自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Jade 發表於 23-6-9 23:59
其實音小以前係水泡學校係因為佢最早收生 所以好多人考 的家長當熱身又有 試下買個保險都有 年年都幾千人考 ...

謝謝回覆,唔想小朋友太谷,讀書漫漫長路,唔想太大壓力

子爵府

音小好早期係真係冇咩壓力嘅 但近年都會多返的評默 等上到中學唔洗追得吃力 但學校有好多活動 亦比較注重品德 小學都係雙班主任 關顧會多的

以前上到高小會跟成績分組上主科 中學如是 算係另類小班教學 2班分3組
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

珍珠宮

JNPIG 發表於 23-6-9 23:48
點樣勁差

或者唔可以叫做勁差嘅,可能只係唔合本人嘅要求啫。簡而言之,以我睇,個人認為學術水平欠缺競爭力,其二,紀律管理好一般,低年級或許還可以,高年級課堂冇秩序點教書?學生長欠功課又無晒佢符咁。

或者係本人個性兇殘,我不能接受這種愛的教育。

男爵府

waiwaileung1 發表於 23-6-9 19:15
請問一下,音中選科是否都要跟学生成績先後優先選科?成绩排得後有機會比成绩好揀曬的話就冇得揀?定係還是 ...

跟學生成績,成績好可以揀3科,唔好只可以2科

男爵府

11B 發表於 23-6-9 14:51
音小我仔揀小學時有去聽簡介會,只要你唔介意近大酒店和火葬場,環境可以,校舍設備一流,話明音小,演奏廳裝修 ...

音小音中年年合唱團都贏第一,不過學校唔鐘意炫耀,我女跟過學校去韓國同俄羅斯參加比賽,呢幾年dse都唔錯

複式洋房

JNPIG 發表於 23-6-9 15:13
係呀,宗教氣氛濃厚

其實音小係一間基督教學校,有宗教氣氛都好正常。我小朋友都係讀音小。我哋一家都無信教,亦無迫我哋信教。老師都好關心小朋友。至於程度,學校無教快,亦無教慢。但亦唔係可以hea讀囉,因為都有好多評估,測驗。

大宅

回覆樓主:

我唔太清楚學校的學術程度,但我識人係音中做老師,佢係唔同津校都因為表現不如預期所以唔同佢續約,最後就去左音中穩定下來,我咁講可能係以偏概全,但就比我印象會覺得呢間學校既師資同出面比係爭D

同埋有jm話多數學生會去外國升學,我諗係因為程度不夠升本地大學,所以要海外升學?同埋呢間學校好多學生父母係做紀律部隊,舊制的話仔女讀書係可以有政府資助,將來海外升學亦會有資助

大宅

wingchan823 發表於 23-6-10 02:05
其實音小係一間基督教學校,有宗教氣氛都好正常。我小朋友都係讀音小。我哋一家都無信教,亦無迫我哋信教 ...

Icic 謝謝回覆

大宅

Nagomi 發表於 23-6-14 17:09
我唔太清楚學校的學術程度,但我識人係音中做老師,佢係唔同津校都因為表現不如預期所以唔同佢續約,最後就 ...

Icic 謝謝回覆先

子爵府

回覆樓主:

雖然好多人放棄佢,但佢dse成績屬b1b,好過好多學校

大宅

Vengerov 發表於 23-6-14 23:21

原來如此,謝謝回覆

伯爵府

Vengerov 發表於 23-6-14 23:21

其實有冇公佈F6有幾多學生考DSE?
以今年為例,F5已走了2班學生,出年報考DSE應唔多學生,成績仲有多大參考價值?

某些學校因唔想被成績差的學生拉低DSE總成績,F5都會勸佢地離校,整靚條數,道理一樣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊