自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

好唔想都係要配合,俾佢哋入屋處理,最多要求佢哋整得乾淨企理,家家有求。
我們的喉管都係在室內,樓上u形管裝在我們屋企,問過呢個位系屬於我樓上負責。坦白講,若然有問題,樓上唔肯整,都係難搞。

伯爵府

整完之後要求試去水觀察
除此以外就冇咩可以做
而且既然係管理處要求入你屋做工程
一定有記錄在案
真係有咩事可搵管理處跟進

珍珠宮

咁都唔俾人入來整, 到時爆左你間屋有排抹
唔怪得D人有事寧願報東張, 咁先迫到有人肯做野

伯爵府

其實好多樓都係咁, 好白痴。 簡直擾民。 所以好多人自己裝修時順便搬左個渠出外牆,唔駛將來麻煩。

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-6-7 15:01
請教你比佢入屋前, 有冇立約保護自己, 例如第時漏水的責任, 及通渠時整污糟D 野又点算。many thx
...

冇呀,我同樓上夫婦關係幾好,果次佢地講咗幾次唔好意思又話幫我抹乾淨,我話唔駛自己先前做好準備,係味道好難嗅

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

係要到樓下單位通渠,樓下應該配合,哩個係責任,你自己都有機會塞渠需要樓下戶主配合,正所謂家家有求的道理。

子爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-6-7 15:10
有。請問我妹可以點做, 來保護佢自己?我最怕第時條管漏水, 邊個負責任
...

條喉系樓上嘅,將來漏緊系樓上負責啦!你唔比樓上整系自己蝕章,萬一爆喉仲大鑊。我樓上系百福,條喉漏滴水都唔整,話大裝修整喉時一次過整,等咗幾個月裝修完入伙都未整,又話師父趕裝修未得閒整,拖咗成一年,最後我叫管理處出信去食環投訴樓上溜水佢先肯整。我假天花滴到穿窿又唔賠唔整。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Danjunior 發表於 23-6-7 17:38
其實好多樓都係咁, 好白痴。 簡直擾民。 所以好多人自己裝修時順便搬左個渠出外牆,唔駛將來麻煩。 ...

話搬條渠出街就搬條渠出街?

侯爵府

係要喎,我屋企之前塞左,係樓下幫忙俾我哋師傅入屋整!托賴樓下好好人!

男爵府

回覆樓主:

私人樓管理處係第三方證人,如果今日樓上要求整,樓下唔配合唔肯整,之後條渠再有事爆埋落樓下,樓下損失就好大可能係因樓下自己有份疏忽,樓上唔會賠足。
今日樓上要求整,黎到整爛你嘅嘢,管理處做證,一般應樓上埋單。整完如果極速(如一個月內)漏水,聯絡管理處,叫樓上個師傅檢查返係咪有手尾執,正路都應收樓上錢。
隔一年半載先漏,就難講咩原因導致,唔一定關樓上事,唯有到時再研究。
呢d可能性如果你係咁擔心,你事先同管理處傾好咁處理,叫樓上同意,其實管理處應該成日有咁安排,大把經驗。

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 23-6-7 15:08
有冇立約, 白紙黑字要求? 而家最怕係之後條管漏水, 由邊個負責?

立咩約呀,人地入嚟整條渠啫,唔使咁驚喎,最多睇住佢整,叫佢唔好整污糟你屋企就得啦,話唔定下次你妹都要求樓下俾佢入去整渠呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊