懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

尋日第一次私家產檢完Bb心跳正常,有揮手
但下午回家突然出鮮血,同血塊
爬過文好似好多人都有咁
同今日QE第一次產檢
就冇即日去急症室

今日QE第一次產檢原來冇得照
就去急症主要想照下bb仲係唔係度
點知遇著個態度好差的男醫生
聽完我情況,直接話:我唔係婦科架wo,都係同你check下有咩特別
心諗,呢個唔係婦科檢查站咩
就算你唔係婦科,唔通唔洗盡自己責任
到幫我照超音波
佢照我個胃照左一大餐
先肯照小腹
先見到bb仲係度,有心跳
乜婦科要照埋個胃?

最後問佢都係冇咩出血原因
都預左,因為佢個feel勁hea
跟住要求我簽自願出院聲明
話如果真係冇左bb要我自己負責
咁hea又咁怕孭鑊的醫生
真係第一次見

最後我係冇簽到
因為我都冇入院
我問佢係咪即係建議我入院
佢又戴返頭盔話咁又唔係
跟住話一係轉介我去b3早期
因為我之前已經睇過b3,就話都唔洗
跟住佢就指責我 咩都話唔做
我心諗我都係黎照一照求個安心

新手媽媽咩都唔識
唔肯定係自己太敏感定點
但覺得孕期出血已經夠煩惱
仲要遇著個又hea又串單單打打玩我的醫生
嚴重影響心情

返返正題
前兩日我做過懷孕瑜珈
有少少劇烈
覺得可能因為咁出血
唔知有咩可以做
都係聽天由命休息多d

超級長
感謝睇到呢度既你

男爵府

急症室真的不是婦科,同埋唔係咁用架囉
你都無即日去,即係一啲都唔急啦,急症室對一個唔急嘅(不是)病人有咩責任?

別墅

政府產檢除咗唐氏之外無乜特別情況都唔會同你照超聲波

另外,急症室真係唔係婦科。急症室醫生只會建議你係擔心有咩事就入院,但你唔入院而有咩事就係你自己負責

同埋你依家得9週未完全陀穩真係唔好做劇烈運動。因為每個人嘅體質唔同,如果一直有出血嘅情況出現,頭3個月建議最好瞓床。

水晶宮

咩叫"婦科檢查站"?

子爵府

孕婦yoga係12週後先做
如果你想照下,應該去私家

大宅

急症室對早期懷孕出血, 一般都係度下胎心或者用手提超聲波, 兩樣都係廢廢地
只係確認下仲有心跳/ 仲起度 , 你要走就要簽, 呢個醫生正常程序處理, 係咁架喇

男爵府

2024年龍年勳章

樓主唔好太激動諗太多野吧 可能急症室醫生真係太忙 態度先差左 你出血快啲去睇私家 攞安胎藥返屋企多訓床 因為都幾危險 同埋孕婦瑜珈最好12週打後無留血先做返

別墅

回覆樓主:

公立醫院第一次產檢應該安排在12周,純粹好奇點解你第9周就有得產檢?BTW, 祝母子平安

男爵府

930130 發表於 23-6-8 18:35
尋日第一次私家產檢完Bb心跳正常,有揮手
但下午回家突然出鮮血,同血塊
爬過文好似好多人都有咁

急症室有婦科檢查站?
唔好話唔係婦科,就算係婦科都未必答到你出血原因
9 週未穩定,應該多休息唔係去做瑜伽

大宅

太擔心睇私家吧,盡量多休息 臥床。

子爵府

回覆 Nbs 的帖子

QEH個急症真係有個房係寫婦科檢查站,我估係相關儀器都係嗰個房,但唔會有婦科醫生註場,睇症嗰個都係急症室醫生,所以都無咩用

水晶宮

HOPEFORBB 發表於 23-6-9 14:36
回覆 Nbs 的帖子

QEH個急症真係有個房係寫婦科檢查站,我估係相關儀器都係嗰個房,但唔會有婦科醫生註場, ...

icic
咁應該係 d 婦科鉗/超聲波個陰道probe 喺嗰到
唔會有婦科醫生駐場喇,佢地喺病房/專科門診都未搞得掂,仲點落A&E長駐。。。

大宅

坦白講,唔好期望公立醫生有私家醫生態度,早期產婦入急症,照倒bb郁,聽倒胎心就當完成,唔會講點解出血,就算私家都未必講得出。唔安心就再搵私家照。老土都要講句,呢段時間真係唔好做任何激烈行為,好好養胎,放鬆心情。

大宅

我之前懷孕18週肚超痛,去急症,個男護士幫我睇bb仲有冇心跳同有冇郁,照左兩樣都有。好記得佢串咁話,叫你走你都唔會死心㗎啦,咁安排你上婦科住院,但咁夜有排等。
佢個語氣好似我搞事要去急症,我都希望自己係搞事,最後冇事,但嗰晚最後我係婦產科小產咗。

洋房

回覆樓主:

我8W出血都係QE急症睇,
分流照完超聲波,
就叫我上房留院check盆腔超聲波搵出血原因。
但我上到去女醫生都淨係塞左舊膠話而家無乜血,
check完超聲波就問我想出院定留院觀察。
態度係麻麻,感覺唔重視,但我第一胎咩都唔識都驚架嘛。
但都係話無原因架,陀得穩唔穩睇佢架咋,臥唔臥床無影響架~
跟住我又真係見無乜再流,
我都出院觀察算。
好似阻佢收工咁

男爵府

回覆樓主:

樓主勿勞氣,間間公院都係咁上下。
祝福你和bb。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊