自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

依家生仔原來真係好貴,唔係冇計劃過,但估計唔到c6比人裁咗仲未揾到新工。我有咗本身想book私家醫院生b同產檢,而家全部都唔洗諗!c6話我份工穩定,生完之後繼續做,咁我話陪月工人走唔甩,但佢話皮費勁,揀住一樣先,陪月要我自己比錢先,遲啲佢有錢再俾返我,不過我覺得佢只係講...我計過,如果請1個月陪月我都仲負擔到。但每個月工人費c6又話真係未必出到!我好驚c6如果繼續做無業遊民,我請唔起工人嘅話,將來bb要比99湊,真係十萬個唔想,大家有培訓姐姐做到陪月工作嗎?一開始就用姐姐會否慳到錢同時間?

水晶宮

如果手緊,陪月唔係必須。主要係補身和湊new born,有個有經驗的帶住姐姐會好d。你媽媽會唔會可以幫手帶吓?否則你生之前,自己做足研究,寫定曬食譜和湊B的安排,steps by steps清清楚楚教定姐姐,都ok的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

陪月知識會專業過工人姐姐
價錢係工人姐姐幾倍
問題係你覺得需唔需要值唔值,香港好多媽媽選擇DIY或叫長老幫手。你問我,我就唔多care果d傳統嘢,如果唔係阿媽99咁多nonono, 我可以全部唔跟 (生完仔第二朝我已暗地走去沖涼,咩薑醋雞酒我全部唔食)

如果budget有限,就疊埋心水慳返,安心待產吧。無話無咗陪月唔得嘅

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

可琳 發表於 23-6-6 21:53
依家生仔原來真係好貴,唔係冇計劃過,但估計唔到c6比人裁咗仲未揾到新工。我有咗本身想book私家醫院生b同 ...

其實陪月都係近10年先興 我嗰個年代真係有錢人先有陪月 我都係自己一手攪掂

大宅

頭一個月請陪月,你同老公學足哂基本點湊,之後就你老公主力湊仔+打理家務,未必一定要請工人

子爵府

依家生仔原來真係好貴,唔係冇計劃過,但估計唔到c6比人裁咗仲未揾到新工。我有咗本身想book私家醫院生b同 ...

陪月我覺得主要都係幫媽媽坐月補番好身子? 如果媽媽幫到手煲下湯水整下野食可能都ok?

大宅

如果二簡一就當然淨係請姐姐啦,其實如果你先生仲未搵到工,bb係咪應該佢湊呢?

hkgra    發表於 23-6-7 09:35

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

無陪月唔會世界末日既
我果時都無嫁,又唔近男家女家
無人幫,日頭自己湊囉,老公返工
夜晚我訓,我老公自己湊喂夜奶
第二日又起身返工,係辛苦少少囉,無得訓
但你老公未返新工,叫佢學定啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

做人要睇餸食飯,失業無錢仲請乜鬼陪月, 2公婆斤斤計較, 自己比完陪月又要老公有錢時比返, 2公婆咁計較你我錢銀, 點過一世呀?

結婚的意義不是互相扶持嗎? 你無錢我比你駛,我無錢你比我, 駛咩還

skyyyjun    發表於 23-6-6 23:44

侯爵府

咁咪老公頂住先囉,反正佢未搵到野做,不過同時點都要請工人先,陪月真係睇你手頭鬆唔鬆動,里筆錢,真係好睇自己捨唔捨得花。

珍珠宮

有時陪月未必好,又貴,自己做埋好過

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-6-6 22:06
陪月知識會專業過工人姐姐
價錢係工人姐姐幾倍
問題係你覺得需唔需要值唔值,香港好多媽媽選擇DIY或叫長老 ...

薑醋雞酒未必要食,陪月亦不一定要請,但坐月調補身體真係好重要。坐月補得好,女人到老都少病痛,會容光煥發,精神奕奕。如果坐月補得唔好,就會易殘易老又易病。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

陪月唔係必須,自己上網搵定餐單或訂陪月餐都可以;湊b就熟能生巧,你同媽咪關係好、佢又識湊既就叫佢日頭過黎教你、幫你湊一陣,或煮飯你食,等你休息多d。我個時都冇陪月!

伯爵府

2024年龍年勳章

培訓姐姐做到陪月工作
樓主你真係大想頭
新手請工人請到個正常既已經要還神
照計點都係請工人抵啲

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-6-6 22:14
陪月我覺得主要都係幫媽媽坐月補番好身子? 如果媽媽幫到手煲下湯水整下野食可能都ok?
...

我生兩個都冇請陪月,同老爺奶奶住但奶奶要返工,當時未請工人,我自己整坐月湯水比自己飲

水晶宮

溫馨提示,請工人不是即叫即蒸。

你預3-4個月時間才請到。

你不好樣樣到時才算,如你沒四大長老包底支援,關於之後你產假完復工,你要盡早安排!

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-6-6 22:32
我生兩個都冇請陪月,同老爺奶奶住但奶奶要返工,當時未請工人,我自己整坐月湯水比自己飲
...

我都沒陪月。

而家時代進步,有咩28方食療、月子餐。有錢就搞定。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-6-6 22:32
...

坐月照落街買餸?
湊B都好野忙

珍珠宮

Astra00 發表於 23-6-6 22:34
我都沒陪月。

而家時代進步,有咩28方食療、月子餐。有錢就搞定。

我生大女時已經有28方,我坐月就係飲28方來補身

珍珠宮

72leelily 發表於 23-6-6 22:36
坐月照落街買餸?
湊B都好野忙

老爺買餸,佢每日買隻雞比我食。
湊B 就我和 C6 一齊,家務多數C6 做

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊