0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

因為我身體有事, 要長期食藥, 停左藥餵左2個幾月已經係極限, 補左奶粉差唔多一個月喇, d便便由頭個禮拜開始稀, 到而家好似開始溶既軟雪糕咁, patpat都開始俾便便up到紅左, 存貨又冇晒, 到底係仲未適應到, 定係奶粉唔啱佢?

別墅

你BB宜家幾大? 如果仲係幾個月大既話便便呢個質地都冇咩野反正又未加固, 如果便便up到紅咁可能係你要換片換得密少少同埋幫佢搽下pat pat膏, 定你覺得佢係消化得唔好個種爛便便?

大宅

其實而家D奶粉營養咁好,又唔洗一定逼自己比人奶既...

複式洋房

回覆 wsibal 的帖子

要BB適應就即係唔夾BB啦~試下有益生菌嘅奶粉黎幫下BB腸胃啦

複式洋房

同意樓上…我仔補左第一餐之後到全奶粉都同全人奶時期無分別! 我仔飲hipp, 可以試下

子爵府

你餵開人奶BB腸胃可能未適應,要轉最接近人奶成份既奶粉腸胃會易適應啲,我仔直接轉皇家美素後便便好軟身,冇痾水問題腸胃消化得幾好

大宅

BuffetQueen 發表於 23-6-6 22:59
你餵開人奶BB腸胃可能未適應,要轉最接近人奶成份既奶粉腸胃會易適應啲,我仔直接轉皇家美素後便便好軟身, ...
我BB都係飲樓上媽媽講呢隻呀,便便同飲人奶嗰時差唔多,成份接近人奶嘅會容易適應啲。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

BuffetQueen 發表於 23-6-6 22:59
你餵開人奶BB腸胃可能未適應,要轉最接近人奶成份既奶粉腸胃會易適應啲,我仔直接轉皇家美素後便便好軟身, ...
可能bb吾啱嗰隻奶粉,我b 都飲緊呢隻,對bb腸胃好好!另外,呢個時期一定要記得用pat pat膏,救左bb pat pat先!

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

都飲左咁耐如果隻奶粉係岩既,便便應該唔會咁水,試下轉第二隻

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

會唔會係隻奶粉唔適合BB, 我BB都係半人奶B,你可以試下一啲更似人奶嘅奶粉呀,好似皇家美素都ok㗎,BB飲完都好健康,BB popo 無問題..

洋房

cath-99 發表於 23-6-6 17:39

要BB適應就即係唔夾BB啦~試下有益生菌嘅奶粉黎幫下BB腸胃啦 ...
而家食個隻都有hmo+

洋房

sylvester123 發表於 23-6-6 23:23
可能bb吾啱嗰隻奶粉,我b 都飲緊呢隻,對bb腸胃好好!另外,呢個時期一定要記得用pat pat膏,救左bb pat pa ...
有搽pat pat cream啦, 不過好返小小就痾一次, pat pat又打回原形…唔通真係要轉奶粉?

複式洋房

wsibal 發表於 23-6-7 10:44
而家食個隻都有hmo+
HMO好似係基因改造纖維, 唔係益生菌...而HIPP隻益生菌係HMP真係天然母乳入面嘅成份黎…小朋友都易啲吸收

複式洋房

可以試下美贊臣 neuropro ,BB 之前都有你講果個情況, 轉左之後就冇事了

別墅

牛年勳章

我記得陳柏宇個細囡都係便便唔ok搞到成日好扭計, 之後佢ig有講到轉左喜寶有機奶粉就即刻有便便

大宅

有冇睇醫生?一般情況,任何奶粉都唔會痾水㗎喎。我仔有乳糖不耐,所以bb 果陣成日爛pat pat 😅, 睇咗醫生,轉飲豆奶就冇事,所以由B B到三歲都飲豆奶。而細女就飲皇家美素,so far 腸胃都夾到。所以都係問醫生建議最好。

別墅

可能係隻奶粉唔夾BB,正常唔會咁屙…我同樓上嗰兩位媽媽一樣用皇家美素,便便都好ok

複式洋房

kiukuku7 發表於 23-6-7 21:36
可以試下美贊臣 neuropro ,BB 之前都有你講果個情況, 轉左之後就冇事了

我仔仔都飲緊呢隻,
係當時婦科醫生介紹

別墅

kiukuku7 發表於 23-6-7 21:36

E隻除左有HMO, 仲有MFGM

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊