%80%91%E6%93%9A%E6%82%89%E7%96%91%E5%85%87%E6%82%A3%E5%A6%84%E6%83%B3%E7%B2%BE%E7%A5%9E%E5%88%86%E8%A3%82%E7%97%87%E6%9C%89%E7%B2%BE%E7%A5%9E%E7%A7%91%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8C%87%E6%82%A3%E8%80%85%E6%A5%B5%E5%B0%91%E5%85%B7%E6%94%BB%E6%93%8A%E6%80%A7

警方繼續調查鑽石山荷里活廣場謀殺案。據了解,疑兇患妄想精神分裂症。有精神科醫生指患者極少具攻擊性,但可能會突然受外來因素觸發暴力行為。警方凌晨交代兇案調查,指疑兇有精神病紀錄、需定期覆診,初步了解與兩名女事主並不相識。據了解,他患妄想精神分裂症,三月曾看醫生,亦有住院紀錄及暴力案件案底。有精神科專科醫生指,精神分裂症、即思覺失調,患者會出現妄想、幻想及幻聽。相關的幻覺其他人不會知道,亦難以得悉患者是否發病。精神分裂症患者或會出現被迫害妄想。他們會對個別性別、膚色,甚或穿著特定顏色的衣服及飾物的人,執意他們會企圖對他不利。精神科專科醫生包始源表示︰「思覺失調會否有暴力?大多數思覺失調患者,很多、九成九也沒有。他有攻擊性有很多不同因素,其中一種因素可能是急性思覺失調徵狀,不排除其他性別、歲數、性格;以前有否攻擊性行為?有否濫用毒品、興奮、衝動程度、生活社會現狀,各面也有些影響對於暴力。」有精神科專科醫生指,會多方面評估病人,包括有否暴力傾向,決定是否須入院治療。精神科專科醫生黎大森說︰「我們會看到病人有否蛛絲馬跡,例如擔心、疑惑,甚或憤怒提及某些題目。若以前曾傷害過人,大家專業同事是會擔心。若服藥不齊或打針、覆診不齊,他們的變化是不可預測,因為何時有幻聽、內容是甚麼,是會有些不確定性。所以最重要是治早些診斷、識別、治療,一定會將問題減至最低。」社福界立法會議員認為,現時對精神病患者支援不足。新思維社會福利界議員狄志遠指︰「要盡快審視現時精神健康服務,不論是日間、院舍或輔導服務。一直而言,我們也覺得不足夠。很多個案放在這沒有詳細跟進。」他又指疫情後,市民精神狀態不太理想,政府需要認真關注。

翡翠宮

醫生點會承認自己輕視了病情呢? 而且亦知道床位有限!

子爵府

回覆樓主:

警方凌晨交代兇案調查,指疑兇有精神病紀錄、需定期覆診,初步了解與兩名女事主並不相識。據了解,他患妄想精神分裂症,三月曾看醫生,亦有住院紀錄及暴力案件案底。

點解有暴力案底都可以周街走?

mimi199188    發表於 23-6-3 16:17

象牙宮

回覆樓主:

有野刺激到自然有行動架啦…何況之前有前科

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當然少啦
如果係多就唔會咁耐發生一次
但問題係唔知佢地邊日突然發作

子爵府

回覆樓主:

極少?...,一單都厭多,不過政府可以點?

珍珠宮

9成9無攻擊性,今日美乎又一單持刀。
算唔算被打臉了?

大宅

香港咁多精神病人
除開實少㗎喎
但係一單都大鑊啦
試下佢屋企人無端比人劈死,佢仲係咪咁講

公爵府

2024年龍年勳章

其實之前都有幾單,患者有思覺失調,跟住病發有幻覺,然後傷害其他人

有覆診唔代表有食藥,好難控制。

男爵府

會唔會, 就近六4, 背後有人教路. 想攪亂局

男爵府

狄志遠話疫情?會不會關黑暴事多d呀?

侯爵府

好媽媽勳章

一隻鴨鴨 發表於 23-6-3 15:50
其實之前都有幾單,患者有思覺失調,跟住病發有幻覺,然後傷害其他人

有覆診唔代表有食藥,好難 ...

係,我有朋友同住家人有思覺失調,有日喺屋企,無人理個家人既,果位家人突然之間話我朋友想佢死,又話我朋友要害佢,然後仲衝入廚房拎刀揮動,嚇到我朋友即刻報警,好彩人無事但我朋友家人己經有定期覆診有食藥

侯爵府

可能疑兇冇食藥, 所以有幻聽幻覺, 如果有定時食啱藥幻聽覺會大大減少

公爵府

2024年龍年勳章

黑白豬 發表於 23-6-3 16:06
係,我有朋友同住家人有思覺失調,有日喺屋企,無人理個家人既,果位家人突然之間話我朋友想佢死,又話我 ...

可能要轉藥?覆診要同醫生傾

子爵府

露比2006 發表於 23-6-3 15:37
極少?...,一單都厭多,不過政府可以點?
至少有暴力案底的要強制留院,吾好放返入社區

子爵府

mimi199188 發表於 23-6-3 16:18
至少有暴力案底的要強制留院,吾好放返入社區

政府應該起精神病院, 唔係公屋

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

回覆樓主:

社區炸彈

男爵府

白毛毛 發表於 23-6-3 15:40
9成9無攻擊性,今日美乎又一單持刀。
算唔算被打臉了?

有機會似傳染病咁,受到昨日新聞影響,就好似學生自殺曾一窩風咁出現

男爵府

opclk99 發表於 23-6-3 16:27
Agree x 2
針對我同屋企人個件青山友,
就係不看e生不吃葯,

通常白咭人士都只係判入青山坐一陣,然後再放返出來共融,呢個安排是否係時候要檢討吓呢?

opclk99    發表於 23-6-3 17:37

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊