自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Abull 發表於 23-6-3 20:15
我也記得妳,妳爸爸身後事完成啦?妳以後要好好生活,自己多多保重,有咩心事可以在呢度抒發一下
...

前幾天完成了,很傷心,仍然每日都哭

男爵府

sillything 發表於 23-6-3 20:28
問心搭飛機去旅行玩,閒閒地機程都幾個鐘,都有人一年去幾次啦,拜山一年最多都係兩次,搭車入去真係濕濕 ...

講個心,有心的幾遠都會去

珍珠宮

sochui 發表於 23-6-3 20:13
因規模超大

真心舒服,我同C 6講,如果我C咗,我都想住呢度

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-3 20:30
前幾天完成了,很傷心,仍然每日都哭

我明白的,舊年家姐死後我每天都喊,最後攪到身體變差,仲入埋醫院,所以盡量話俾自己知,事實家姐已去了,自己都要保重下自己,身體差會很多野都做唔到,我而家都間唔中會流淚,但盡量控制自己唔好咁激動,妳不如有個信念俾自己,每個人都會死,唯有希望將來我地去世後,可以重遇番我地至愛嘅親人。

珍珠宮

問心搭飛機去旅行玩,閒閒地機程都幾個鐘,都有人一年去幾次啦,拜山一年最多都係兩次,搭車入去真係濕濕 ...

無叫人拒絕這位置,只是建議jm多加思考,免將來家人抱怨或後悔

男爵府

Abull 發表於 23-6-3 16:45
真是多謝jm講俾我知點搭車,今日第一次自己去

家人三年前搬入去,屯門站有巴士落車直達,我將來都係住呢度。

大宅

Abull 發表於 23-6-3 20:38
我明白的,舊年家姐死後我每天都喊,最後攪到身體變差,仲入埋醫院,所以盡量話俾自己知,事實家姐已去了 ...

我依家都係身體差到不得了,咩都做唔到!
朋友常叫我做些開心事,但身體成日唔舒服,咩都做唔到

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-3 20:49
朋友常叫我做些開心事,但身體成日唔舒服,咩都做唔到 ...

就係因為成日喊,個人非常唔開心,影響情緒,所以身體毛病就出現了,妳要記住如果妳自己身體唔好咩都做唔到的話,就算好簡單將來妳想去拜祭妳爸爸嘅能力都做唔到仲難過啦,所以一定要照顧好自己,時間久了妳慢慢就會減少喊了,當然思念仍然依舊啦

大宅

曾咀好環境啊,一個骨灰位仲可以擺多過兩三個先人骨灰!如果先人鍾意返大陸又近!我都燒咗衣紙人民幣同回鄉卡比先人!

侯爵府

ToChu001 發表於 23-6-3 20:49
朋友常叫我做些開心事,但身體成日唔舒服,咩都做唔到 ...
你好,我4月初都失去了我最愛的人,真的生不如死,如果可以跟他走的話我都想跟他一起走,但這是不能改變的,鄰居教我抄佛經,於是我一想起他就專心抄,後來上網睇到念經可迴向比佢,對佢好,於是我又念經,希望他去到另一個世界生活好啲同將來會在那裡重聚。
請問你有宗教信仰嗎?如果有盡量用你信的宗教做些甚麼可以精神寄托的,因為你常常哭對你對他都不好。
同埋離開左的人都不想我們生活得不開心。

大宅

Abull 發表於 23-6-3 20:58
就係因為成日喊,個人非常唔開心,影響情緒,所以身體毛病就出現了,妳要記住如果妳自己身體唔好咩都做唔 ...

謝謝你,我會記住和學習
你依家身體狀況有改善嗎?

大宅

yee183 發表於 23-6-4 03:06
你好,我4月初都失去了我最愛的人,真的生不如死,如果可以跟他走的話我都想跟他一起走,但這是不能改變的 ...

我無信仰,但比較偏向佛教
都有朋友叫我念經
你有網站分享嗎?

我都不想成日哭,哭雖然是抒發,但感覺辛苦

伯爵府

說得對,有心嘅幾遠都會去,無心嘅就算近在咫尺都唔會去。

珍珠宮

減齡達人勳章

小星星1 發表於 23-6-3 18:54
其實入面環境好好,我覺得一年兩次拜山 ok 啦,我上次自己揸車入,要預約的,如果唔介意遠,我覺得 ok :th ...

我都係咁諗,又唔係密密去拜,遠d無所謂。我只係清明生忌死忌去探下,一年3次。曾咀環境好靚,外邊係一個大公園咁。

我有親人葬係鑽石山附近山上的墓地,每年清明都封路,未到山腳就唔比車入,行路上山又熱又攰又多蚊,我99腳痛都行唔到上山。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得曾咀環境真係好好,好舒服,好寧靜,我地有車,可以book車位直接去到門口,一年會去幾次,當郊遊

男爵府

yee183 發表於 23-6-4 03:06
你好,我4月初都失去了我最愛的人,真的生不如死,如果可以跟他走的話我都想跟他一起走,但這是不能改變的 ...

jm妳講得好岩,大家將來都好希望同至愛嘅親人再相聚

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-4 08:35
謝謝你,我會記住和學習
你依家身體狀況有改善嗎?

而家稍為好些了,喊得激動真係好影響我的血壓,妳真係要學習其他jm給妳的鼓勵,記住有好多同路人其實都同妳差不多遭遇的,包括我自己都要學習

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-6-4 08:51
我都係咁諗,又唔係密密去拜,遠d無所謂。我只係清明生忌死忌去探下,一年3次。曾咀環境好靚,外邊係一個 ...

說得對

男爵府

Abull 發表於 23-6-3 16:45
真是多謝jm講俾我知點搭車,今日第一次自己去

只要去到屯門站,巴士直到點對點,咁當然如果由柴灣去嘅就會遠啲。但交通係算方便,巴士一出屯門站就係,落車又喺門口。不過上次我哋清明節,早兩個禮拜去都超多人,化寶排左個幾鐘,睇嚟下次要試吓早三個星期去。

侯爵府

ToChu001 發表於 23-6-4 08:38
我無信仰,但比較偏向佛教
都有朋友叫我念經
你有網站分享嗎?

你好,你試下睇youtube 找法忍法師的片,有很多睇下啱唔啱你睇,同埋佢同新城電台DJ黎利有幾個節目都好好睇,講左好多人離世後有咩可以幫到佢。我睇左後咪盡量做,覺得個心舒服啲。
之前出事後我鄰居教我抄經燒比佢,我就專心抄,一想佢就抄,分散注意力,個心好似好啲,後來搵到法忍法師教念經迴向,同埋唔好比佢知道你傷心佢會更加唔捨得走,因為唔走對佢唔好,所以要念經比佢知道要去更好的地方等你。他日可以重聚。希望幫到你。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊