自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

個個都話青春期,尤得佢...青春期大晒呀,係咪殺人放火都得呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

佢一路聽一路喊

睇嚟已經到咗青春期嘅高峰
開始回落變正常㗎喇
識喊即係表示知錯

父親節出去玩下
呻完無事了

男爵府

虎到金來勳章

whywhite22 發表於 23-6-4 23:08
梳頭嘅梳,唔係梳化。

睇錯。。嚇死我
唔好嬲啦,反叛期好似講咩都無用

子爵府

好媽媽勳章

個心到而家都係唔舒服,我唔想講下笑就比件事就咁過去,好想佢將心比心,企係人地角度諗下,我做阿媽係唔易,又要返工賺錢,供書敎學,陪玩陪讀,發脾氣可唔可以控制下,但係到而家真係連一句對唔住都無

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

onon1022 發表於 23-6-4 23:25
個心到而家都係唔舒服,我唔想講下笑就比件事就咁過去,好想佢將心比心,企係人地角度諗下,我做阿媽係唔易 ...

支持你,唔好妥協。

子爵府

個心到而家都係唔舒服,我唔想講下笑就比件事就咁過去,好想佢將心比心,企係人地角度諗下,我做阿媽係唔易 ...

會唔會咁醜唔敢開口?唉我好明白你,我女10歲都開始激氣,試過有次激到我好嬲,我鬧完佢入房,嫲嫲話同媽咪道歉,佢喊住話好驚唔敢講,其實想講但驚

利申:大家感情好

大宅

回覆樓主:

我得一個女,有時同佢嘈完,佢就發脾氣大聲關門,然後佢自己發自己脾氣,成晚唔出嚟,唔食飯。女仔係麻煩,嬌生慣養俾人縱慣,唔啱聽就發脾氣,唔好理佢,唔同佢講野,我又無唔啱,我成日話對阿媽衰會有報應,唔知佢聽唔聽入耳。不過我個女第二日當無野,會同我講返野。
大個啲應該會識諗啲,而家仲係細,不過係會心淡,有時諗養到佢讀完大學就算。而家做人阿爸阿媽係受氣多,唔開心時同人傾下,分享下。

珍珠宮

上嚟呻下,唔好再咁嬲喇!我都支持佢唔同你講野先,你唔好睬返佢,可唔可以叫爸爸或哥哥同佢傾下?

珍珠宮

回覆樓主:

青春期大晒呀,比著我都更年期,而家咁細個都咁樣,第日真係唔知會點,仲要喺屋企都會講粗口,佢都幾目中無人,比著我,我會唔理佢,直到佢有野要我幫手,主動開聲先,呢個時候,佢求我幫多過我需要佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你係唔係寵到佢好似獨生女咁
所以,宜家有乜唔順意 佢覺得發皮氣係正常,公主病只會越黎越嚴重

男爵府

2023年兔年勳章

我接受唔到個女講粗口鬧阿媽,一d都唔尊重,真係好傷,支持樓主企硬,直到佢道歉為止

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇你咁講,似學校同學度學返黎,朋輩影響好大 互相感染
我女話佢班有個公主癌,要人湊 一唔中意就掉人地d 野落地,我問佢 同公主癌 friend 唔friend? 佢話呢樣野好複雜:物以類聚,人以群分.. 一班有幾批人,大家河水不犯井水

珍珠宮

正衰女包。一定係佢唔啱在先,但你嘅回應只會再激發大家情緒互相仇恨。你自己係成人,佢發脾氣你可要求佢冷靜退場思考,而唔係用反制手段要佢收手。情緒管理係人生大課題大學都要不斷學習。

男爵府

我女中四,佢都係好煩,面口最衰。
但我表明屋企禁粗口,不過我好惡,佢不敢對我發脾氣,唔係會死得好轟烈。
我認同中三四最麻煩,但一定唔可以縱,要罰時就罰,唔係當正自己公主

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好彩佢,直至佢肯道歉!
咁對阿媽,心痛加心淡

男爵府

回覆 onon1022 的帖子

反叛期 ? 點都好 … 現在需要企硬 , 用母親身份嚴令做子女態度 。

水晶宮

回覆樓主:

不要再蹤容佢啦,減零用,限佢不得擅入你房,要訂下規則。。

水晶宮

onon1022 發表於 23-6-4 21:37
從來無諗過將來老左要靠仔女養,發生呢件事之後真係好好為自己將來老左打算,自己辛辛苦苦返工真係留番自己 ...

你女女會唔會有情緒問題呀?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

睇完都好嬲
但唔好咁上心
有時啲青春期真係好似鬼上身咁
我成日都安慰啲朋友,呻下好啲嘅

相信總有一天你囡囡會知錯

大宅

其實青少年係真係控制唔到自己情緒

前額葉皮質成熟的速度比其他腦區慢,到了20歲後才會發育完全。

前額葉係控制情緒,但佢係20歲後才會發育完全。
唔係話而家唔教,當然要教,但佢發脾氣唔開心唔洗太上心,佢越嬲你越講越激佢,佢越嬲,仲要不停情緒勒索佢,威脅佢,令佢更唔開心,憤
怒氣更上一層樓。

這完全無補於事。每個人心中都有一個底線,底線是無辦法解釋,點解呢條係佢既底線,你覺得好少事,唔明點解佢咁嬲,佢自己也無辦法解釋,佢既底線係唔鐘意人搞佢野,被踩到當然會嬲。

你哋如果再咁落去只會越行越遠。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊