自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ernbe 發表於 23-6-8 18:16
拉尼娜現象結束,所以山火比前幾年早到

既然專家預測到轉變,當地政府點解唔花多d功夫提早做足預防應變措施呢?

預防勝於治療,山火一旦失控,人命財物損失巨大,還會生靈塗炭。燒燬大量樹木之後又會水土流失,容易有洪災。

子爵府

平平常常 發表於 23-6-8 22:39
既然專家預測到轉變,當地政府點解唔花多d功夫提早做足預防應變措施呢?

預防勝於治療,山火一旦失控,人 ...

大自然既野真係好難話防就防到 而且呢個係氣候變化做成,所以先成日叫人要環保愛護環境珍惜資源同埋地球

大宅

Onlok 發表於 23-6-8 14:44
我fd NYC話第一次咁吹過嚟

今早個天清番啦,空氣質素仲係差d,但奇怪咁多flooding 又唔見你朋友呻下,剛宣布全紐州高中生可直上公立大學,對市內居民嚟講算大件事又唔講下嘅

珍珠宮

siu-miu 發表於 23-6-8 15:09
聽過有人講外國山火係人為多,樹木管理人員驚無左份工所以製造山火,保住自己份工,山火過後又有野做了⋯⋯ ...

唔會掛,燒咁多地方,就算自己有工開,對佢地嚟講,壞處更多喎

珍珠宮

.

公爵府

連續2日TVB新聞都見到報道喔

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

agathasweetie 發表於 23-6-9 01:04
今早個天清番啦,空氣質素仲係差d,但奇怪咁多flooding 又唔見你朋友呻下,剛宣布全紐州高中生可直上公立 ...

佢問我有無見過黃色嘅天,我以為係舊相。佢話第一次吹到東岸。課外活動withhold 。
多flooding即唔係第一次,咁對佢嚟講咪唔係特別事?!

直上大學??點解可以咁?可能佢啲小朋友仲細。未關佢事。
你都可以講多啲點解可以咁直上?

侯爵府

芒果米池 發表於 23-6-8 17:24
唔會掛,燒咁多地方,就算自己有工開,對佢地嚟講,壞處更多喎

我都希望唔係啦

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

先不論政治立場. 而家新聞係唔夠國際性, 嚟嚟去去都係果幾樣, 好似冇晒記者走圍去現場報導咁

侯爵府

agathasweetie 發表於 23-6-8 17:04
今早個天清番啦,空氣質素仲係差d,但奇怪咁多flooding 又唔見你朋友呻下,剛宣布全紐州高中生可直上公立 ...

唔好意思,錯重點,直上大學咁正

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

jollyma 發表於 23-6-9 09:09
先不論政治立場. 而家新聞係唔夠國際性, 嚟嚟去去都係果幾樣, 好似冇晒記者走圍去現場報導咁
...

同感

大宅

whyyou 發表於 23-6-8 09:55
唔係喎,睇返無線同now 新聞網站,五月尾六月頭已經有報

前幾日明珠台朝早都播咗,D人為閙而閙

珍珠宮

平平常常 發表於 23-6-8 13:50
其實佢地平時用無人機去監控有無山火係咪會好d?!

我記得以往多數新聞報導係美國西岸加州山火,都好多年 ...

近年加拿大天氣反常,西岸都可以熱到好誇,天氣乾熱,易有山火,有咗山火,一發難於收拾

根本惡性循環!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

agathasweetie 發表於 23-6-9 01:04

直上即係唔駛考試?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Robinrobinrobin 發表於 23-6-8 22:43
大自然既野真係好難話防就防到 而且呢個係氣候變化做成,所以先成日叫人要環保愛護環境珍惜資源同埋地球
...

燒咁多樹,繼續惡性循環
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

可否講多點關於高中可直上大學? 好想知道,謝謝!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊