自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我覺得有語言天份及識得變通,讀書會叻d,因為今時今日d課程,其實死背冇用,好多都出課外及應用。例如中文英文,閱讀理解及作文真係考試前可以唔駛點温,但佔分高。如果語文底强自然拿高分。

大宅

回覆樓主:

唔係我果個

伯爵府

有,有啲人真係勁俾心機,冇天份就係冇天份

伯爵府

2024年龍年勳章

aryemyem 發表於 23-6-4 18:07
我仔一線小學
暫時未見過唔靠藥物可以品學兼優

即係你仔學校品學兼優既學生全部都有食專注力藥?

男爵府

陪月勳章

yauchuchu 發表於 23-6-4 22:21

望落去又瘦又黑
名校仲多
例如喇沙

男爵府

aryemyem 發表於 23-6-4 22:23

望落去又瘦又黑
名校仲多

係咪因為初小朋友太細個,所以佢哋集中唔到精神?因為我仔英數點好都未試過攞100分,次次都扣埋哂唔應該錯嘅野?例如明明25佢可以睇到15,又或者佢可以成條無做,問佢佢話睇唔到呢題。。。所以永遠唔會滿分!叫佢check卷佢話佢已經checked...真係無佢符!

珍珠宮

回覆樓主:

我湊幾個囝囡背後下好多苦功
搵好多方法去配合唔同人去溫去記
大家讀書唔錯 外人眼中 我地係運氣
已經唔想解釋了

珍珠宮

讀書一講天份(文字/數理邏輯),二講方法,真係頭10% 高分嘅人係唔會日讀夜讀,但會花心思去改善學習方式。死讀爛讀最多做到top 25%。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-6-4 22:21

食藥會周圍講架咩....

珍珠宮

Chiuchoiluck 發表於 23-6-4 16:28
咁Chem, bio嗰啲係咪都唔使點溫就有不錯成績? 咁考完mock至DSE期間咪好得閒?
...

Bio 要背嘅名詞應該多啲,但有啲principals 都要理解融匯貫通,Chem 就一理道百理明,但要寫文字題,文字表達能力都要練習。

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 23-6-4 14:40
考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

我識一個吸收力好強,唔溫書考試合格

子爵府

現解力高,記性好,上堂又專心,考試真係唔係好需要溫書的...
我女係例子..但佢係讀死書嗰種

伯爵府

2024年龍年勳章

Vengerov 發表於 23-6-4 22:52
食藥會周圍講架咩....

係囉,我都想知
唔通問品學兼優果批有咩讀書心得
直言係靠食藥?
佢話例如LS
唔知有無LS家長印證?

子爵府

yauchuchu 發表於 23-6-4 23:03
係囉,我都想知
唔通問品學兼優果批有咩讀書心得
直言係靠食藥?

專注力不足食藥無咩奇,人哋都係有需要,經過評估。但唔應該assume人哋品學兼優就一定係食藥吧?唔通真係接受唔到有叻過自己小朋友嘅人?我相信有d小朋友真係自律&勤力&又有天份喎.....性格嘅嘢好多時係天生。btw黑多數係因為做得多戶外運動曬黑....

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-4 15:58
樓主個問題太籠統,讀書叻唔叻的確好講天份,不過後天努力都好重要。

至於係咪唔駛點溫都有好成績,就要睇 ...

m2可以點攪,補習?操past paper?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

piv 發表於 23-6-4 23:16
勁 m2可以點攪,補習?操past paper?

我仔自己做 past paper .

男爵府

ChaBean 發表於 23-6-4 17:24
我由細到大都係咁,以前唔明點解同學默書會唔合格,高中前從未需要認真背英文生詞,當年冇咩phonics學過但 ...

我同你一樣, 以前冇 phonics , 但我自動識拆開英文生字,不用死記, 我初中時連 unseen dictation 都可以攞 90以上分數, 總之聽音就識拼字, 同學們都認為我係天才。但我唔覺有咩特別。

另外,我中文背默都好叻, 小學時如只背一兩段文章, 我係堂上或放學前已可背熟, 回家就只要練寫字, 差唔多次次中文默書都係100分。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

goodbuyer80 發表於 23-6-4 14:40
考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

其實真係好講天賦,我自己小學從來冇溫過書,雖然唔係三甲,但六年都讀精英班,成績好過好多好勤力嘅同學,有次有一個好朋友話溫左好耐但考得差過我,唔信我冇溫過書覺得我講大話,咁就冇左個朋友

中學嘅時候,同學問我數學幾何圖案解題,佢問我用咩方法,點樣推理出個答案,但係我一睇就見到個答案,冇透過咩方法,都唔知點答佢,因為我唔明佢點解會睇唔到

去到高中,範圍太多,讀一次都要時間,先開始溫書,但有成績好好嘅同學話冇溫書,個個都唔信,但我信架,讀純數係真係明就識㗎啦,亦有人真係過目不忘

男爵府

我仔就係唔會點溫書個既人,英文從來唔溫,默書一定100up,考試英文全級第一,老師講一次已經識串,
反而中文唔願寫,但只要佢有心溫,一次就記到個字點寫

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊