自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我見好多好多人去飲著tee牛仔褲,行山look同波衫都見過,冇人care
但問題係條裙唔襯對鞋,有一種“精心打扮又時尚災難”嘅感覺,例子係eason老婆

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

lingwu 發表於 23-6-6 08:37
對鞋真係咁差咩,呢款係熱賣款喎
早排都賣斷碼,可能親呢條裙唔好睇啫,著其他衫褲我真係覺得冇問題喎
我 ...

呢對鞋, 唔應襯條網紗黑裙囉~
係襯衫既問題喎, 唔洗係時尚明星

珍珠宮

lingwu 發表於 23-6-6 08:37
早排都賣斷碼,可能親呢條裙唔好睇啫,著其他衫褲我真係覺得冇問題喎
我 ...

條裙冇乜問題
對鞋都冇乜問題
但依條裙+依對波鞋就好大問題
你究竟知唔知問題係邊到

Kuromi1127    發表於 23-6-6 10:19

侯爵府

angiehouse 發表於 23-6-6 09:00
甘着牛記笠記你覺得尊重嗎,有無家教?成套白色校服都見過,在我來看,比面來已經系最大既祝福,我會衷心 ...

我答案當然係...既不尊重也顯得無家教. 見過乜但唔代表那是正確無問題可照辦煮碗呀.
另外, 妳話...出席就係祝福, 所以感謝妳的朋友. 但我看到的是...妳要先感謝朋友的邀請,妳才有機會去祝福人哦. 請先想想自己是誰?別人尊重妳邀請妳, 回報就是牛記笠記?10個人中只要有1個不高興,妳就是不尊重.
JM, 妳多大呀? 傳統與率性是兩個極端, 未來希望妳可以企返去中間啦, 發崛下傳統嘅好啦.

Prosperous    發表於 23-6-6 18:40

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

jyjy1684825 發表於 23-6-6 10:19
我答案當然係...既不尊重也顯得無家教. 見過乜但唔代表那是正確無問題可照辦煮碗呀.
另外, 妳話... ...

認同!!係尊重問題, 唔係傳統!
衣著得體, 係識得尊重人

珍珠宮

2023年兔年勳章

lingwu 發表於 23-6-5 20:05
我念住著呢條黑色裙 ,襯返一對白色嘅nike鞋,咁著去去參加婚宴好唔好睇呢? 會唔會著得好似黑沉沉覺唔係咁 ...

去婚宴,我個人唔會著

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

襯返條 colour 啲頸鍊(金色)+手鍊/手鐲+高跟鞋會好啲

珍珠宮

畀面勳章

lingwu 發表於 23-6-6 06:37
我 ...

對鞋無問題,我都有
但襯呢條裙真係唔好睇

伯爵府

認同。就好似見工或學校面試,都唔會講dress code,但個個都知道要尊重着返恤衫西褲西裙咁。其實就係想畀人有尊重嘅感覺。

結婚好閒,但婚禮係好多人人生中好重要嘅一件事,我着靚啲都係尊重友誼嘅一部分。話自己唔care嗰啲,無得代表其他新娘話佢哋都唔care。香港依家好似唔覺得禮貌多人不怪係一回事。

珍珠宮

我系讀番書的60後,我吾會比壓力自己或人地,你話牛記有問題,其實點先無問題?中山裝,西裝?高跟鞋涼鞋?女士着庫又得吾得?根本個定義系無一套公式,乾淨企理,梳下頭化個裝我己經覺得 ok

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果去大會堂証婚
咁著都ok
但如果去高级D既地方飲宴
你去到就知自己格格不入
而且你對波鞋咁大舊,條裙有尼士
顯得上輕下重,對鞋太搶,鞋加裙款有違和感
而且著左波鞋再戴手飾好怪
要型著對時下流行既黑色短boot

上面有D JM針對話人老派
其實唔關事,真係唔靚
人地後生靚女著波鞋唔係襯樓主嗰種裙
唔好意思,我覺得樓主咁著反而老土,似旅行團大媽

男爵府

回覆樓主:

襯番D鮮色的頸鏈,耳環。

總好過著tee,牛仔褲,不禮貌。又好過著紅色,同主人家搶鏡。

大宅

唔係咁好

侯爵府

angiehouse 發表於 23-6-6 10:41
我系讀番書的60後,我吾會比壓力自己或人地,你話牛記有問題,其實點先無問題?中山裝,西裝?高跟鞋涼鞋 ...

讀番書就可以咁率性?別人就一定會包容妳?妳好像搞錯了, 其實那是非常負面的, 讀番書,生蕃啊, 算啦, 佢都唔會明,沒得教了... 無論在那裏讀書, 教育嘅目的都係一樣的吧, 而且, 估計妳有父母陪伴成長, 始終承傳到一點點華人傳統. 當然, 反叛性格的, 看不起父母的也大有人在, 跟在那裏讀書無關.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fasola 發表於 23-6-6 01:41
因為bk 好多人已經做左奶奶或者外婆
意見都係上一輩

我覺得
既然樓主問得,咁即係在乎其他人睇法
咁答嘅考慮埋自己+其他人意見都好正常
正如,我覺得無所謂(雖然真心唔靚),但有見於在場大量長輩,我就唔會建議

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 23-6-6 02:51
條裙OK, Nike波鞋OK,一齊着唔OK

平時去街自己鍾意都算,如果係真心配搭嘅場合,就非常唔OK (當然其實t shirt 牛仔褲都無話唔得,而家咩年代,但既然樓主認真問配搭,咁我都認真答一下)

加多句:根本唔係黑唔黑色問題

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 23-6-6 11:23
讀番書就可以咁率性?別人就一定會包容妳?妳好像搞錯了, 其實那是非常負面的, 讀番書,生蕃啊, 算啦, 佢都 ...

洗吾洗甘誇,各人有各人想法,你仔女攞酒可以寫定dress code, 完全可以

男爵府

回覆樓主:

著黑色裙冇問題,但呢對白波鞋同條裙好似唔係好襯,你會唔會有其他斯文少少嘅波鞋?
其實著對普通平底鞋會再好啲

別墅

回覆樓主:

呢10年8年確實喺飲宴場合無咁拘緊,黑白色無話唔乜尊重主人家,我都會黑或灰都著,都睇你點樣穿撘。就以最近陳家樂連詩雅大婚為例,見好多黑白服飾,圖中何沛珈可能比較貼近樓主所謂黑裙襯厚底白波鞋,但都要overall睇埋樣呀年紀呀等等囉
attach0/tmp/phpbvdLIF

子爵府

回覆樓主:

黑裙白鞋冇問題 不過你襯嗰對波鞋就相當核突

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊