自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

18、9歲去東京,預算每日港幣2000,合理嗎?(包括所有食宿、機票、交通、景點、門票、使用)

瑪瑙宮

大廚勳章

kikiboy 發表於 23-6-7 09:03
18、9歲去東京,預算每日港幣2000,合理嗎?(包括所有食宿、機票、交通、景點、門票、使用)
...

咁樣好難計。。。因為唔同時段去嘅機票同酒店都唔會唔同價錢。。
又唔知佢打算去邊度玩?。。。一日去幾多個要門票嘅景點?食吉野家定係食蟹道樂都已經可以好唔同價錢

象牙宮

seaheart88 發表於 23-6-7 09:09
咁樣好難計。。。因為唔同時段去嘅機票同酒店都唔會唔同價錢。。
又唔知佢打算去邊度玩?。。。一日去幾多 ...
坐傳統/廉航已經唔同價,
仔同學成日去,
坐廉航凌晨機住膠囊酒店,
食松屋吉野家真係可以好平。

瑪瑙宮

大廚勳章

mercurycc 發表於 23-6-7 09:15
仔同學成日去,

我覺得唔同時段都可以爭好遠。。。

閑日同暑假已經爭好遠

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-6-7 09:09
又唔知佢打算去邊度玩?。。。一日去幾多 ...

會喺中小學放暑假旺季之前去,5日預$10000,6日就$12000咁,比個預算就要自己控制開支,食m記定係食和牛,買對鞋幾百定係千幾,就自己計數喇
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

瑪瑙宮

大廚勳章

kikiboy 發表於 23-6-7 09:18
會喺中小學放暑假旺季之前去,5日預$10000,6日就$12000咁,比個預算就要自己控制開支,食m記定係食和牛, ...

咁你第一段又話要計埋所有食宿。。門券景點使用。。

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-6-7 09:15
仔同學成日去,

係呀,就係想佢自己學習下plan行程、控制開支
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

瑪瑙宮

大廚勳章

會喺中小學放暑假旺季之前去,5日預$10000,6日就$12000咁,比個預算就要自己控制開支,食m記定係食和牛, ...

每日$2000係咪每人嘅預計?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-6-7 09:18
咁你第一段又話要計埋所有食宿。。門券景點使用。。

我係想咁計,去5日嘅話預$10000,包括晒所有支出

瑪瑙宮

大廚勳章

如果暑假旺季之前去。。。即係可能7月9號前已經要來回。。。我見今年朋友預訂機票ANA。。。每人平均計埋稅就$5000來回

另一個朋友坐廉航。。計埋稅同行李,大約就4000

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-6-7 09:20
每日$2000係咪每人嘅預計?

係呀,以一個人計,例如去5日預$10000(包括所有嘅開支)

珍珠宮

睛靈勳章

冇得咁計
機票酒店抽起計, 每日食同行既使費另計

瑪瑙宮

大廚勳章

kikiboy 發表於 23-6-7 09:22
係呀,以一個人計,例如去5日預$10000(包括所有嘅開支)

唔可以咁計囉,首要你執到張機票係幾多錢先?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

年青人坐廉航,住東橫 Inn,呢個 budget ok。我建議拆開機票酒店,然後預每日$1000左右,食嘢搭車購物 … 咁會容易睇 d,因為機票係 fixed,去5日定6日都係咁多錢。
阿仔無機會去畢業旅行,我原本預資助某個數,如果佢使突,就係自己儲蓄比,由佢自己控制返使費。

珍珠宮

jollyma 發表於 23-6-7 09:24
冇得咁計

又或者咁,抽起機票、酒店,平均每日使費大概預幾多度?$800-$1000合理嗎?

瑪瑙宮

大廚勳章

jollyma 發表於 23-6-7 09:24
冇得咁計

係囉。。食可以平啲住,可以住東橫inn平啲。。。但機票要睇時機。。。

我朋友早早買定ANA都要成$5000平均一個人

另一個朋友,竟然話都係七月初。。。執到CX。。。大約都係$4000都係東京。。。淨係呢度已經可以相差$1000。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-6-7 09:25
年青人坐廉航,住東橫 Inn,呢個 budget ok。我建議拆開機票酒店,然後預每日$1000左右,食嘢搭車購物 … ...

你呢個計法好抽起機票、酒店再每日預算,我心目中都係每日$800-1000

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kikiboy 發表於 23-6-7 09:27
又或者咁,抽起機票、酒店,平均每日使費大概預幾多度?$800-$1000合理嗎?
...

差唔多,東京消費比較高,預$1000啦~

象牙宮

kikiboy 發表於 23-6-7 09:19
係呀,就係想佢自己學習下plan行程、控制開支

叫佢試下搵機票酒店大約幾錢?剩幾多錢搭車用幾錢
日本搭車都貴架,
入埸費既數,大約幾多錢,
食就有平有貴既。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-6-7 09:28
差唔多,東京消費比較高,預$1000啦~

Ok,咁我心中就有個譜喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊