夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi各位媽媽 想請問下各位媽媽s.知唔知道會唔會有工作係岩ftm?可以有少少錢補貼下日常生活.點解我會咁問起 係因為唔想再受老公氣. 老公係個唔識儲錢嘅人,有就會大洗,生左個仔差唔多1年. 由陀我個仔到宜家,家用加埋無1萬蚊.
甚至早4.5個月前佢失業變左我岀去工作,賺翻黎嘅錢要養佢同個仔 直到早1個月突然佢有工開, 又停左我收入,又叫我唔好翻工,但之前尿片奶粉全部都係我岀 唔係用佢錢買 直到宜家都係我用我儲翻黎嘅錢買,佢開翻工之後話佢每個星期比1800蚊我 包尿片奶粉車費日常用品但比完我之後佢無嘅時候又問翻我拎 咁係叫家用?點解會話唔想受老公氣

別墅

Darass1017 發表於 23-6-5 20:52
Hi各位媽媽 想請問下各位媽媽s.知唔知道會唔會有工作係岩ftm?可以有少少錢補貼下日常生活.點解我會咁問起 ...

因為有次佢咁鬧我你用我錢就要聽我講就要受我氣

我一直好想工作 靠自己能力養大個仔
但其實發覺身邊冇屋企人無奶奶個d幫手,就算真係可以請工人,今時今日請個好嘅工人都係一種考驗,每當我同老公講我想翻工,我想經濟獨立,想靠自己努力搵錢去養大個仔,佢都會話叫我唔好講 再講就嘈,但其實佢咁講係想敷衍我 想我慢慢唔記得就咁無左件事.再咁落去我真係唔知點好
Sorry可能會睇得1999 請見諒

varievarie    發表於 23-6-7 01:03

伯爵府

你返左工邊個湊BB?如果有人湊既話返工好!

別墅

花花b 發表於 23-6-5 23:05
你返左工邊個湊BB?如果有人湊既話返工好!

所以我就問有咩工係岩ftm翻 例如wfh

男爵府

Darass1017 發表於 23-6-5 23:21
所以我就問有咩工係岩ftm翻 例如wfh

依家即刻揾可以延展嘅N班入表申請排定隊,BB -夠兩歲就讀N班,返8am放7pm,經濟困難可以申請減免學費,捱多-年

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

每周1800 包什麼?
水電煤租誰俾?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

kwhkwh 發表於 23-6-6 08:11
每周1800 包什麼?
水電煤租誰俾?

話就話我同佢一人一半 但大部分係我

侯爵府

Darass1017 發表於 23-6-6 08:57
話就話我同佢一人一半 但大部分係我
下?ftm 喎, 男既好意思?

大宅

佢梗係唔想你有工作有收入
而家唯一可以令你留喺佢身邊就係你無錢

佢唔知自己付出少?佢知…不過想耍得你幾耐得幾耐
無左你,佢自己住都要交租水電煤,條數喺返度
所以點都會講到係你撩交嗌
走為上著

別墅

MGM_DRAGON 發表於 23-6-6 09:54
佢梗係唔想你有工作有收入
而家唯一可以令你留喺佢身邊就係你無錢

你講晒我嘅心聲 我之前真係冇晒儲蓄 嗰時又要交租交水電媒 真係冇辦法之下去求屋企人俾少少錢我交

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

同我以前個劇本好似
我26歲生左個女, 叫我唔好做野, 變相連本身讀緊既書都無再讀
無返工無收入, 但又唔比得多, 抱怨你唔肯將生活質素下降
我如何將自己下降, 但牽涉到小朋友讀書我絕不讓步
去到阿女小一我返左2年可以返半日既工
小三時我就請工人做full time
此後我覺得自己開心好多, 世界唔只得返阿女
自己同阿女想食, 想玩, 想買, 學野唔需要再諗
我欣賞今日既自己, 多過係屋企只得阿女

侯爵府

Darass1017 發表於 23-6-6 11:18
你講晒我嘅心聲 我之前真係冇晒儲蓄 嗰時又要交租交水電媒 真係冇辦法之下去求屋企人俾少少錢我交
...
如果要娘家幫手就唔係標題咁比家用要受氣咁簡單。
要娘家貼男既真夠狠。
點解你當初會生仔。

別墅

kwhkwh 發表於 23-6-6 11:29
如果要娘家幫手就唔係標題咁比家用要受氣咁簡單。
要娘家貼男既真夠狠。
點解你當初會生仔。

娘家都冇人肯幫我湊 我媽淨係識得同我個仔玩,但係唔識湊佢 我老豆又要返工 我奶奶自己有舖頭兼顧 我老爺又唔識湊小朋友..點解當初會生小朋友?緣份嘅野都唔會因為啲長輩咁樣唔要㗎嘛

男爵府

Darass1017 發表於 23-6-6 11:32
娘家都冇人肯幫我湊 我媽淨係識得同我個仔玩,但係唔識湊佢 我老豆又要返工 我奶奶自己有舖頭兼顧 我老爺 ...

坦白講, 你要呻下網上都ok, 要解決問題就揾社工, 你父母唔幫手, 肯比錢都算係咁, 一係你出返去做, 請工人, 另外唔好太依靠個男, 男靠唔住

anna59    發表於 23-6-6 12:19

伯爵府

回覆樓主:

好牙煙,窮得制,點解你老公俾得咁少家用你,係佢本身搵得少定拎晒去賭

男爵府

你奶奶有舖頭, 你老爺又有返工, 咁睇怕你老公都無俾錢佢爸媽, 點解仲可以俾咁少錢你, 仲要係你全包喎!

男爵府

2024年龍年勳章

同你老公一次過講清楚 咁既男人 無承擔無幫忙 加重負擔 做左人老豆都無承擔 坦白講 除非你好耐性 唔係好快分開

別墅

YYChannn 發表於 23-6-6 14:03
同你老公一次過講清楚 咁既男人 無承擔無幫忙 加重負擔 做左人老豆都無承擔 坦白講 除非你好耐性 唔係好快 ...

我成日都想一次過講 但一講佢就叫我唔好講 係到hea我敷衍我 好多人都話我忍耐力好好。咁都忍得

男爵府

Darass1017 發表於 23-6-5 20:52
Hi各位媽媽 想請問下各位媽媽s.知唔知道會唔會有工作係岩ftm?可以有少少錢補貼下日常生活.點解我會咁問起 ...

唔係呀嘛,就算佢負責哂屋企開支,你都要做家務湊小朋友,何況還要你分擔家庭開支,呢啲氣我點都唔會受

伯爵府

Mimmy 發表於 23-6-6 11:27
同我以前個劇本好似
我26歲生左個女, 叫我唔好做野, 變相連本身讀緊既書都無再讀
無返工無收入, 但又唔比得 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊