自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

大宅

yeung_ma 發表於 23-6-4 21:05
家人問你幾錢人工, 如何回答, 唔出聲?

梗係唔答真啦, 好就話咋喎唔好嘅話真係計算住你 ,唔係話唔畀家用呀但自己做嘢做得咁辛苦,為咩呀? 畀佢攞盡曬咁日後自己點

珊瑚宮

2024年龍年勳章

VampireBaby 發表於 23-6-4 20:57
係!重話一個月有五百元夠我食有突。有次公司遲了兩天出糧,我老母真係第二日準時9點打電話去我公司找我經 ...

經理好好呀! 佢都睇唔過眼

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

以前嗰代嘅父母真係諗住可以養兒防殻,
其實我覺得真係按能力,搵得多咪俾多啲囉,但係有時有啲使費,好難會比得太多!

珍珠宮

Astra00 發表於 23-6-4 20:38
我羨慕架,尤其男家那邊,最好連兄弟姐妹都沒有,煩少好多野。
所以,獨仔/獨女,其實都有優點

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

成日話我係全家最冇用果個...你係女就好喇...求其嫁咗佢...!!!
又話寧生敗家子 莫生蠢鈍兒...當生少我一個喎!!!

水晶宮

winwin3333 發表於 23-6-4 21:12
梗係唔答真啦, 好就話咋喎唔好嘅話真係計算住你 ,唔係話唔畀家用呀但自己做嘢做得咁辛苦,為咩呀? 畀佢 ...

我就係初出茅廬時老實說過一次「1x k」一個月人工,跟住傳返去我度,大概係我媽同啲三姑六婆說,以我咁的收入仲咁慳,應該幾時幾時會有100萬之類。嚇到我心都跳埋出來!點解會有阿媽個計住仔女幾時儲到幾錢?

水晶宮

anna59 發表於 23-6-4 21:16
所以,獨仔/獨女,其實都有優點

有的。

水晶宮

jodyfan 發表於 23-6-4 21:09
似乎絕大部分亞媽都係咁衰。生仔只當係提款機。自己就唔返工。

不只,奶奶那些更衰,當心抱是:提款機、生仔機器、工人。

子爵府

有時唔係仔女想俾得少,係真係人工有限,人工多少職位高低都係際遇、性格有所影響,可能真係冇咁嘅本事搵得多。不過又咁講,如果因為智商(唔係話智障係可能份人冇咁醒目)或性格缺陷(比較內向,不懂人際關係)而搵得少,呢啲都係遺傳自父母。其實父母都知自己咩料,自己冇乜料到就咪對仔女咁高期望。之前個post見過有部份老母好激動話趕仔女走,如果人哋真係因為搵得少比唔到多家用咁點呢?唔好唔記得一切都係遺傳基因既問題。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 23-6-4 20:53
係囉,我有時都不明。點解做人不可以簡單啲?其實我父母都好慳咁生活。真不明要從仔女身上刮咁多錢做咩?
...

中國人係咁
見人哋有樓 自己死慳死抵 都想買

我擔保 我家姐買樓
我家姐嚟我屋企 話買間 做渡假屋
我會 你買 我唔會再擔保你

公爵府

回覆樓主:

呢個post 好恐怖,好似唔係親生咁,人生中最大的仇人

珍珠宮

係!重話一個月有五百元夠我食有突。有次公司遲了兩天出糧,我老母真係第二日準時9點打電話去我公司找我經 ...

好過份!咁宜家同佢反面左未呀?反面唔聯絡才無機會比佢揸乾渣淨

男爵府

Astra00 發表於 23-6-4 20:53
係囉,我有時都不明。點解做人不可以簡單啲?其實我父母都好慳咁生活。真不明要從仔女身上刮咁多錢做咩?
...

唔係咒你父母

正常佢哋年紀大,都係比你先行一步!佢哋副身家最後咪又係分比你哋啲仔女!

收埋咁多錢有乜嘢用?

男爵府

你經理都算唔錯!

水晶宮

JChan 發表於 23-6-4 21:36
中國人係咁
見人哋有樓 自己死慳死抵 都想買

嘩,你咁偉大!

水晶宮

BO_NG 發表於 23-6-4 21:46
唔係咒你父母

正常佢哋年紀大,都係比你先行一步!佢哋副身家最後咪又係分比你哋啲仔女!

真心真係不明。

錢未必留比我地,係留比仔的。

好早期佢已成日說。所以更心淡。或者都要感謝佢地咁做,激勵我,沒佢地咁的做法,點令我爭氣?正如我老公成日都提,話好彩阿細毒姑當年把口咁衰,才激勵到我哋自強。

男爵府

Astra00 發表於 23-6-4 21:20
我就係初出茅廬時老實說過一次「1x k」一個月人工,跟住傳返去我度,大概係我媽同啲三姑六婆說,以我咁的 ...

我阿媽唔會計我幾錢身家,但我阿婆就好黐線!

有一次阿婆打電話嚟搵我阿媽,我聽電話!唔知講起乜嘢,話我好識慳錢,我用一蚊等於人哋用兩蚊!之後問我有幾錢身家,exactly咁問喎,咁我咪反問佢:你好想知咩?佢話係!

咁我咪同佢講,我自己都唔知

水晶宮

lingw. 發表於 23-6-4 21:38
呢個post 好恐怖,好似唔係親生咁,人生中最大的仇人

人性的黑暗面。哈哈。

我成日都懷疑我是否領養。但見出生紙應該是親生。但點解我同幾個弟妹的對待咁不同,我真心不明白。

水晶宮

BO_NG 發表於 23-6-4 21:51
我阿媽唔會計我幾錢身家,但我阿婆就好黐線!

有一次阿婆打電話嚟搵我阿媽,我聽電話!唔知講起乜嘢,話 ...

嘩!啲對白咁似的!

好恐怖!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

da-rosette 發表於 23-6-4 21:35
有時唔係仔女想俾得少,係真係人工有限,人工多少職位高低都係際遇、性格有所影響,可能真係冇咁嘅本事搵得 ...

確實講出重點來,成日話性格決定命運,根本性格好大部份係遺傳,同埋小時候大人嘅身教影響係最大,以前有個隣居太好恐怖,成日怨老公唔叻,迫啲女每次要拎100分 佢唔照吓鏡嘅….

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊