自由講場

跳至

首頁
45678...36

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

j2j2 發表於 23-6-6 21:56
同意啊!老師的行爲完全是霸凌行為,點可以容忍?某學生曳你一係教、一係罰,而唔係侮辱。而且老師可以set ...

老師行為上霸凌、口頭上霸凌,仲要慫恿全班同學isolate個學生,真係好卑鄙
一係校規白紙黑字寫明唔合符咩條件就無得參加學校活動,唔係主觀判斷個學生會搞事而用衰格手段唔俾佢去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angelcake 發表於 23-6-6 20:50
我都覺得做到咁出面,冇可能係老師個人意思

樓主個仔一定係班房/學校既風頭躉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鴨鴨比 發表於 23-6-6 21:42
樓主引出一個重點
老師話吾想同事受傷
即刻有機會樓主公子已經唔只手多多玩同學

其實已經反晒面,仲要為左小小既畢業營搞到投訴去教署 係我就唔會去,如果照出席,佢期望老師同學點對佢?
當冇事發生?

子爵府

老師做法唔理想,確係可以做得好啲。不過希望樓主你明白好多家長為怕面阻阻,唔會將所有野攤出黎講,就算好多家長附和你,覺得老師錯哂你小朋友無問題,有可能其實背後係成班家長集氣黎投訴你小朋友,無人知的

珍珠宮

減齡達人勳章

db7mu23 發表於 23-6-6 21:40
有教無類

臨殺校邊沿的學校,才會表現有教無類。

公爵府

2024勳章

Hansma 發表於 23-6-6 19:57
其實你擺上黎都無用,我哋唔係當事人,唔了解你個仔又唔了解個老師同事件,既然你都堅信自己細路無辜,打算 ...

贊成樓主放上去東張西望, 我想聽埋老師既版本

翡翠宮

rainbow000 發表於 23-6-6 22:07
老師做法唔理想,確係可以做得好啲。不過希望樓主你明白好多家長為怕面阻阻,唔會將所有野攤出黎講,就算好 ...

老師/學校做得呢個動作,家長們應該都有出分(壓)力

男爵府

BB防敏心得分享勳章

老師一定有唔啱,但肯定樓主個小朋友都唔野少,觀乎樓主的言詞表達,語氣態度,小朋友應該都相當受歡迎,被老師視為眼中釘。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 23-6-6 22:06
其實已經反晒面,仲要為左小小既畢業營搞到投訴去教署 係我就唔會去,如果照出席,佢期望老師同學點對佢?
...

樓主比我嘅感覺
佢哋會照去
出咗事先理
明知自己理虧所以冇簽教育署封信
主要係大學校
而學校一定知佢玩嘢,等佢上東張,真相大白

男爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-6 19:30
咁我諗你地諗錯,我個仔只係平時手多多同d同學玩下,講完!
至於小朋友互相玩下就話要教仔,不如教下個仔死狗咁 ...
個老師覺得自已有權力玩你個細佬, 尼的應該係小人, 就算尼個仔係得罪過距, 尼個老師都好低裝做埋尼的垃圾動作要毀一個學生的畢業回憶!
一句講嗮, 個老師小人一個!

伯爵府

回覆樓主:

無罪假定

男爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-6 19:33
回覆 艾莉小姐 的帖子

完全無錯最大關鍵係:

愈睇愈火滾

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

licpd 發表於 23-6-6 22:13
個老師覺得自已有權力玩你個細佬, 尼的應該係小人, 就算尼個仔係得罪過距, 尼個老師都好低裝做埋尼的垃圾動 ...

大家唔好咁快下判斷、最好樓主搵校長了解一下、及問一下同學仔及同學仔家長、孩子在校內的情況~

如果是我仔女、我會假設子女是錯的、然後再去證明子女沒問題~

洋房

我又解答下:
1.除左3定4年級有1次玩果陣唔小心整到同學,就講六年級,一次都未投訴過,更無家長投訴過!
2.佢地果班有6個同學係比較曳既,簡稱六人幫,放左學校由於其中2個住既方向唔同就會變4人幫 佢地玩黎玩去都係呢6個人唔會搞其他人,最多有時有同學無聊想埋堆一齊玩,都係玩埋d手多多,掟粉筆,掟擦膠我諗好多人兒時都會玩過既野
3.如果佢係咁危險,咁就唔該唔好打黎勸我地,應該直頭禁止佢去啦,即係,佢地係無足夠理由可以完全禁止個小朋友去,唯有打幾次電話黎勸(當然釆佢有味)
4.最終都無任何事發生,證明我地估算無錯
5.重點: 用未派成績表黎要脅+不斷作無謂假設+玩集體欺凌(好在小兒響同學圈中都算受歡迎,無人濕個老師)+標籤
6.我有同老師對話+同班同學對佢老師既指摘(基本上每2.3日班同學實會圍爐一齊插個班主任,就會明白呢個班主任有幾權威啦!)(我諗小學生都會愛一D真係佢地尊敬既老師而唔會背後插個老師囉!)
7.有另一同學都俾呢個老師搞,只係人地家長無我地咁強硬,屈服,個小朋友無得去
完了......你地慢慢研究

男爵府

期待學校老師大反擊
唔好聽樓主片面之詞
有時真相往往大跌眼鏡
唔好跟車太貼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-6-6 21:57
X 2

睇完咗第一段、已經覺得孩子真係難教、行為有問題~

原來我都睇漏左
第一、二點話過個仔試過整親人
佢寫同事 我先唔為意
應該打錯字

洋房

回覆 FFchan 的帖子

佢唔係簽完無得去,而係.....1.簽完電子通告後響無通知既情況下,由同意改為未簽!!賤爆
2.見到簽同意,就打黎浪費口水===勸===

大宅

selinako^^ 發表於 23-6-6 22:10
老師/學校做得呢個動作,家長們應該都有出分(壓)力

可能其他家長向老師出聲,呢啲樓主都未必知,老師夾咗係中間都唔定。(以上為推測)

係呀,一世人一次小六畢業營,你會咁諗,其他人都會咁諗。

洋房

回覆 大力大力 的帖子

無問題既,我做野呢,對得人拜得神既,咁當然係我一片之詞啦唔係俾面學校,開左名啦!

洋房

回覆 鴨鴨比 的帖子

你錯了!我唔簽調查信,係因為副校長打電話黎講到喊!(呃你我全家死又點話)
校長話,我如果搞到去教育局,會傷害到學校,呢件事都唔關學校事!
話晒都教左你小朋友六年!
咁我地都覺得,係既,無謂令學校受名譽上傷害!
唔係我地理虧呀,天才!

首頁
45678...36

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊