自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

21年8月我出鋪講三個豪宅附近的露宿區,其中南昌站行人隧道附近的燒了,帝峰皇殿附近行人天橋的被圍封一半,露宿者不知所踪,是否全部被分配公屋?

attach1/tmp/phpz5HBby
attach2/tmp/phpOFaBwQ
attach3/tmp/phpbT2WR8

水晶宮

2024年龍年勳章

bks2014 發表於 23-6-6 07:45
21年8月我出鋪講三個豪宅附近的露宿區,其中南昌站行人隧道附近的燒了,帝峰皇殿附近行人天橋的被圍封一半 ...

去咗第二度露宿
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好似有露宿者中心比佢哋瞓架!通常太熱太凍就會有人去住。

子爵府

應該去咗第二度露宿
有些露宿者,其實有屋企,只係喜歡露宿,最近見識個係街見佢一袋二袋,完來有幾層樓收租,佢租客講。又有個係某站門口露宿,有義工送飯盒,俾佢鬧㖭,佢屋企開舖頭,有樓。

男爵府

回覆樓主:

有些露宿者吾願走,在街上有免費飯,有人送物資,有人比$。我以前公司門口果位露宿者,挑物資的,吾岩心水吾要掉出來,重有兩個膠袋放滿$的。

伯爵府

bks2014 發表於 23-6-6 07:45
21年8月我出鋪講三個豪宅附近的露宿區,其中南昌站行人隧道附近的燒了,帝峰皇殿附近行人天橋的被圍封一半 ...

放心,真需要上樓的露宿者系會上到樓/露宿者之家(有社工跟)。但嗰D有怪僻"中意訓街",點邦都邦吾到。但都吾洗擔心,因為佢自然有落腳點的。

珍珠宮

回覆樓主:

應該有社工跟嘅先得,如果唔係,租劏房為左上樓可能會瞓街

大宅

佢地孤家寡人,自己唔去做野咋喎,人地一家幾口得一個人搵錢咪仲慘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果露宿可以提早上公屋,應該唔少人會改用呢招

侯爵府

aigoma 發表於 23-6-6 09:02
應該去咗第二度露宿
有些露宿者,其實有屋企,只係喜歡露宿,最近見識個係街見佢一袋二袋,完來有幾層樓收 ...

有幾層收租,仍然選擇露宿!
我冇幾層樓收租,無法理解他們的境界,應該是反璞歸真,看破紅塵、去體驗底層老百姓生活吧?

珍珠宮

回覆樓主:

係香港只要有心,唔會搞到去露宿,仲露宿緊個班根本就唔想去變,或者係,佢地好享受嚟d露宿生活,只係我地普通人睇唔過眼遮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊