0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB頭5星期多數食完奶就訓, 最多嘔奶同扭計喊,第6個星期開始就每日定時由朝早11am開始係咁喊,食完奶好快嘔,個肚好脹, 放屁放唔到,放完舒服d , 但訓著左都好易醒, 一定要抱睡, 到左5pm就開始冷静落黎, 食完奶就訓,11pm又黎過, 又喊又嘔奶, 凌晨開始又静返, 食完奶好快訓無嘔奶直至天光, 到底發生咩事??腸絞痛? 肚脹氣?已經换左隻易消化奶粉都仲係咁, 又餵過肚風水, 好少少放到屁, 但幫助唔大。。。

大宅

呢D 未二月鬧, 好典型, 好多BB都係咁
兩個月B 感官開始發達, 唔再好似一舊飯咁, 所以不安感會增加
唯有就係多D 安撫佢,
腸絞痛特色係突然叫, 好似俾人打左拳咁. 我自己喂腸痛水+飛機抱係好有用

別墅

照你咁講BB個肚多風先唔舒服wor~奶粉同個奶樽可能同bb唔夾, 呢d要慢慢試, 試到同bb夾到為止嫁~奶樽我都轉左3次先揀到岩! 奶粉就飲美素金裝. 另外掃風要掃耐d等佢無多胃氣~

大宅

試下換有益生源 同易消化既奶粉 , 我仔初初都好似你講咁 , 食左美素金裝 , BB 成日會放屁冇左肚脹就少喊左 , 消化好連帶日日有黃金便便

大宅

回覆樓主:

可以試下換防賬氣既排氣奶樽,我bb初生嗰時換左之後食奶好暢順,又好少肚風問題出現,少肚風食得飽既話,bb自然會訓得好,唔會好容易又醒又喊

別墅

musty 發表於 23-6-8 05:30
BB頭5星期多數食完奶就訓, 最多嘔奶同扭計喊,第6個星期開始就每日定時由朝早11am開始係咁喊,食完奶好快 ...

幫bb 多d 按摩肚仔,按密d

男爵府

回覆 musty 的帖子

奶樽咀可能都係原因之一,我都換過晒D奶樽,等BB吸入少啲風,減少肚風問題;另外,如樓上所講,轉一隻易消化嘅奶粉對BB都有幫助

別墅

我Bb飲金裝又冇呢個問題,食得訓得同屙得,如果有肚風,得閒就幫佢按下個肚仔,睇下會唔會好啲

大宅

寶寶有肚風丫,要幫佢按摩多啲肚仔,等佢放多啲屁

大宅

你係由咩奶粉轉左咩奶粉?如果肚風多會唔會係奶樽問題或者掃風唔夠呀?

複式洋房

喊得多又多肚風,多肚風又唔舒服,cycle黎咖喎...定係佢本身消化不良呀?嚴重嘅去問問醫生先啦...如果你仲想轉奶粉,試吓我餵緊隻 A+金蓋啦,佢有hmo mfgm,對bb腸胃消化好啲, 我個B飲落都幾順幾肯飲,可能對你BB可能有啲幫助

大宅

我覺得佢應該係肚仔唔舒服, 轉左奶粉都係咁會唔會轉完個隻唔岩佢呀?我自己俾A+智睿未試過有呢D問題

大宅

我個b第二個月都係好多氣,成日放屁,一放屁就自己嚇醒自己,到咗大約四個月就好返好多。

複式洋房

回覆 musty 的帖子

可以試下holle隻有機羊奶, 佢比其他有機/牛奶嗰d會再易消化d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊