時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ritzmary 發表於 23-6-5 21:59
慘過做黑奴

代代為奴

公爵府

牛年勳章

Jumboli 發表於 23-6-6 00:49
我家人都係咁,期間屋企先後有兩位長輩過身,佢都返唔嚟香港出席喪禮,話影響入籍喎
...

你叫佢哋返嚟分遺產,即到

象牙宮

pauline_c 發表於 23-6-6 00:08
我朋友入咗藉好多年,自細喺英國讀書。其實英國移民政策經常改變。而家都有人用 BNO visa 申請永居成功。
...

我舊同學中學先去,當年一樣拎bno!讀完書出黎做野,跟後父生活唔批,再等多幾年,結婚先可以用老婆名入藉!其實政策有變係正常,唔係走難根本唔使理咁多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 23-6-6 11:22
我舊同學中學先去,當年一樣拎bno!讀完書出黎做野,跟後父生活唔批,再等多幾年,結婚先可以用老婆名入藉 ...

無論用咩 visa 留英國,持合法 visa 留英國 10 年就可以申請永居/入藉,呢個條件咁好年都無變。
BNO 係 passport,唔係有居留條件嘅 visa,當年讀書應該係 study visa?之後工作係 working visa?同佢跟唔跟後父生活無關。
BNO visa 係呢兩年嘅事,當年攞住本 BNO,最多以遊客身份逗留6個月。

象牙宮

pauline_c 發表於 23-6-6 11:36
無論用咩 visa 留英國,持合法 visa 留英國 10 年就可以申請永居/入藉,呢個條件咁好年都無變。
BNO 係 pa ...

其實我都聽佢講咋,都係2018年既事!佢要專登返香港搞好多証明!

水晶宮

無話可說 發表於 23-6-6 12:07
其實我都聽佢講咋,都係2018年既事!佢要專登返香港搞好多証明!

所以移民難唔難,係有無清楚點申請

伯爵府

牛年勳章

pauline_c 發表於 23-6-6 00:08
我朋友入咗藉好多年,自細喺英國讀書。其實英國移民政策經常改變。而家都有人用 BNO visa 申請永居成功。
...

BNO visa 好似開始左未夠5 年,點解會可以申請到永居?

水晶宮

nisha 發表於 23-6-6 20:57
BNO visa 好似開始左未夠5 年,點解會可以申請到永居?

有 d 人之前用其他 visa,之後轉 BNO visa,overall 夠 5年可以申請永居。

首頁

尾頁

跳至