自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

zstb 發表於 23-6-3 18:02
我哋成家無縱容佢,我哋不知幾想葵涌醫院困住佢,但當佢情況判斷為穩定就叫佢出返去,出到黎又係唔準時食 ...

家人之間,要講到“困”住,而唔係想佢治癒康復?

男爵府

fionstone 發表於 23-6-3 18:43
睇新聞兇手個老豆都係話個仔平日好正常生活好融洽,問佢有咩想同死者家人講,乜都無講不停打發記者走,兩 ...

我冇睇新聞,但如果兇手老豆連一句對不起都冇同死者講,佢個人本身好有問題。仲話咩一家融洽,如果好融洽唔該你睇實你個有問題既仔,唔好出來害人啦。

子爵府

waic 發表於 23-6-3 18:42
凶手老豆一啲冇怪自己知仔喎,想問下佢有冇同人地死者家屬道歉呀
...

佢根本就唔想要個仔好耐
甚至死左人仲好,起碼十幾年唔駛養唔駛見

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 23-6-3 18:51
衰得緊要,縱容就係係幫凶

如果受害人家人聽到佢咁講會點?一句道歉咁難?因為佢個仔,2條生命就冇咗啦!

子爵府

zitamamama 發表於 23-6-3 19:05
我冇睇新聞,但如果兇手老豆連一句對不起都冇同死者講,佢個人本身好有問題。仲話咩一家融洽,如果好融洽 ...

多年無對話=融洽

男爵府

crt1234 發表於 23-6-3 19:02

有時候,你有冇諗過,只係家人想佢康復好返,但病人自己唔想同輕視自己問題呢?我哋一家人自問盡心盡力,要做嘅都會做,佢自身問題都好多年架喇。正如我本身都有情緒病,我好願意改變我自己,但我嗰位家人唔想。
「換個角度,自然有出路。」

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

廢柴孖條 發表於 23-6-3 17:06
家人新年後已覺兇手不妥,為何三月覆診醫生不用他留院,說實話(識人有精神病),政府精神科接見通常不過5 ...

其實精神病都有遺傳架

男爵府

ihui 發表於 23-6-3 19:01
咁你們可以要求有社康護士定期家訪,了解病人情況喎。

社康護士同醫務社工唔同?我了解下先,謝謝
「換個角度,自然有出路。」

子爵府

zstb 發表於 23-6-3 19:16
社康護士同醫務社工唔同?我了解下先,謝謝

不同的,有d病人情況未好穩定,但又出院了,咁可以要求醫生安排社康護士定期跟進在家情況,並會與家人了解病人情況,如護士都覺病人嚴重了,可以安排盡快覆診,不用等到覆診期先見醫生。

伯爵府

我真係識個餐廳太子爺,小時候靚靚仔仔,沉迷打機,攪到思覺失調停學,日日通街行行行,無目的咁天光行到天黑,餓會去食好嘢,會買煙,會亂著衫,會問老豆老母攞錢和偷錢,傻唔晒。

子爵府

crt1234 發表於 23-6-3 19:02

送你一句「未經他人苦,莫勸他人善」

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-6-3 17:36
牽涉到人命,無論涉案者是否白卡人事都應該重判! 因生命本應係平等
...

我同意

珍珠宮

moon_o_o 發表於 23-6-3 17:58
我意思指
佢有精神病
因為佢打機,生活只有打機

依家啲小朋友都係打機打到成日返學發脾氣,何況呢個人本身有精神病

珍珠宮

moon_o_o 發表於 23-6-3 18:48
佢好似事不關己咁
冷漠得佢

我估係遺傳。 所以個仔都咁冷漠

子爵府

Jasmine-4711 發表於 23-6-3 17:44
政府唔夠資源長期收留有傷人案底或想傷人/自殺的精神病人, 病情有反覆, 好一些時就要讓床位出來,
否則, 起 ...

慳返興建簡約公屋的幾百億元,可以支援好多精神病人吧,因為係真正急切需要

子爵府

zitamamama 發表於 23-6-3 19:05
我冇睇新聞,但如果兇手老豆連一句對不起都冇同死者講,佢個人本身好有問題。仲話咩一家融洽,如果好融洽 ...

佢冇講,淨係話大家都好唔開心喎

伯爵府

Gorgor0612 發表於 23-6-3 17:36
牽涉到人命,無論涉案者是否白卡人事都應該重判! 因生命本應係平等
...

啱!殺咗人係事實,無論有冇精神病都 應該要判坐一世監! 完全唔明白什麼法律精神點解有精神病係一個辯解, 對死者唔公道

伯爵府

fionstone 發表於 23-6-3 18:43
睇新聞兇手個老豆都係話個仔平日好正常生活好融洽,問佢有咩想同死者家人講,乜都無講不停打發記者走,兩 ...

咁離譜??? 佢老豆係咪都有精神病㗎

珍珠宮

meowmeow34 發表於 23-6-3 20:32
咁離譜??? 佢老豆係咪都有精神病㗎

佢老豆直頭自私冷血,令人覺得佢兩仔爺更可惡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bibi2013 發表於 23-6-3 18:47
佢老豆連一聲道歉都冇,仲話個個都傷心,漠視佢仔嘅所作所為。子不教父之過,點都好都唔會咁嘅態度 :tooco ...

呢類人又係覺得個仔病大晒果啲

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊