自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hkppman 發表於 23-6-5 09:04
度度地方唔同,各處鄉村各處例,但超過60就唔使諗, 請自行google.

謝回覆

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

hkppman 發表於 23-6-4 15:59
港澳居住證等咗廿日,首次換領駕照個零鐘搞掂。

請教點解要申請居住證? 用回鄉卡返大陸都可以住,同無時限。

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pauline_c 發表於 23-6-5 09:18
香港地址已經可以
是否在深圳申請大陸車牌 只需提供香港地址即可? 唔駛大陸住址?
不過又full booking...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ryanma 發表於 23-6-6 11:05
是否在深圳申請大陸車牌 只需提供香港地址即可? 唔駛大陸住址?
不過又full booking...
...

係呀~ booking 真係幾難,我只係 book 到寶安車管所,仲遠過機場

Ryanma    發表於 23-6-6 11:31

珍珠宮

2024年龍年勳章

0q.cathy 發表於 23-6-6 10:55
請教點解要申請居住證? 用回鄉卡返大陸都可以住,同無時限。

樓主買社保一定要有居住證,居住證買飛機票高鐵都方便

男爵府

pauline_c 發表於 23-6-6 11:17
係呀~ booking 真係幾難,我只係 book 到寶安車管所,仲遠過機場

我4月去李x駕駛問,佢都話好full,又夾唔到自己時間,諗住遲d或者少d人,原來依家仲係咁full
另外,係咪要驗眼才申請到?難唔難?

水晶宮

國民A 發表於 23-6-6 12:22
我4月去李x駕駛問,佢都話好full,又夾唔到自己時間,諗住遲d或者少d人,原來依家仲係咁full
另外, ...

寶安車管所有機驗,45蚊人仔,應該唔難,其實係老公考,佢唔識聽普通話都搞掂。

水晶宮

國民A 發表於 23-6-6 12:22
另外, ...

我之前睇咗 booking 一段時間,一直未 book 夾老公時間。自從回鄉證過期都可以過關,爆晒,完全爆晒。

公爵府

牛年勳章

jollyma 發表於 23-6-5 07:32
駕駛證是否一定要有居住證先有?

深圳唔洗,要關注深圳交警的微信公眾號,然後註冊一個星級用戶預約。一般當日下午六點會放七日後的預約名額出來。前幾日同老公上去南山交警續證,我之前的駕駛證係東莞辦理,老公係廣州,都可以係深圳換證。流程如下圖
attach0/tmp/phpj0xTI8

男爵府

pauline_c 發表於 23-6-6 12:32
寶安車管所有機驗,45蚊人仔,應該唔難,其實係老公考,佢唔識聽普通話都搞掂。
...

我都係唔識聽普通話

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有無在大陸連續居住半年?
我都想拎居住證,有人話買咗樓或者租咗樓已經可以拎到。

男爵府

rebeccalin 發表於 23-6-6 13:29
深圳唔洗,要關注深圳交警的微信公眾號,然後註冊一個星級用戶預約。一般當日下午六點會放七日後的預約名 ...

係咪前後共要去2次,一次係審核境外人員註冊申請,另一次係申請大陸駕照?

水晶宮

國民A 發表於 23-6-6 13:41
我都係唔識聽普通話

有圖示,應該唔難

公爵府

牛年勳章

國民A 發表於 23-6-6 13:47
係咪前後共要去2次,一次係審核境外人員註冊申請,另一次係申請大陸駕照?
...

我地係續証,一次就搞掂左。建議早上去好D,我老公張証過左期兩年幾,要係通關後半年內換先唔洗重新申請,不過就要查出入境記錄,要等兩個鐘先有結果,我過期唔夠一年,包埋做體檢和排隊換證,一個鐘左右搞掂。

水晶宮

國民A 發表於 23-6-6 13:47
...

境外人員註冊申請喺電話申請,國內電話號碼,收到 sms 就可以

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 23-6-6 11:45
樓主買社保一定要有居住證,居住證買飛機票高鐵都方便

點解要買社保? 係因為要睇醫生可以睇政府,咁平d?

珍珠宮

2024年龍年勳章

0q.cathy 發表於 23-6-6 13:54
點解要買社保? 係因為要睇醫生可以睇政府,咁平d?

通常買社保連埋醫保買,供完到退休年齡有退休金,睇病有得報銷

珍珠宮

2024年龍年勳章

Ritzmary 發表於 23-6-6 13:44
有無在大陸連續居住半年?
我都想拎居住證,有人話買咗樓或者租咗樓已經可以拎到。
...

我無連續居住半年,申請左,我有屋係深圳已多年

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 23-6-6 11:17

我上次去佛山、禪城搞~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 23-6-6 14:02
我上次去佛山、禪城搞~

我唔識去咁遠,而且唔同地區,要求有分別。我 study 咗深圳換車牌一段時間。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊