自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一放鬆比自己溫就有進步

我小朋友平均分上學期57.x分,早半個月同佢溫書,第二次考試60.x分,早一星期叫佢自己溫,我唔理了,間中玩下又讀下,進步左3分平均分。小朋友唔咪讀書材料,合格就算了

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你仔 中二定中三?
中學生 放手由佢自己跌跌碰碰,搵自己的讀書方法

珍珠宮

vta137 發表於 23-6-4 23:41
一放鬆比自己溫就有進步

我小朋友平均分上學期57.x分,早半個月同佢溫書,第二次考試60.x分,早一星期叫佢 ...

未必關事,卷有深淺
可睇埋排名做參考

珍珠宮

一放鬆比自己溫就有進步

我小朋友平均分上學期57.x分,早半個月同佢溫書,第二次考試60.x分,早一星期叫佢 ...

可能咁啱佢小心左。 唔關有冇溫書。 如果真係有溫書,唔會只進步咁小

珍珠宮

我第二仔而家讀緊year eleven,我不嬲都放手比佢自己溫書,佢考得好唔好都係佢自己嘅努力,其實小朋友大咗都唔需要點樣去俾壓力,就算俾壓力佢哋唔溫書都係冇用。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小學還可以幫一把,去到中學高中一定要靠自己。
我對仔女上咗中學後,我冇再點理,除非佢地有嘢問,不過我同老公都係幫佢地搵資料,成家人一齊研究,最後都係佢地兩個自己理解,佢地已經會俾壓力自己,我就盡量放手,甚至選校都唔選最top果間。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

mike89 發表於 23-6-5 02:02
未必關事,卷有深淺
可睇埋排名做參考

合格就好了,不過老師都話佢有進步,成績表班名次個位數,佢叻過我以前好多,起碼平時唔洗做功課做到九,十點,平時都有時間玩,功課交齊,好開心

別墅

goodsnooky 發表於 23-6-5 07:09
我第二仔而家讀緊year eleven,我不嬲都放手比佢自己溫書,佢考得好唔好都係佢自己嘅努力,其實小朋友大咗 ...

子爵府

唔講讀書,講工作一樣,有少少壓力先keep住進步。

男爵府

中學生如到中學,扶左佢上中一,過埋上學期考試基本上佢自己都會知考試大約模式,咁就可慢慢退後係背後默默支持佢,關心佢就夠

其實佢哋得到自信後就會自然自己搞掂

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

jasul 發表於 23-6-5 07:56
中學生如到中學,扶左佢上中一,過埋上學期考試基本上佢自己都會知考試大約模式,咁就可慢慢退後 ...

佢年年都好有自信咁去考架 話識晒,問佢有無邊啲較難既題目,佢話無,好淺

男爵府

2024年龍年勳章

一放鬆比自己溫就有進步

中學要放手,反而要好似植入式廣告咁,讀書同讀唔到書嘅人利弊。
用關心鼓勵形式,唔可以嘮叨,唔可以彈,讓佢哋建立自信,這無型的支持,比你迫佢讀書效果更好。
唔肯返學上堂,一定有背後原因。多數係家庭有問題的人。

珍珠宮

opclk99 發表於 23-6-5 10:15
上中學比壓力何止退步,
老同個中三仔直情放棄學業,
依家個仔日日唔返學,

師兄,乜咁嚴重呀?

禁止訪問

公爵府

樓主心態同我一樣

禁止訪問

子爵府

opclk99 發表於 23-6-5 13:26
係老同事個仔,
完全溝通不到。
仲玩扮自殺(食葯)....

咁呢啲可能食藥都無用,係行為問題喎

水晶宮

rose-mag 發表於 23-6-5 07:15
小學還可以幫一把,去到中學高中一定要靠自己。
我對仔女上咗中學後,我冇再點理,除非佢地有嘢問,不過我 ...

對,我都同小學雞講,最多陪讀幾年,上到中學自己嚟

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊