自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日(3日)輝哥受訪時謙稱,自己的行為稱不上見義勇為,當時只想阻止疑兇繼續傷人,於是用圓凳朝對方額頭「鋤咗」兩下,他自言無法救到兩名死者:「覺得呢件事我係失敗。」並指回家後被細妹「鬧到趴喺到」,他坦言:「曾經發生過咁嘅事,有個咁嘅傻瓜走出嚟,幫吓人,我希望傳遞咁嘅訊息。」

輝哥今早接受多間傳媒訪問,講述昨日救人的經過,他指昨午5時食飯,至5時15分,先聽到小孩尖叫聲,再聽到有人大叫「斬人」,於是他跑出酒樓了解情況,豈料整條走廊「人影都無隻」,輝哥當時目睹右前方有人手持一把刀正在施襲,直言:「第一個想法,我都有少少驚㗎。」

但輝哥隨即萌生救人念頭,「想阻止佢唔好再傷害人」,於是擸起酒樓門口兩張圓凳奔向光頭漢,惟對方即時起身,並持刀相向,「我感覺佢有機會襲擊我」,輝哥隨即用凳向對方額頭「鋤咗一下」,他形容光頭漢一臉愕然,竟再行前一步,輝哥於是再打多一下,然而光頭漢卻沒有還擊,輝哥坦言:「我都嚇咗一跳。」

其後光頭漢慢慢走到指示牌旁站立,輝哥指:「揸住刀企咗一陣間,佢就喊得好淒涼,我理解佢嗰刻醒咗,或者係知自己做錯咗咩事。」輝哥見對方原地站立,自己亦手挽兩凳戒備,以防對方再施襲。當時商場職員協助疏散,另有一男一女幫手為傷者急救,直到警察到場,輝哥才離開現場。

輝哥擸凳救人的行為被不少網民稱讚,但亦有人指他不理智,輝哥說:「我絕對承認(不理智)。」但他指,人要有一股傻勁,才能夠做到這種事,「大佬,嗰把嘢成12吋長,係好恐怖」。他回家後更被細妹「鬧到趴喺到」,「(細妹)話你都要顧吓我啊」,輝哥不願透露全名,又指沒什麼值得採訪

原文網址: 荷里活廣場兇案|擸凳廚師講救人經過 自稱「傻瓜」回家被妹鬧爆

公爵府

以後商場應該配備,大陸神器。。神叉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

見義勇為
不過真係好驚
好在拍醒個顛佬

子爵府

加菲貓3 發表於 23-6-3 19:21

驚d人拎嚟玩
之前垃圾桶都收埋,點會放依d出嚟

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-6-3 19:21
見義勇為
不過真係好驚
好在拍醒個顛佬

敬佩

公爵府

moon_o_o 發表於 23-6-3 19:24
驚d人拎嚟玩
當然放係保安度。段片見個保安都唔敢埋身。。隔幾米遠。如果有哩個神器,好多人都敢幫手,隔成三米,一叉就叉住手腳或頸

珍珠宮

moon_o_o 發表於 23-6-3 19:24
驚d人拎嚟玩

垃圾桶太大件,好難控制到,用嘢噴佢對眼最好

男爵府

回覆樓主:

廚師大哥真係攞自己條命去搏,今次對著個癲佬,冇被斬係佢命大,換著我係佢個妹,我都會鬧佢,真係太危險!
但我佩服佢,廚師大哥係真英雄 !!

girlbear    發表於 23-6-4 14:43

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢好彩冇事
但當刻真係未必會諗咁多野

侯爵府

特首應該頒授英勇勳章俾佢

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢個妹擔心正常

尊重輝哥

水晶宮

真係好彩
聽到我都一額汗,真係太勇敢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 23-6-3 19:21
見義勇為
不過真係好驚
好在拍醒個顛佬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

非常勇敢,我睇佢訪問都眼濕濕,人人都有家庭有顧慮,咁勇敢去上前confront 個男人真係唔係人人做到,希望政府可以表揚好人好事

珍珠宮

回覆樓主:

其實保安係咪都應該要配備一些自衛防守性用具?

男爵府

輝哥真係好好
真心敬佩
不過真係好危險,如果佢係我屋企人我都會鬧爆佢~

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-6-3 19:21

以前覺得嚟d野好多餘,宜家真係覺得有必要

珍珠宮

redhot 發表於 23-6-3 19:49
其實保安係咪都應該要配備一些自衛防守性用具?
問過做保安的,話一定只交警員處理

珍珠宮

BKFinder 發表於 23-6-3 20:09
問過做保安的,話一定只交警員處理

警方快極都要三幾分鐘啦,千鈞一發之際小市民點自保呀?!

珍珠宮

海之風 發表於 23-6-3 19:35
特首應該頒授英勇勳章俾佢

直頭實至名歸

chyush    發表於 23-6-3 23:54

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊