自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

ccaa 發表於 23-6-7 06:39
其實唔一定要人幫既馬死落地行啦,我個女係外國當時疫情最嚴重嗰時生我又過唔到去,佢係有奶奶以為佢會幫手 ...

續59樓

等佢返嚟接手,我係香港都仲未退休點留半年呀,我4月中都過咗去幫手直至有托兒所收我個孫我先返到嚟,我個女都靠唔到人,包括我在內因為我喺香港佢兩公婆一邊湊仔一邊返工咪捱過咗囉

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

順產的話,公立真係好過私家。私家係好,但唔值。如果以後要靠工人,咁直接請個工人 + 坐月期間自己阿媽幫手睇住工人,會經濟過搵陪月

珍珠宮

回覆樓主:

政府醫院生請工人。 但keep住喺私家 覆診

陪月唔係必須, 自己上網睇多啲學多啲。
飲食方面上網其實有曬食譜可以準備定叫工人煮。
湊仔方便可能叫家中長輩幫幫手睇住工人做, 同老公自己都要學

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

陪月同工人姐姐係兩樣野黎。

經濟容許下,用陪月2個月,過咗十幾年後你便知身體健康既分別。

水晶宮

畀面勳章

大分別
用過就知
不過睇餸食飯

水晶宮

畀面勳章

noproblemom 發表於 23-6-7 07:39
陪月同工人姐姐係兩樣野黎。

經濟容許下,用陪月2個月,過咗十幾年後你便知身體健康既分別。

同意
慶幸我兩胎遇到好陪月,特別第二胎嗰個,超級好,坐完月個個話我面色仲好過未生

不過睇餸食飯,bb 一定要人湊,冇得唔請工人

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

你先生去學陪月先?

侯爵府

叫佢頂陪月個位 到時佢辛苦睇請唔請陪月。

珍珠宮

回覆樓主:

budget有限就唔好請陪月,你入陪月group會見到好多3萬+請個陌生人點知呃飯食又偷海味仲谷到一肚氣

真係無人幫手就訂月子餐,大把人都係自己坐無話唔得

請工人就要快手,最好臨生一個月到

公爵府

可琳 發表於 23-6-6 21:53
依家生仔原來真係好貴,唔係冇計劃過,但估計唔到c6比人裁咗仲未揾到新工。我有咗本身想book私家醫院生b同 ...

你和老公應該仲好後生吧,你老公咁快諗自己會搵唔到工? 仲有咁多年流流長點過

騙案,婚前計劃好點點點,婚後呀B出世前就乜都話冇錢

如果佢繼續冇野做,佢湊B,咁就唔洗請工人,唔洗比99湊

佢繼續冇錢 & 又唔識湊B的話,其實佢都冇功能, 叫佢走

珍珠宮

我奶奶80+歲人, 舊陣時生幾件都冇陪月, 佢仲話生完姑都係叫佢飲下「保衞爾牛肉汁」/羅宋湯。 完全冇食過甚麼坐月食品, 最多自己煲下薑醋。而家行得走得食得, 仲健步如飛, 行得快過我。平時傷風感冒都極少, 沒有三高。

象牙宮

依家生仔原來真係好貴,唔係冇計劃過,但估計唔到c6比人裁咗仲未揾到新工。我有咗本身想book私家醫院生b同 ...

分別: 自動波 vs 你要參與。
不用陪月也不會死人的。有足夠休息比食更重要。
好好睡覺才會長大等等。好好休息不但會更快樂,而且還會更有生產力及創造力!
在睡眠的時候,大腦雖然暫停了日間繁忙的工作,但是,它還是很勤力地在修補勞累了一天的肌肉,調整身體各部分的運作(呼吸、心臟、血壓和荷爾蒙),清除新陳代謝物,並且鞏固我們所學的新知識。

有陪月餐。26天月子補身餐
月子餐遵循4個階段進行膳食調理,以豐富美味的食物、湯羹及茶飲,滋養產後媽媽身心。  包括薑水泡腳服務。
也可補充維生素。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

慳錢就吾好請陪月啦, 搵屋企人, 再請工人幫手啦

伯爵府

工人:幾千蚊一個月,所有你要佢做嘅清潔打掃都會做,做得好唔好就睇下工人本身經驗。工人買餸你叫佢買咩買幾多就你話事。

陪月:價錢由一兩萬到7,8萬不等。只會照顧初生嬰兒同媽媽嘅飲食沖涼。唔會做bb同媽媽以外嘅清潔打掃。有啲無工人唔會接,有啲連洗碗嗰啲都唔會做。煮完畀太太就工人善後。陪月煮餐係要幫媽媽上奶同復原。買餸一定有價錢較高食材同埋會堅持要你食佢嘅餐單。

兩個工種嚟的。

男爵府

如果一定二選一,要工人加訂坐月餐,工人可以做家務,陪月唔會。
但如果你有savings,就算老公唔比錢,我都要工人加陪月,生仔都係一次兩次,對自己好d

子爵府

野原美冴 發表於 23-6-6 22:19
做人要睇餸食飯,失業無錢仲請乜鬼陪月, 2公婆斤斤計較, 自己比完陪月又要老公有錢時比返, 2公婆咁計較你我 ...

我都係咁諗

大宅

陪月姐姐同工人非常唔同!陪月係唔會幫你做任何屋企家務,只係照顧你和BB only,最多只係洗埋BB啲衫同BB用品!同埋煮嘢俾你食,係唔會幫你煮埋一家嘅飯餸㗎!

男爵府

如我,會請工人姐姐+訂月子餐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

你老公去上陪月課程啦,去erb睇吓,失業免費學,學完幫到你,既慳錢又多樣技能可以轉行

珍珠宮

減齡達人勳章

mariefish 發表於 23-6-7 18:14
你老公去上陪月課程啦,去erb睇吓,失業免費學,學完幫到你,既慳錢又多樣技能可以轉行
...

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊