自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

美國ABC新聞記者:「週六在鳳凰城,8人遭槍傷,一名14歲女孩死於槍擊,當局表示原本只是當地購物商場外爭吵事件,最後卻升級成奪命槍擊案。」

諷刺的是,這周末正是美國多個民間團體發起的「反槍枝暴力」活動期間,就連NBA賽場上,金州勇士與塞爾提克兩隊隊員也換上印有反槍枝暴力標語的橙色上衣。

反槍活動社運人士 芮查森:「我們這些生活在這社區的人,都暴露在我稱之為集體創傷之中。」

但槍枝暴力案不只發生在群聚場合,底特律一名11歲女孩在自家睡覺,卻慘遭屋外射來的流彈打死。警方逮捕兩名嫌疑犯,但無法挽回這名獨生女的生命。

槍擊案喪生女孩鄰居 艾莉莎:「我們正因槍擊案失去孩子!我都不知道能對我朋友(女孩媽媽)說甚麼。」

侯爵府

6月1日發生在奧克拉荷馬州的醫院槍擊案,槍手因不滿醫療結果就槍殺醫生。

尋仇殺人案也發生在威斯康辛州,一名退休法官被綁在自家椅子上槍殺,警方發現凶手是17年前,遭這位法官判刑6年的一名56歲男子。他的車上還有一份尋仇名單,州長也在列。

因遭人尋仇痛失至親的還有聯邦法官薩雷絲,2020年一名不滿她的律師,假扮送貨員,闖入她紐澤西州的家,殺了她的丈夫與兒子。

24小時內11人因槍擊而死,沒有戰爭的美國,人性卻面對著「擁有殺人槍枝」的誘惑。

美國ABC新聞記者:「 CDC現在將槍擊列為美國24歲以下人口的死因首位。」

侯爵府

yk2 發表於 23-6-7 14:37
美國內陸有些地方,每天也發生,連當地本地人也不敢去。

美國每一個角落都有槍,冇一個地方係安全

公爵府

2024年龍年勳章

alau2021 發表於 23-6-7 14:44
美國每一個角落都有槍,冇一個地方係安全

名符其實civil war

男爵府

2023年兔年勳章

邪惡軸心國

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

TMC3012 發表於 23-6-7 11:06
果邊買槍易過買餸啦
叫佢管制喎, 咁多年都冇話要搞啦

兩黨為了選票、不敢得罪槍械商~

真係唔明啲人、點解成日話民主政治就好、根本佢地就係為了選票做出、不理國家、不理大多數國民的意願~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

1773 發表於 23-6-7 13:15
唔好呀!hand foot嚇親唔走,點算?
要睇到嘅就睇到,睇到都可以當睇唔到,信就有有不信則無
朋友同我講,現在治安唔好差, 譏諷大刀會,警察都唔知做咩, bili bala 。我話我地生於亂世,宜家已經好好啦只出刀,之前搶槍咪重差,日日放火,破壞銀行,不能盡錄……

象牙宮

2024年龍年勳章

mmpo 發表於 23-6-7 13:25
今年過左一半咋喎

截止至5月31日, 五個月咋

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 23-6-7 12:30
我無興趣,我覺得唔使刻意針對某個國家成日報道啫

妳冇玩針對

子爵府

alau2021 發表於 23-6-7 14:25
人哋喺個井底睇唔到美國衰嘢
講事實都叫唱衰,美國冇咁多槍擊案咪唔會有人講囉!

hey, 可能人地資訊係尾國從來無槍擎,警察無開槍殺人,國瓜好到有零元購點解香港政府又唔做呢

侯爵府

自由自在228 發表於 23-6-7 17:11
hey, 可能人地資訊係尾國從來無槍擎,警察無開槍殺人,國瓜好到有零元購點解香港政府又唔做呢
...

可能人哋覺得有槍擎先係天堂..最快最容易上天堂

水晶宮

2024勳章

槍擊案
零元購
毒友多

大宅

2024年龍年勳章

討論美國邊有討論中國咁有價值

男爵府

2024年龍年勳章

Edithcsm 發表於 23-6-7 12:14
美國成日宣傳自己嗰啲自由人權幾咁高尚,但事實係一團糟,咁多社會問題都解決唔到,仲好意思叫其他國他跟佢 ...

自由姦淫擄掠,真係好自由㗎
班二百幻人,成日講自由,就係想咁詐嘛
香港真係比唔到咁自由佢地
佢地都係過主啦

男爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-6-7 12:30
我無興趣,我覺得唔使刻意針對某個國家成日報道啫

無興趣,又要睇又要留言,真係好冇興趣喎
我覺得你唔洗刻意針對人地討論某個國家報導

alau2021    發表於 23-6-7 18:06

首頁