自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

可能要事先講先有
我一向都唔要單

翡翠宮

arale1668 發表於 23-6-5 21:02
裝八達通App咪可以查返

用得app查,不如索性用埋個app增值

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

andy. 發表於 23-6-5 12:18
今朝我亞媽(80歲老人家)去7-11增值100蚊落八達通,增值完收銀冇比單佢,咁我媽就問佢攞返單(想睇返結餘 ...

咁古怪?

大宅

hagupit 發表於 23-6-5 12:34
便利店要問先比單,我如果去便利店增值會直接講 "增值$100,要單",佢知道你要單,未試過增值後冇咗條數, ...

講單好多年前已是收銀對mon,現在只用app加,我試過好耐之前增值後無左條數,幾個鐘後去追問,原來加左入手機slim 卡內置八達通,我張咭又係手機套 ,唔係咁都唔知可以用手機八達通

珊瑚宮

kavenzou 發表於 23-6-5 12:27
7仔啲收銀習慣吾出單,但問佢哋要,會出返。

珊瑚宮

今朝我亞媽(80歲老人家)去7-11增值100蚊落八達通,增值完收銀冇比單佢,咁我媽就問佢攞返單(想睇返結餘 ...

好明顯係呃阿婆啦

子爵府

2024年龍年勳章

我尋日先增值100蚊,見到有單,收銀就掉咗落垃圾桶,真係要問先比

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要叫才比。不主動比
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定有單可以攞, 增值果陣話要單就得

侯爵府

我姐姐有去個個星期增100,佢拎單比我claim錢。

珍珠宮

andy. 發表於 23-6-5 12:26
回覆 Sumyeema1 的帖子

有增到,係奇怪佢話要增300先有單

佢地一向都系甘話 如果300留下要單 要開口講要單 佢地會俾既

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

andy. 發表於 23-6-5 12:26
回覆 Sumyeema1 的帖子

有增到,係奇怪佢話要增300先有單

已家7仔要增值300 先會自動出單,300 以下會自行印單出來

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

chuiyeebird 發表於 23-6-6 06:51
好明顯係呃阿婆啦

不是呃阿婆,你未做過7仔唔知

珊瑚宮

waiwai0708 發表於 23-6-6 08:17
不是呃阿婆,你未做過7仔唔知

樓主描述係職員話$300先有單 (我理解即係話$300樓下係唔會有單)我冇深入了解,原來係要自己要求先至會出單

子爵府

安格 發表於 23-6-6 03:44
講單好多年前已是收銀對mon,現在只用app加,我試過好耐之前增值後無左條數,幾個鐘後去追問,原來加左入手 ...

我自動增值好多年了,而且我會用八達通app幫屋企人增值,我哋全家都冇去便利店增值幾年了,不過我見樓主 而家仲用便利店增值,所以講返我幾年前嘅經驗啫。

除咗實體卡,我自己都有手機8達通,唔記得帶實體卡就用手機8達通,都係自動增值

公爵府

hashtag影視迷勳章

一定要攞單!無論增值定EPS攞$,都要攞收據!詳情不說了,我試過在一間便利店買嘢和EPS取$500,我出門口至發現無收據,返去纠纏一輪至比返我,果然發現被多收了。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

有單

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要單好似要主動提出的
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

hagupit 發表於 23-6-6 11:49
我自動增值好多年了,而且我會用八達通app幫屋企人增值,我哋全家都冇去便利店增值幾年了,不過我見樓主 ...

我同你一樣,已經超過十年冇去便利店增值,屋企人八達通如果冇自動增值我都係經八達通app 幫佢地增值,冇諗過原來仲有咁多人鍾意去便利店增值

大宅

hagupit 發表於 23-6-6 11:49
我自動增值好多年了,而且我會用八達通app幫屋企人增值,我哋全家都冇去便利店增值幾年了,不過我見樓主 ...

有時拎住張大紙都會增值唱散,但真係甚小便利店增值

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊