自由講場

跳至

首頁
34567...36

尾頁

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有無得以家長義工身份,一齊去個營呢?以解老師的“擔憂”

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

不如客觀d講下你仔為同學帶來左d咩災難同埋整親幾多個同學先
---生命無價,請支持領養---

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好慘的媽媽 發表於 23-6-6 20:09
回覆 FFchan 的帖子

我先生有同佢講左三次,有解釋三次,重點:1.學生保證守規唔搞事(結果無事啦!)(個老師就 ...

好慘的媽媽:
其實人生除咗小學畢業營,也有很多紀念的日子,你作為媽媽,其實點解唔將呢次嘅事,同仔仔做一次反思教育?

伯爵府

回覆樓主:

有教無類

珍珠宮

selinako^^ 發表於 23-6-6 21:36
樓主既回覆,就知係乜野性格,想像到佢一家係乜野人
好少jm 一面倒,係企學校同老師果一方
...

樓主引出一個重點
老師話吾想同事受傷
即刻有機會樓主公子已經唔只手多多玩同學
甚至同老師有肢體碰撞
小六學生身高有啲真係同成年男人差唔多
如果去到咁嘅情況,與其日日望住個電話心驚膽跳,不如係屋企打機涼冷氣

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-6 21:06
尤其野外
個男仔可能唔知輕重
話玩下之嘛可能就推左小朋友落山

絕對係,冇理由為咗你一個要全班人承受一個風險,我相信好多家長都會投訴

男爵府

樓主打字既口吻、語氣,都唔係好友善既人
身教好重要
就咁聽緊係覺得個老師唔岩咁
但反觀諗下,點解咁多學生,係都要淨係話你個仔?會唔會真係比較頑皮?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

crazypaper 發表於 23-6-6 21:31
起碼你講既呀媽會講唔好意思,即係都知自己個仔唔啱
有啲家長唔覺自己仔女有問題,我遇過
自己小朋友出問題 ...

所以我都算啦
佢都過嚟講唔好意思 睇下我女點
我又諗起個女再細個時候
試過俾個曳既男仔
一齊玩細細個波波池
專登扮唔小心踢到
搞到我女喊
個媽第一時間係即時帶埋個仔走佬
完全無睇過我女一眼
好野真係呀 咩家長都有

珍珠宮

2023年兔年勳章

angelcake 發表於 23-6-6 20:50
我都覺得做到咁出面,冇可能係老師個人意思

X2

男爵府

selinako^^ 發表於 23-6-6 21:36
樓主既回覆,就知係乜野性格,想像到佢一家係乜野人
好少jm 一面倒,係企學校同老師果一方
...

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

香港既老師確實係又衰又差,同以前真係無得比。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

0ooxoo0 發表於 23-6-6 20:52
我仔小五時曾經有段時間唔肯返學,朝朝起身就又呢又路,就係唔想返學,後來我慢慢同佢傾,佢先講,有個同 ...

真係好討厭,我仔又係上堂有個小朋友成日搞人,仲好醒搞人背下方,老師睇唔到,返黎同我講打去學校投訴,玩下啫真係討厭至極
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

回覆樓主:

睇完我就覺得老師問題大啲喎
我地唔係當事人 又點可以 assume 一定係樓主個仔好有問題?
就算小朋友點都好 老師都唔應該帶頭欺凌
雖然我都明有啲小朋友擾亂課堂秩序、搞同學係好討厭
我女班都有好幾個呢啲小朋友
但如果我知道老師咁樣欺凌呢幾個小朋友 咁我會覺得有問題

男爵府

回覆樓主:

樓主篇文未睇到一半已經火滾, 咩老師黎,點可以吾俾學生參加學校活動,為人師表吾係應該對每個學生都一視同仁咩?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

子爵府

老師呢個處理方法係好有問題,但佢亦要保護其他學生安全

Adrio77    發表於 23-6-10 21:24

子爵府

yauchuchu 發表於 23-6-6 21:10
我覺得個小朋友點曳都好,做老師都唔應該帶頭霸凌佢,一係用行政手段(校規)唔俾佢去(例如操行某個grade ...

同意啊!老師的行爲完全是霸凌行為,點可以容忍?某學生曳你一係教、一係罰,而唔係侮辱。而且老師可以set 定d rules,如果去camp 時唔守規矩,就要受罰或唔比玩某d 項目。

支持樓主投訴!此風不可長!

伯爵府

回覆樓主:

老師全班面前話你仔係非常唔啱,之前家長日老師對你仔有咩評語,有冇講過平時班上表現?
一定有啲嘢先令佢咁激動

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlefunpig 發表於 23-6-6 20:26
係咪之前仔仔學校同同學仔有郁手腳? 俾其他家長投訴過?
頂下老師咀、同同學玩下會俾老師極力勸退,太誇 ...

X 2

睇完咗第一段、已經覺得孩子真係難教、行為有問題~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

小學老師校長好現實 樓主畢業先知?
其二你小朋友應該唔止百厭小小同鐘意玩咁簡單
實有啲嘢

男爵府

teresayan07 發表於 23-6-6 21:51
睇完我就覺得老師問題大啲喎
我地唔係當事人 又點可以 assume 一定係樓主個仔好有問題?
就算小朋友點都好 ...

認同你

首頁
34567...36

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊